Και η Ιστορία μάς χρεώνει…Του Κ .Ι. Αγγελόπουλου

Του Κ .Ι. Αγγελόπουλου

Βεβαίως ,είναι λογικό να ασχολούνται  ολοένα και πιο έντονα  με τα εκλογικά του Μαϊου  η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα ,αναμενόμενο ήταν και είναι να κυριαρχούν τα οικονομικά ζητήματα στο πολιτικό προσκήνιο. Αλλά πόσο λογικό και ανεκτό μπορεί να είναι το γεγονός της συνεχιζόμενης αδράνειας το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής   της  χώρας;  Μπορεί να κουράζει και πάντως να ενοχλεί  την πολιτική ηγεσία η συχνή υπενθύμιση(και από τούτη  τη στήλη) αυτού του μεγάλου πολιτικού ελλείμματος ,αλλά είναι αφελές να εκτιμά μια κυβέρνηση ,ένα  κόμμα, ότι  μπορεί να αποφύγει  η χώρα βαριές  ήττες  κρύβοντας «κάτω απ’ το χαλί» τα σοβαρά προβλήματα της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και  εθνικής ασφάλειας.

ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

Το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ οδεύει προς τη λήξη του με «ανοικτά» όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά προβλήματα. Και μετά το τέλος του καλοκαιριού ,το μήνα Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθεί  η  Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ,που  ίσως πολλά  θα κρίνει και θα «κανονίσει» στο ευρω-ατλαντικό  πεδίο  απέναντι στη Ρωσία. Η όλη στρατηγική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ απέναντι στη Μόσχα «κλείνει» μία περιοχή ,που εκτείνεται από τα «σύνορα» ΕΕ και Ρωσίας ως τη  Μέση Άνατολή και τις  κοντινές της βορειοαφρικανικές ακτές.  Σήμερα ,η Αθήνα  διακρίνεται μόνο δια της σιωπής της στο πλέγμα αυτών των υποθέσεων. Καμία εκμετάλλευση του εξάμηνου θεσμικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας στην ΕΕ σε μία πολύ «ζεστή» Ευρώπη,  «νέκρα» στο πεδίο των προβλημάτων που θέτει η( πάλι ιδιαιτέρως«επιθετική» )Τουρκία στη χώρα μας από  τη Θράκη και το Αιγαίο  έως και  στην Κύπρο. Το μοναδικό «σημείο ζωής» στον τομέα αυτό ,είναι  τελευταίως οι ισχυρές «απαντήσεις» που δίνουν στους ουρανούς του Αιγαίου τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ,όταν η τουρκική πλευρά επιχειρεί προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.  Κατά τα άλλα πολιτική αδράνεια ,διπλωματική «ρουτίνα» και  γραφειοκρατική διεκπεραίωση τεχνικών θεμάτων της εξάμηνης προεδρίας. Η κυβέρνηση χαίρεται όταν της χαμογελάει το Βερολίνο ,η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει τις αντι-μνημονιακές ασκήσεις της ,τα άλλα κόμματα  προσπαθούν να  ακυρώσουν το ενδεχόμενο  εκλογικών καταστροφών τους προσεχώς. Η θέση της  χώρας στο σύγχρονο κόσμο, η κίνηση της στο κοντινό  διεθνές περιβάλλον της δεν απασχολεί κανέναν τους.

Και η Ιστορία μας «χρεώνει» τα όσα μας αναλογούν στα  δικά της λογιστικά βιβλία ….

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook