Πεζοδρόμια και Δέντρα σε … αρμονική σχέση!

δεντρα σε πεζοδρομια

Της Λένας Μαρκή

Με αφορμή την επιστολή συνδημότη μας σχετικά με τα δέντρα στα πεζοδρόμια και ένα πραγματικό περιστατικό, την οποία δημοσιεύσαμε και μπορείτε να δείτε εδώ:

Επιστολή συνδημότη μας προς το γείτονά του (αλλά που αφορά όλους μας)

Λάβαμε το ακόλουθο σχετικό μήνυμα από συνδημότισσα:

Subject: Πεζοδρόμια

Message Body:

Διάβασα το κείμενο του συγκατοίκου μας που αναφερόταν στα τρία δέντρα που είχε φυτέψει με αγάπη ο γείτονάς του στο πεζοδρόμιο. Αν οι Δήμοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αν έβγαζαν κάποιες οδηγίες για το τι μπορούμε και το τι δεν μπορούμε να κάνουμε στα πεζοδρόμια, δε θα χρειαζόταν να διαπληκτιζόμαστε με κάθε ανεγκέφαλο που δεν καταλαβαίνει τα αυτονόητα.

Επίσης, γιατί η Τροχαία αφήνει όλα αυτά τα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια και δεν τα “γράφει”; Πόσες φορές έχω κινδυνεύσει πηγαίνοντας το εγγονάκι μου με το καροτσάκι, ούτε λέγεται ούτε περιγράφεται.

Ευχαριστώ

Λ. Α.

 

Πολλά άλλα τέτοια μηνύματα δεχθήκαμε και σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από την δημοσίευση της επιστολής.

Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή τους.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει 240.000 μέτρα πεζοδρόμια. Η ανεξέλικτη δενδροφύτευση και ειδικά η φύτευση θάμνων σ’ αυτά, γίνεται αιτία παρεμπόδισης της άνετης και ασφαλούς διέλευσης των πεζών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα πεζοδρόμια είναι δημόσια και δεν ανήκουν σ’ αυτούς που τα έχουν δημιουργήσει. Η δεντροφύτευση σε αυτά είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Σε περίπτωση εθελοντικής δενδροφύτευσης, θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του Δήμου.

Όμως η ευθύνη δεν σταματά στο φύτεμα ενός δέντρου ακόμα κι αν αυτό τοποθετηθεί σε κατάλληλο σημείο. Ούτε είναι αρκετό το σποραδικό πότισμα αυτού ώστε να μεγαλώσει και να μην μαραθεί. Τα δέντρα πρέπει να κλαδεύονται με τρόπο που να επιτρέπουν την ευχερή χρήση των πεζοδρομίων από τους πεζούς. Επίσης θα πρέπει όταν πλησιάζουν ηλεκτροφόρα σύρματα, να κλαδεύονται από κατάλληλα συνεργεία, για την ασφάλεια των πεζών και την αποφυγή ατυχημάτων.

Η συνδημότισσά μας κα Λ. Α. έχει δίκιο ότι θα πρέπει να υπάρχουν σαφής οδηγίες από τους Δήμους, αλλά είναι και θέμα απλής λογικής.

Τα πεζοδρόμια είναι δρόμοι για πεζούς!

Πόσο απλούστερα να εξηγηθεί αυτό; Γιατί θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να ασχολούμαστε με διαπληκτισμούς επί πεζοδρομίων και δέντρων, μεταξύ γειτόνων ή μεταξύ δημοτών και Δήμου;

Μόνο με το φόβο της τροχαίας δεν θα ανεβάζουμε τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια;

Ας σοβαρευτούμε. Όλα τα ανωτέρω είναι γνωστά σε όλους μας.

Θέλουμε όλοι δέντρα και φυτά στα πεζοδρόμια, εφόσον το πλάτος τους είναι το ενδεικτικό ώστε να περνά η μαμά με το καρότσι και τα ψώνια, να περνά ο παππούς με το «Π» και να περνούν τα παιδιά μας με τους φίλους τους, χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

αυτοκινητα-πεζοδρομιο

Μπορούμε όλοι να κάνουμε και δεύτερη βόλτα με το αυτοκίνητο για να βρούμε χώρο να το παρκάρουμε, χωρίς να επαναπαυόμαστε στην εύκολη λύση του πλακόστρωτου πεζοδρομίου. Δεν είναι δυνατόν να επιζητούμε καγκελόφραχτα πεζοδρόμια για την διευκόλυνση της βαδισιμότητας και για την ασφάλεια των πεζών.

 

Είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε την κατάσταση και είναι περιττό και άσκοπο να ρίχνουμε για όλα το «μπαλάκι» στους άλλους.

Θέλουμε μια πόλη πρότυπο;

Ας την φτιάξουμε μόνοι μας.  Μπορούμε!

 

lena1

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων & των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.