Η πολιτική ατολμία του κ. Σταθόπουλου συντέλεσε στο χάσιμο του ΜΕΤΡΟ (πρακτικά ΔΣ 28/2/2000)

 Γράφει η Λένα Μαρκή

Σημαδιακή μέρα διάλεξε ο επικεφαλής της «Νίκης των Πολιτών» κ. Γιάννης Σταθόπουλος για να μιλήσει στην τηλεόραση του kontra. Ομολογουμένως στάθηκε επάξια στο έθιμο της ημέρας, Πρωταπριλιά γαρ!

Δεν θα σας πούμε για όλα όσα είπε κατά την παρουσία του εκεί, θα μείνουμε όμως  σε ένα και σημαντικό. Το μετρό.

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τη άποψη του κ. Σταθόπουλου ότι «… η Αγία Παρασκευή είναι ευνοημένη από τη χάραξη του μετρό…» !!!

γιατί «…έχει τέσσερεις (4)  σταθμούς μετρό στα σύνορά της…»!!! Τι σημασία έχει αν αυτοί ανήκουν σε όμορους Δήμους;(αναρωτιόμαστε εμείς)

Όμως το σημαντικότερο είναι η αποποίηση ευθυνών του κ. Σταθόπουλου στο θέμα του μετρό. Ξεκάθαρα και ανερυθρίαστα δήλωσε ότι δεν καταψήφισε το μετρό. Εν μέρη σ’ αυτό έχει δίκιο. Δεν καταψήφισε για τον απλούστατο λόγο ότι τη στιγμή της ψηφοφορίας είχε αποχωρήσει! Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά.

Το τότε

Στην επίμαχη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου 2000 το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν:

«Ενημέρωση-συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με α) επέκταση ΜΕΤΡΟ στην Αγία Παρασκευή, β) υπογειοποίηση Λεωφ. Μεσογείων, γ) ελευθέρα Πεντέλης και δ) κόμβος Δημοκρατίας & διαμόρφωση οδού Παναγούλη».

Το θέμα ήρθε προς ψήφιση με πρόταση του κ. Χάρχαρου την οποία ανακοίνωσε στο ΔΣ και έχει ως εξής: «… εμείς λέμε συγκεκριμένα χάραξη του ΜΕΤΡΟ με σταθμό στην πλατεία Αγίας Παρασκευής». . Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη δημιουργία σταθμού ΜΕΤΡΟ στην πλατεία ήταν αρνητικό, όπως αποδεικνύουν τα πρακτικά. Η άρνηση ήλθε με την «σοβαρή» αιτιολογία ότι  η κατασκευή του θα προκαλούσε αναστάτωση στην πλατεία!

Σύμφωνα με τα πρακτικά ο κ. Σταθόπουλος είχε ήδη αποχωρήσει και ο κ. Βλάχος ψήφισε ΟΧΙ.

(πατήστε τις εικόνες για μεγέθυνση)

Μετρό1 copy
Μετρό2 copy
Μετρό3 copy

  

Την εποχή εκείνη ο κ. Σταθόπουλος ήταν υπέρμαχος της κατασκευής της Ελευθέρας Πεντέλης και αντίθετος με την υπογειοποίηση της Λ. Μεσογείων και την δημιουργία σταθμού Μετρό. Όπως συγκεκριμένα είπε τότε «Η Μεσογείων θα φράξει αγαπητοί σύμβουλοι και αγαπητοί φίλοι όλη την κυκλοφορία που θα πηγαίνει στο αεροδρόμιο για πάρα πολλά χρόνια».

Το τώρα

Στις 5/3/2014 έρχεται στο Δ.Σ. μια πρόταση του περιφερειακού συμβούλου κ. Γιώργου Δημαρά για περιμετρική γραμμή του μετρό που θα περιλαμβάνει τρεις (3) σταθμούς στην Αγία Παρασκευή (Τσακό, Αη Γιάννη, κεντρική πλατεία). Εισηγητής ….. Αρχηγός Δημ. Παράταξης κ. Ι. Σταθόπουλος

 Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για τραγική ειρωνεία και αλλαγή πολιτικής πορείας για τον κ. Σταθόπουλο. Ίσως να έχει μετανιώσει για την τότε πολιτική στάση του και να προσπαθεί να επανορθώσει ή ίσως να μην μπορεί να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει.

Επρόκειτο για μια κίνηση που οδήγησε τον δημοτικό σύμβουλο κ. Παναγόπουλο να πει ότι «δάκρυσε η πόλη με το χάσιμο του μετρό»

και τον κ. Ησαΐα να  δηλώσει ότι «εγώ δεν θα κάνω την εγκληματική ενέργεια προηγούμενων οι οποίοι δεν ψήφισαν το μετρό στην Αγία Παρασκευή.»

 Δεκατέσσερα χρόνια μετά παρακολουθούμε τη λογική του παραλόγου. Ο ίδιος άνθρωπος, όταν είχε την ευκαιρία, να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής, προφασίστηκε θέμα «αισθητικής» και έγινε αφορμή να ΧΑΘΕΙ το μετρό, ο ίδιος τώρα, προεκλογικά, κάνει στροφή 180 μοιρών! Η ζημιά που υπέστη η πόλη από την μη έλευση του μετρό, αφορά τόσο τη μετακίνηση των κατοίκων της, όσο και την απώλεια, των εσόδων που θα είχαν τα καταστήματα της περιοχής αφού θα υπήρχε εύκολη πρόσβαση σε αυτά και από άλλους Δήμους.

Ένας Δήμος που έχει το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας, το Γαλλικό Κολλέγιο, τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», δεν νοείται να στερείται σταθμού Μετρό και οι κάτοικοί του να εξυπηρετούνται από όμορους Δήμους.

Η πολιτική ατολμία είναι πια ξεκάθαρη!

Η απουσία του κ. Σταθόπουλου τη στιγμή της ψηφοφορίας και το ΟΧΙ του κ. Βλάχου , αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στο να φύγει το μετρό από την Αγία Παρασκευή, με αρνητικό αποτέλεσμα για  την ανάπτυξη της πόλης και ζημιά για τα καταστήματα.

Φαίνεται να έχει δίκιο γι’ αυτό ο κ. Κατσάρας που δημόσια  τον ονομάζει  «κύριο λευκό και πάντα απών», και του επιρρίπτει την ευθύνη της απώλειας του μετρό.

.

Στη λήψη απόφασης για την περιμετρική γραμμή του μετρό στις 5/3/2014, ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος δέχεται την αναγραφή στην απόφαση του ΔΣ της φράσης ότι το μετρό χάθηκε «λόγω κακών χειρισμών», χωρίς όμως να γίνει συγκεκριμένη αναφορά στην συνεδρίαση της 28ης/2/2000.

Γιατί άραγε; Φοβάται το πολιτικό κόστος αν οι κάτοικοι μάθουν την αλήθεια;

Δημοσιεύουμε αυτά τα στοιχεία, μετά από έντονη παραφιλολογία που κυκλοφορεί σχετικά με το ποιος έδιωξε το μετρό από την Αγία Παρασκευή, ώστε να γνωρίζουν οι δημότες την αλήθεια και να γνωρίζουν ποια ήταν η θέση των δημοτικών παραγόντων της πόλης που σήμερα ζητάνε την ψήφο τους.

Οι δημότες της Αγίας Παρασκευής σε λίγες μέρες θα κρίνουν και θ’ αποφασίσουν ποιος θα διοικεί στο μέλλον και για πέντε χρόνια αυτή την πόλη. Είναι σίγουρο ότι δεν θέλουν κάποιον αναποφάσιστο σε καίρια ζητήματα, αλλά ούτε και κάποιον που θα είναι απών από τα σημαντικά θέματα.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook