Κοιτίδα δημοκρατίας και αλληλεγγύης οι σύλλογοι της γειτονιάς απο τον Παναγιώτη Παναγάκο

H γειτονιά, είναι το θεμελιώδες κύτταρο του δομικού ιστού μιας πόλης.
Σε συνθήκες κρίσης η αναβίωση της γειτονιάς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση των επιπτώσεων που εμφανίζονται εξ αιτίας της.7023_1164076755152_7492637_n
Μέσο αναβίωσης της γειτονιάς αποτελούν οι σύλλογοι της γειτονιάς που συνήθως φέρουν ονομασίες όπως “εξωραϊστικός”, “πολιτιστικός”, “επιμορφωτικός” κλπ. Κάτω από υγιείς συνθήκες στους συλλόγους αυτούς μπορεί να εφαρμοστεί ο θεσμός της άμεσης δημοκρατίας, μέσω συχνών λαϊκών συνελεύσεων, που συζητούν για τα τοπικά προβλήματα, αρχίζοντας από την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, την επιβολή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, μέχρι τη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων, τη οργάνωση εκδρομών, γλεντιών, δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κλπ.
Λόγω της μικρής κλίμακας στην έκταση και τον πληθυσμό της γειτονιάς, είναι εφικτή η συχνή επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων, ιδιαίτερα εάν υπάρχει διαθέσιμος και κάποιος χώρος συνάντησης.
Οι σύλλογοι μπορούν να διοργανώνουν ημερίδες για να συζητούν τα προβλήματα τους, να βρίσκουν λύσεις και να τις προτείνουν έξω από τα όρια της γειτονιάς τους, κυρίως στο δήμο αλλά και στους λοιπούς συνδημότες.
Μπορούν να στήνουν δίκτυα αλληλεγγύης για τους πιο αναξιοπαθούντες της γειτονιάς, αλλά παράλληλα και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τους ίδιους.
Μπορούν να συμβάλουν με δράσεις όπως ανταλλακτικά-χαριστικά παζάρια, προβολές ταινιών, διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, λογοτεχνικών λεσχών, να διοργανώνουν συλλογικές κουζίνες, όπου μπορούν να μαγειρεύουν, είτε πολλοί μαζί, είτε ο καθένας σπίτι του και να μαζεύονται κατόπιν κάπου στη γειτονιά και να τρώνε μαζί συζητώντας, να διοργανώνουν αφηγήσεις παραμυθιών, bazaar, εικαστικές εκθέσεις, εκδρομές, μέχρι και παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά του δημοτικού, ακόμη και κοινωνικό φαρμακείο, που συλλέγει φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, και τα διαθέτει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
Με αυτό τον τρόπο, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα ενός συλλόγου “σπάμε την σύγχρονη απομόνωση του προαστίου, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, συζητάμε τα προβλήματα μας, φτιάχνουμε ένα δίκτυο, όπου κανένας-καμία δε νοιώθει μόνη και αβοήθητη, όπου θα ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μας στηρίξουν”.
Αυτές οι κοινές δράσεις, δημιουργούν φιλίες μεταξύ των γειτόνων, ανταλλάσσονται εμπειρίες μεταξύ διαφορετικών γενεών ή ακόμη και πολιτισμών, αυξάνουν την αίσθηση ασφάλειας των ανθρώπων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων στη γειτονιά και αυξάνουν τον σεβασμό των νέων στα κοινόχρηστα αγαθά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερωθεί η “Ευρωπαϊκή Ημέρα Γειτονιάς” η οποία διοργανώνεται εδώ και 13 χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη με εκατομμύρια συμμετέχοντες. Γιορτάζεται κάθε Μάιο στο τέλος του μήνα με διάφορες δράσεις ταυτόχρονα σ΄ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος είναι η ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, η καταπολέμηση του ατομικισμού, της μοναξιάς και της απομόνωσης των ανθρώπων.
Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης κάθε συλλογικότητα καλείται να κάνει μια απλή χειρονομία, ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη. Από την πιο απλή π.χ. να συγκαλέσει τους γείτονες να μοιραστεί μια ωραία στιγμή γύρω από ένα μπουφέ ή ένα γεύμα, κάτι που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, μέχρι οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα επικοινωνίας που έχουν στη διάθεσή τους.
Στη διακήρυξη για την “Ευρωπαϊκή Ημέρα της Γειτονιάς” διαβάζουμε ότι αυτή στοχεύει να προαγάγει ένα πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στην ίδια γειτονιά και συμβάλλει στην παγίωση της κοινωνικής ειρήνης και την ενίσχυση του συναισθήματος να ανήκει κάποιος σε μια κοινή Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Ενώ η απομόνωση και ατομικισμός κατακλύζουν τις πόλεις μας, η “Γιορτή των Γειτόνων” είναι μία συνάντηση η οποία ευνοεί τις επαφές και αναπτύσσει τους κοινωνικούς δεσμούς. Είναι η ευκαιρία να γνωρίσει κανείς του γείτονές του προκειμένου να προαχθεί η συνύπαρξη και να παύσει η ανωνυμία και η απομόνωση των πολιτών.
Όλοι εμείς λοιπόν, μέσα από τους συλλόγους της γειτονιάς μας μπορούμε να συμβάλουμε, διαθέτοντας λίγο από τον ελεύθερο χρόνο μας, συμμετέχοντας και διευρύνοντας τις δραστηριότητες τους, ώστε να καταστούν πραγματικά το δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας μας, προς όφελος όλων μας.

Παναγιώτης Παναγάκος

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook