Δήμαρχος & Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζουν γιατρούς και εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ Αγ. Παρασκευής

δημοτικο συμβουλιο

Της Λένας Μαρκή

Έληξε η Έκτακτη Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με ομόφωνη απόφαση την προσφορά πολιτικής στήριξης στους γιατρούς  και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ Αγίας Παρασκευής.

Η έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση συγκλήθηκε από το Δήμαρχο κ. Ζορμπά με θέμα την ενημέρωση για την αναστολή λειτουργίας των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Στη συνεδρίαση παρέστησαν όσοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ελεύθεροι εργασίας και γιατροί από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ Αγίας Παρασκευής.

Ο κ. Παναγιώτης Γαβράς, ιατρός του ΕΟΠΥΥ, ξεκαθάρισε ότι στόχος του κλεισίματος των ιατρείων είναι να μεταβιβαστούν όλα στους ιδιώτες (στα super market όπως τα χαρακτήρισε), ότι το πλαφόν που υπάρχει τώρα για τους γιατρούς σύντομα θα απευθυνθεί στον ασθενή όπου θα δοθεί ένα ποσό και όταν αυτό ξεπεραστεί ο ασθενής θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακα για να επιζήσει. Με την κίνηση του υπουργείου να κλείσει τα ιατρεία στην ουσία καταργείται το δημόσιο και δωρεάν σύστημα περίθαλψης και ένδειξη αυτού είναι το ότι το υπουργείο δεν έχει καταθέσει υγειονομικό χάρτη για το νέο σύστημα που προτίθεται να επιβάλει. Όπως μάλιστα τόνισε προς το τέλος της συνεδρίασης αν κλείσουν τα ιατρεία δεν θα ξανανοίξουν ΠΟΤΕ, αυτός είναι ο κεντρικός στόχος. Ξεκαθάρισε ότι οι γιατροί δεν έκαναν την απεργία για να ζητήσουν δική τους στήριξη, αλλά για να μην καταργηθεί η δημόσια Α΄βάθμια περίθαλψη. Όσο για τους απεργοσπάστες γιατρούς (οι οποίοι είναι λίγοι) θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα συμπαρασταθούν και εξάλλου δεν τους θεωρούν πλέον συναδέλφους όσο βαρύ και ν’ ακούγεται αυτό.

Ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ήταν καταπέλτης κατά του υπουργού κ. Γεωργιάδη. Τον χαρακτήρισε δημοσίως ψεύτη και εντολοδόχο της τρόικας. Ο κ. Γεωργιάδης εξαπάτησε όλους τους Δημάρχους (45-50) που πήγαν να τον συναντήσουν και ξεπέρασε τα όρια. Καταργήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας και ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακα. Μίλησε για πάρτυ που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια με τα φάρμακα το οποίο γνώριζαν και ποτέ δεν παρενέβησαν. Η τωρινή κυβέρνηση θέλησε να μειώσει το κόστος υγείας και καλά έκανε αλλά όχι να το κατεβάσουν στο μηδέν (0), αυτό δεν είναι ανεκτό. Θέλοντας το υπουργείο να βάλει βίαια λουκέτο στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ δείχνει ότι άλλος είναι ο  σκοπός του.

Τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του Δημάρχου ήταν τα εξής:

– ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζουν τη δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες

– οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητάνε πολιτική κάλυψη ώστε να μην μπει λουκέτο στα ιατρεία και θα την έχουν, ο ίδιος μάλιστα θα πάει για περιφρούρηση.

Διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι που πήγαν να κλείσουν τα ιατρεία δεν φταίνε γιατί κι αυτοί εκτελούν εντολές και επίσης πως κανένας πολίτης δεν ήθελε το μνημόνιο. Επισήμανε ακόμα ότι η επιτροπή του Υπουργείου Εμπορίου που έδινε τις τιμές για τα φάρμακα και τα ιατρικά υλικά ήταν η ίδια για 15 χρόνια και δεν την άλλαζε κανείς …

Ο κ. Γιαννακόπουλος συμφώνησε ότι γινόταν ένα πάρτυ σε όλη τη χώρα, πιστεύει ότι πρέπει να γίνονται αλλαγές χωρίς όμως να θίγουν τους πολίτες και τους ασθενείς και σημασία έχει με ποιό τρόπο θα γίνουν αυτές οι αλλαγές. Δεν μπορεί να καταγγείλει, είπε, κάτι που δεν γνωρίζει θα πρέπει όμως να περιφρουρήσουμε τη δημόσια περίθαλψη. Αναρωτήθηκε αν η όποια κινητοποίηση γίνει μόνο για το κατάστημα της Αγίας Παρασκευής και για ποιό λόγο θα γίνει. Πρότεινε:

– το ΔΣ να στηρίξει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

– να βγει ψήφισμα ότι έτσι όπως γίνονται βίαια οι αλλαγές δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΣ

– μια ομάδα γιατρών και μια ομάδα του ΔΣ να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί ο χώρος που θα παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας τουλάχιστον έως ότου κλείσουν τη μηχανογράφηση οπότε δεν θα μπορεί κανείς να κάνει κάτι.

– να γίνει μια συγκέντρωση έξω από τον ΕΟΠΥΥ Αγίας Παρασκευής

Ο κ. Σταθόπουλος ξεκίνησε ξεκαθαρίζοντας ότι οι μόνοι που δεν συμμετείχαν στο πάρτυ ήταν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί εκεί εργάζονταν με ωράριο 5:30 ωρών και είχαν και το ιατρείο τους, είχαν διαμορφώσει τον τρόπο ζωής τους. Τώρα τους αναγκάζει να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση με αμοιβή 1000-1200€ μηνιαίως και να κλείσουν τα ιατρεία τους. Ένας μεγάλος όγκος αυτών θα βρεθεί εκτός συστήματος και τίθεται πλέον θέμα επαγγελματικής τους εξέλιξης. Αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει αυτή η βιασύνη από τον υπουργό από τη στιγμή που δεν έχει βγει καν το ΦΕΚ. Με την κίνηση αυτή προκύπτουν εργασιακά και νομικά θέματα, με ένα μεγάλο αριθμό γιατρών στα αζήτητα.

Πρότεινε εαν οι γιατροί προσφέρονται εθελοντικά να χρησιμοποιήσουν το χώρο των Δημοτικών Ιατρείων και να συνταγογραφούν εκεί.Να μπορεί, όπως είπε, ο φτωχός κόσμος να εξυπηρετείται εκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιζιώτη ευθύνες έχουν όλοι όσοι στήναν ή συμμετείχαν στα πάρτυ, τα οποία πλέον θα είναι prive. Η ουσία δεν είναι τα τεχνικά ή διαδικαστικά θέματα αλλά το περιεχόμενο του ΕΟΠΥΥ δηλαδή το τι παρέχει στον ασφαλιζόμενο.Είναι λάθος η εκτίμηση να μη φύγει η μονάδα από την Αγία Παρασκευή, ο Υπουργός είναι πανέξυπνος και κάνει αυτό που ανέλαβε. Όλα έχουν μπει στον Προκρούστη και μαζί τα δικαιώματα για την παροχή περίθαλψης. Φτηνός και λιγότερος γιατρός σε αμοιβή και υποβαθμισμένη παροχή υγείας είναι ο στόχος. Η κρίση χτυπάει τους πάντες και την πληρώνει ο εργαζόμενος. Η αξιολόγηση των εργαζομένων είναι προσχηματική και έχει να κάνει με το να περιοριστεί το κόστος, να μην υπάρχει υγεία, παιδεία …

Πρότεινε στους παρόντες γιατρούς να δημοσιοποιήσουν μέσω των τοπικών ΜΜΕ ότι όλο το απόγευμα θα συνταγογραφούν όσο λειτουργεί η μηχανογράφηση, αν έρθει η αστυνομία να μεταφερθούν στα Δημ. Ιατρεία και όταν κλείσουν παντελώς οι κωδικοί να προσφέρουν εθελοντική εργασία με παροχή Α΄βάθμιας περίθαλψης πηγαίνοντας για παράδειγμα στα σχολεία και να αναζητήσουν τα ανασφάλιστα παιδιά.

Τους τόνισε ότι τώρα κάνουν άμυνα.

Οι αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί και είναι όπως λένε ειλημμένες,  είπε η κ. Φωτεινού. Τα ιατρεία θα κλείσουν! Καταργείται η δημόσια υγεία αυτή τη στιγμή. Ασφαλισμένοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα. (Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Γαβρά το προσδόκιμο επιβίωσης έχει μειωθεί κατά 2%) . Πρέπει να αναγκαστούν να κλείσουν τους κωδικούς στα ιατρεία την ώρα που αυτά θα είναι γεμάτα κόσμο και να αναγκαστούν αυτοί να βρουν λύσεις. Οφείλουμε να βγάλουμε τα κομματικά χρώματα και ν’ αγωνιστούμε.

Συνοψίζοντας ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς παρουσίασε τις θέσεις που έγιναν ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεκτές από όλο το ΔΣ:

– στήριξη στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ

– θα παρέχουν πολιτική στήριξη και με την παρουσία τους ώστε να παραμείνουν τα ιατρεία ανοικτά εως ότου κλείσουν οι κωδικοί

– στη συνέχεια θα μεταφερθούν οι γιατροί στα Δημοτικά Ιατρεία και θα χρησιμοποιήσουν του εκεί κωδικούς έως ότου τους κόψουν και αυτούς.

 

Προσωπικές σημειώσεις:

  • Αξιοσημείωτη η στάση του Δημάρχου κ. Ζορμπά απένταντι στον υπουργό. Ένας άνθρωπος που έχει μάθει να τιμά το λόγο του είναι επόμενο να μην μπορεί να αποδεχθεί έναν υπουργό που άλλα διαβεβαιώνει και άλλα πράττει.
  • Μετά από ώρες συζητήσεων η κ. Φωτεινού μας προσγείωσε απότομα στην πραγματικότητα. Τα ιατρεία δυστυχώς θα κλείσουν και η υγεία θα αποτελέσει προνόμιο των οικονομικά δυνατών.
  • Ο κ. Γκιζιώτης έθεσε για μια ακόμα φορά το θέμα στην ευρεία του διάσταση. Δεν νοσεί μόνο η υγεία αλλά και η παιδεία και όλοι οι άλλοι τομείς. Όλα στρέφονται γύρω από την μείωση του κόστους με οποιοδήποτε τίμημα.
  • Ο κ. Γιαννακόπουλος παρόλο που συμφώνησε σε όλα μας άφησε μία περίεργη αίσθηση, σαν να ήθελε να πει και κάτι άλλο, αλλά δεν μπορούσε.
  • Να σημειώσουμε ότι δεν επιθυμούμε κανείς συνάνθρωπος μας να είναι άνεργος και φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει η τροπή που έχει πάρει η καθημερινή μας ζωή. Παρακολουθήσαμε ωστόσο την αγωνία του κ. Σταθόπουλου για τους συναδέλφους του που θα πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής και να ζήσουν με λιγότερα (όπως όλοι μας άλλωστε) και χωρίς τα ιδιωτικά ιατρεία τους. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση, την ώρα που στη συνεδρίαση γίνεται καταγγελία ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την υγεία στον ιδιωτικό τομέα, το άγχος του κ. Σταθόπουλου είναι μην χαθούν τα ιδιωτικά ιατρεία;
  • Να διευκρινήσουμε επίσης ότι από τον ΕΟΠΥΥ δεν εξυπηρετείται ο “φτωχός κόσμος”, αλλά πρώην και νυν εργαζόμενοι που τους έχουν παρακρατηθεί σημαντικά ποσά για την ασφάλισή τους.
  • Με πρόταση του Δημάρχου την Τετάρτη 19/2/2014 στις 19:00μμ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου όπου καλούνται οι ασφαλισμένοι για να ενημερωθούν από το Δήμαρχο, το ΔΣ και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για τις συνέπειες που θα έχει το κλείσιμο της νομαρχιακής μονάδας της Αγίας Παρασκευής.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook