Επτά ενορίες των Αθηνών και μία της Αλεξανδρουπόλεως, με έργο δακτυλοδεικτούμενο!

Όταν οι κληρικοί μας έχουν πάρει μαθήματα από σπουδαία πρότυπα στον εκκλησιαστικό βίο τους, τότε δουλεύουν στις ενορίες τους κατά τρόπο υποδειγματικό και παράγουν έργο δακτυλοδεικτούμενο!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Και η διαπίστωση αυτή, δεν σηκώνει αμφισβήτηση.
Ναι, όταν ένας κληρικός , έχει την μεγάλη ευλογία στη ζωή του και στην διακονία του, να υπηρετήσει κοντά σε σπουδαία πρότυπα πνευματικών Πατέρων, τότε θέλοντας και μη, μαθαίνει και γίνεται σωστός εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου!

Παρακολουθώ από κοντά, λόγω προσωπικών σχέσεων, τη ζωή και το έργο πολλών νέων κληρικών μας σε ενορίες των Αθηνών. Κυρίως αυτούς, με τους οποίους συνδέομαι πνευματικά και φιλικά από πολλών ετών!
Γι’ αυτό ας με συγχωρήσουν οι φίλοι αναγνώστες και κυρίως οι άλλοι κληρικοί μας– που ίσως τους φανεί ότι μεροληπτώ ή κρίνω υποκειμενικά τα πράγματα– γι’ αυτό το αφιέρωμα που αποτελεί μία προσωπική μου αφοσίωση και ανάγκη. Δε σημαίνει ότι οι άλλες ενορίες και οι κληρικοί μας υστερούν! Αντιθέτως!
Να είστε βέβαιοι, πάντως, πως αυτά που γράφω εδώ σήμερα, είναι μετά λόγου γνώσεως και αν κάτι δεν μου έβγαινε σωστό και άρτιο, δεν θα το έγραφα! Εξάλλου μία επίσκεψη σε αυτές τις ενορίες θα επιβεβαιώσει περίτρανα, του λόγου μας το αληθές!

Αυτά που ακολουθούν για επτά συγκεκριμένες ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και για μία ενορία της ακριτικής Αλεξανδρουπόλεως, δεν αποτελούν προϊόν έρευνας — αυτό θέλει χρόνο και εξονυχιστική παρακολούθηση σε όλους τους τομείς της ζωής της ενορίας.. αλλά αποτέλεσμα αφ´ ενός μεν προσωπικής εμπειρίας και απόψεων και αφ´ ετέρου δε στηρίζεται σε γνώμες ανθρώπων, που ζουν και συμμετέχουν στην εκκλησιαστική ζωή των ενοριών αυτών!

Επέλεξα επτά + μία(7+1) ενορίες, στις οποίες υπηρετούν ισάριθμα πνευματικά τέκνα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου!

Οκτώ νέοι κληρικοί, που διδάχθηκαν, εν πολλοίς, από τον ίδιο τον μεγάλο Πρωθιεράρχη το τί σημαίνει ενορία και ενοριακό έργο, τί σημαίνει το να είσαι παπάς στην εποχή μας.
Και σήμερα στις ενορίες τους ακολουθούν και εφαρμόζουν πιστά, όλα αυτά που έμαθαν κοντά στον Χριστόδουλο και μάλιστα τα έχουν προχωρήσει πολλά βήματα παραπάνω, ώστε η ωραία ψυχούλα Του, που τους παρακολουθεί από εκεί που είναι να αγάλλεται και να χαίρεται, για τα επιτεύγματα των παιδιών του.
Συγκεκριμένα αναφέρομαι στις εξής ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μία της Αλεξανδρουπόλεως ( το έργο της οποίας γνώρισα παρεπιπτόντως σε ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι μου εκεί). Το έργο των ενοριών αυτών, πιστώνεται στους καλούς Προϊσταμένους των ναών και στους υπόλοιπους κληρικούς-συνεργάτες τους, αλλά και στα συμβούλια των ναών.

Α. Παναγία Φανερωμένη, Χολαργού

Ένας ιστορικός ναός της Αθήνας, που έχει παράδοση στους καλούς κι εργατικούς Προϊσταμένους. Εδώ κι αρκετά χρόνια, από την εποχή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, Προϊστάμενος είναι ο Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνος. Διετέλεσε στενός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου από την εποχή που ήταν Δημητριάδος αλλά και Πρωτοσύγκελος Πειραιώς επί Καλλινίκου. Γνωρίζει την ενοριακή ζωή στον Βόλο, στον Πειραιά και στην Αθήνα πολύ καλά. Έμαθε πολλά πράγματα κοντά τόσο στον Χριστόδουλο, όσο και στον Καλλίνικο, που υπήρξε ο πατέρας, ο μεγάλος δάσκαλος της ενοριακής δράσης — το καλό να λέγεται.
Ο π. Συμεών διδάχθηκε πολλά κοντά στους δύο αυτούς σπουδαίους Αρχιερείς της Εκκλησίας μας και σήμερα τα εφαρμόζει!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σήμερα, έχει ορίσει τον π. Συμεών, εκτός των ενοριακών καθηκόντων του, ως γενικό Δντή του ιδρύματος ψυχοκοινωνικής αγωγής και στήριξης «Διακονία».
Το έργο της ενορίας της Φανερωμένης σπουδαίο αλλά και του ιδρύματος σπουδαιότερο και πρωτοποριακό.
Από πού να ξεκινήσει κανείς για να παρουσιάσει το έργο που συντελείται στην Φανερωμένη! Ο π. Συμεών και οι υπόλοιποι κληρικοί του ναού: Ευθύμιος Μπάτρας, Ευγένιος Κονταρίνης, Ιωάννης Καλογερόπουλος, Κων. Στούμπος, μοχθούν καθημερινά για το καλύτερο των ενοριτών τους. Όλοι οι πατέρες, με το συμβούλιο του ναού, έχουν δημιουργήσει μία σπουδαία πνευματική κυψέλη, που προσφέρει ένα σημαντικό πνευματικό έργο!
Μου έχουν κάνει εντύπωση κάποιοι γνωστοί μου , ιατροί το επάγγελμα, κάτοικοι της περιοχής Χολαργού, που ενώ δεν είχαν μέχρι χθες, στενή σχέση με την Εκκλησία, έχουν γίνει σήμερα, σχεδόν συνειδητοί πιστοί, συγκινημένοι από το θαυμάσιο έργο που επιτελείται στην ενορία.

plateiaΒ. Αγία Παρασκευή, του ομωνύμου Δήμου.

Εδώ κινεί τα νήματα του ναού, ο δραστήριος και καλλικέλαδος Αρχιμ. Διονύσιος Κατερίνας, πνευματικό ανάστημα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και μάλιστα ο πρώτος του Αρχιδιάκονος όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, στις 28 Απριλίου 1998.
Στην ενορία αυτή, που επίσης έχει παράδοση στους καλούς Προϊσταμένους, ο π. Διονύσιος, εκτός από το σύνηθες ενοριακό έργο, έχει προσθέσει και μία ακόμη πολύτιμη πινελιά, ένα πολύτιμο λίθο επιστημονικής αναζήτησης της αλήθειας του λόγου του Θεού, δια της Θεολογίας! Κάθε χρόνο, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, διοργανώνει ένα επιστημονικό συνέδριο, το οποίο ασχολείται κάθε φορά με ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Μάλιστα θα έπρεπε κάποτε η Εκκλησία μας, ως ένα σύνολο, να τολμήσει να καταπιαστεί με τέτοια σημαντικά θέματα, που θεωρούνται «ταμπού» κι όμως τολμά να οργανώσει μία ενορία και να πάρει επίσημη θέση. Δεν είναι τυχαίο που στα συνέδρια αυτά, δίνει το παρών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Κοντά στον π. Διονύσιο, οι πατέρες Κων. Σαρρής, Ιωάννης Χατζηθανάσης, Ιωάννης Φωτόπουλος , Σταύρος Τρικαλιώτης, Κων. Κουνάλης, Αθανάσιος Λαγουρός, αποτελούν όλοι μαζί, μία σπουδαία και συμπαγή ομάδα, ιδιαίτερα αγαπητή στους κατοίκους της περιοχής! Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις μεγάλες εορτές, δημιουργείται το αδιαχώρητο στο ναό και γεμίζει και όλη η πλατεία που ευρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο.
Άλλωστε ο π. Διονύσιος είναι γνωστός για την πολύ ωραία και μουσική φωνή του, στοιχείο που προσελκύει πολλούς φιλακόλουθους χριστιανούς μας και από τις άλλες γύρω περιοχές, που θέλουν να απολαύσουν «ωραία ψαλμωδία», όπως λένε!

Γ. Άγιος Γεώργιος, Ακαδημίας Πλάτωνος

Στο ναό αυτό, που κάποτε έζησε λαμπρές ημέρες, καθήκοντα Προϊσταμένου έχουν ανατεθεί στον Αρχιμ. Χριστόδουλο Κατσαντωνόπουλο, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών, διάκονος του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου! Η ενορία του Αγίου Γεωργίου στην καρδιά´ της Αθήνας, στο Μεταξουργείο, κάποτε έζησε περίοδο μεγάλης ακμής! Σήμερα, παρά τα προβλήματα που έχει, λόγω πληθυσμιακής αλλοίωσης και αλλαγής, το πνευματικό της έργο εξακολουθεί να είναι σημαντικό!
Ο π. Χριστόδουλος, διδάχθηκε το έργο της ενορίας δίπλα στα έμπειρα στελέχη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, από την εποχή που ήταν Δημητριάδος, όπως τον π. Θωμά Συνοδινό, μετέπειτα Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, αλλά και τους άλλους! Κοντά στον Χριστόδουλο Κατσαντωνόπουλο και ο π. Παναγ. Κόνιαρης. Επίσης στο δυναμικό της ενορίας αυτής ανήκει και ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, που αποτελεί την ψυχή της » ΚΙΒΩΤΟΥ». Το έργο της– παρά τις ανορθόδοξες μεθόδους που ακολουθεί– αναγνωρίζεται διεθνώς και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις! Έχει γίνει σημείο αναφοράς και προσφοράς και δίνει μία ξεχωριστή αίγλη στην αρχοντική ενορία του Αγίου Γεωργίου.

Δ. Άγιος Ελευθέριος Γκύζη.

Στον ιστορικό αυτό ναό, απ´ τον οποίο πέρασαν σημαντικοί κληρικοί της Εκκλησίας μας, είναι Προϊστάμενος ο Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο οποίος υπήρξε Αρχιδιάκονος του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, σε μία κρίσιμη περίοδο της Αρχιεπισκοπείας του(κρίση με το Φανάρι, εκκλησιαστικό τσουνάμι). Επίσης μετά την χειροτονία του σε πρεσβύτερο, διετέλεσε Δντής του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και τις πρώτες ημέρες της εκλογής, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Τον διεδέχθη στη θέση αυτή ο νυν Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, έμπιστος συνεργάτης του Ιερωνύμου. Σήμερα, ο π. Βαρνάβας Θεοχάρης, εκτός από το πλούσιο ενοριακό έργο που προσφέρει στον Άγιο Ελευθέριο, μαζί με τους πατέρες Ιωακείμ Αιβαλιώτη και Παναγ. Τσιαντή, υπηρετεί και ως συνοδικός γραμματεύς στα γραφεία της Συνόδου. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του ο π. Βαρνάβας αναλίσκεται σε θέματα νεότητας της ενορίας και επισκέπτεται πολύ συχνά κατ´ οίκον εμπερίστατους γέροντες και γερόντισσες της ενορίας του, επικαλούμενος την εξ ύψους βοήθεια για τον Σταυρό που σηκώνουν.

Ε. Αγιος Νικόλαος Καλλιθέας.

Τα ηνία της ιστορικής αυτής ενορίας της Καλλιθέας κρατάει με επιτυχία ο Αρχιμ. Νικόλαος Κλάδης, διατελέσας διάκονος του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, στενός συνεργάτης του. Ο π. Νικόλαος ήλθε εμπερίστατος και κυνηγημένος από ακατανόμαστα κόμπλεξ στην Αθήνα και βρήκε μία φιλόξενη αγκαλιά στην Αρχιεπισκοπή. Είχε μεσολαβήσει γι’ αυτό, ο καλός φίλος του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, αείμνηστος Επίσκοπος Τράλλεων Ισίδωρος(με την μεγάλη καρδιά, που μόνο αγάπη ήξερε να δίνει).
Ο π. Νικόλαος πήγε σε ένα ναό που είχε σπουδαία πνευματική παράδοση( ήταν η πρώτη ενορία του π. Διονυσίου Κατερίνα, ευθύς ως χειροτονήθηκε πρεσβύτερος), και συνεχίζει αυτή την πνευματικότητα ο π. Νικόλαος και οι συνεργάτες του λίαν επιτυχώς!
Μάλιστα με τη βοήθεια πνευματικών του φίλων, εδημιούργησε σπουδαία υποδομή, για τα συσσίτια που προσφέρει καθημερινά σε εκατοντάδες ανθρώπους. Το καλλιμάρμαρο προσκυνητάρι της Παναγίας, εξάλλου, εντός του Αγίου Νικολάου, δωρεά γνωστής οικογενείας των Αθηνών, εδημιούργησε μία ξεχωριστή πνευματική οντότητα, μέσα στο όλον έργο της ενορίας του Αγίου Νικολάου και εορτάζεται κατά τρόπο μοναδικό, κάθε χρόνο.
Τον π. Νικόλαο Κλάδη, συνδράμουν στο έργο του οι πατέρες Παύλος Μπαραμπούτης, Ηλίας Μαρκαντώνης και Γεώργιος Παπαθεοδώρου.

ΣΤ. Άγιος Γεώργιος Ζωγράφου.

Στο ναό αυτό του Ζωγράφου, Προϊστάμενος είναι τα τελευταία έτη, ο Αρχιμ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος. Ανέλαβε καθήκοντα Προϊσταμένου, ευθύς μόλις χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Είχα παρακολουθήσει από κοντα τον διορισμό αυτό και θυμάμαι ότι στην αρχή του είχε κακοφανεί του π. Βενεδίκτου η τοποθέτησή του στον συγκεκριμένο ναό, διότι τότε ήταν σχεδόν γιαπί και θεώρησε ότι αδικείται.
Ο μεγάλος Χριστόδουλος, όμως, ήξερε όχι μόνο να πείθει αλλά και να εμπνέει τα παιδιά του!
– Παιδάκι μου, του είπε, εγώ σου έχω εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρεις! Πίστεψε κι εσύ στον εαυτό σου! Σε λίγο όλοι θα μιλούν για το έργο σου!

Και είχε δίκαιο και σ´ αυτό ο Μεγάλος Χριστόδουλος.
Σήμερα ο ναός έχει σχεδόν τελειώσει και δεν αναγνωρίζεται! Και όλοι ομιλούν για τον δραστήριο νέο σε ηλικία Προϊστάμενο, ο οποίος όταν χρειασθεί τολμά και συγκρούεται με τα συμφέροντα που πολεμούν το ναό.
Η αίθουσα μόνο των εκδηλώσεων στο υπόγειο του ναού, που εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είναι μοναδική και προσφέρεται για πολλές εκδηλώσεις! Μάλιστα χάρη στις προσπάθειες και στους αγώνες του π. Βενεδίκτου, η πλατεία που ευρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, που ο Δήμαρχος Ζωγράφου ήθελε να την μετατρέψει σε δημόσια υπαίθρια ουρητήρια των διερχομένων– κι όχι μόνο– ανήκει πλέον στην ευθύνη του Αγίου Γεωργίου.
Μαζί με τον π. Βενέδικτο εργάζονται στο πνευματικό και ενοριακό έργο του Αγίου Γεωργίου και οι πατέρες Αθαν. Πολύζος και Ιον Στόικας.

Ζ.Η Αγία Σοφία Νέου Ψυχικού.

Στον περικαλλή αυτό ναό- κόσμημα της ευρύτερης περιοχής, τα καθήκοντα του Προϊσταμένου έχει αναλάβει ο Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, ο οποίος διετέλεσε διάκονος τόσο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όσο και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Ο ναός αυτός έχει μεγάλη παράδοση στο πλούσιο ενοριακό και πνευματικό έργο. Έχει ευτυχήσει να κρατήσουν το πηδάλιό του σπουδαίες προσωπικότητες της σύγχρονης εκκλησιαστικής μας ζωής. Αποτελεί την ψυχή της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο για το Ψυχικό. Μαζί με τον π, Ιωαννίκιο, υπηρετούν οι πατέρες Τίτος Μπουρλάκης, Χριστοδ. Κλαδίτης, Ιωάν. Μήτσου και Γεώργιος Χριστοδούλου.
Χάρη στις προσπάθειες των Πατέρων που υπηρετούν με αυταπάρνηση την Εκκλησία μας στην Αγία Σοφία , έχουν κατορθώσει να μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων και να βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις, στο έργο της Αγίας Σοφίας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η. Η ενορία της Αγίας Κυριακής της Αλεξανδρουπόλεως

Ευλαβικός προσκυνητής της ακριτικής Αλεξανδρουπόλεως επισκέφθηκα την Αγία Κυριακή, κεντρικότατη ενορία της πόλης. Παρακολούθησα την Δ Στάση των Χαιρετισμών. Η ενορία αυτή είναι υπό την δεξιά οισκοστροφία ως Προϊσταμένου, ενός σημαντικού κληρικού, τελευταίου Αρχιδιακόνου και στενού συνεργάτη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, μέχρι που παρέδωσε την ψυχή του ο μεγάλος Πρωθιεράρχης, στο Θεό και πλάστη του. Πρόκειται για τον Αρχιμ. Άνθιμο Ρεγγίδη.
Από την πρώτη εντύπωση που απεκόμισα από το ναό της Αγίας Κυριακής, από την όλη εμφάνιση, ήταν ότι δεν παρέπεμπε σε ναό επαρχίας, αλλά είναι ένας οργανωμένος ναός, με πειθαρχημένο εκκλησίασμα, που δεν θορυβούσε, αλλά συμμετείχε με δέος και ευλάβεια, στην κατανυκτική ακολουθία των Χαιρετισμών. Οι μουσικολογιώτατοι χοροί των Ιεροψαλτών προσέδιδαν παραπανήσια χάρη και αξία στην όλη ατμόσφαιρα κι επιβάλλονταν θετικά στο χριστεπώνυμο πλήρωμα. Η απόδοση της Δ Στάσης των χαιρετισμών προς την Παναγία μας, από τον π. Άνθιμο , μου θύμισε στιγμές παλιοκαιρινού θείου μεγαλείου, επί των ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Θυμάμαι ακόμη τον τελευταίο Ακάθιστο του Χριστόδουλου με Αρχιδιάκονο τον π. Άνθιμο. στη Μητρόπολη Αθηνών, τον Μάρτιο του 2007. Η Αγία Κυριακή, είναι σε κεντρικό σημείο της Αλεξανδρούπολης και έχει πολύ καλό κόσμο ως ενορία. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η συμμετοχή νέων παιδιών φοιτητών που σπουδάζουν εκεί. Μου θύμισε τη ρήση– επίκαιρη όσο ποτέ– του Χριστοδούλου προς τα νέα παιδιά:
– Ελάτε όπως είστε!
Κοντά στον π. Άνθιμο και οι πατέρες Νικόλαος Κούτκας και Σωκράτης Βουλγαράκης.
Εντύπωση θετική και αξιομνημόνευτη μας έκανε και η συνήθεια- παράδοση του ναού της Αγίας Κυριακής, μετά το πέρας των Χαιρετισμών τη συνήθη ώρα, να κάνει και χαιρετισμούς μετά τις 21.00, για τους εργαζομένους, οι οποίοι δείχνουν να εκτιμούν τον παραπανήσιο κόπο των ανθρώπων του ναού και να συμμετέχουν ολοθύμως και προθύμως.
Αυτό είναι από τα σημεία εκείνα, που όσο υπάρχουν στην Εκκλησία μας, θα εξακολουθεί να αποτελεί και να εκφράζει το Ορθόδοξο πνεύμα της ελληνικής κοινωνίας.
Προσπάθησα μέσα απ´ αυτό το αφιέρωμα στις 7+1 ενορίες, να αναδείξω αυτό το οποίο αποτέλεσε την προμετωπίδα αυτού του αφιερώματος: όσο υπάρχουν ικανοί πνευματικοί πατέρες, θα υπάρχουν και ταλαντούχα και ικανά πνευματικά παιδιά που θα συνεχίζουν το έργο τους! Και όσο υπάρχει ζωή της ενορίας υπάρχει και ζωή της Εκκλησίας! Και καμμία τρόικα με τα μέτρα της δεν θα μπορέσει να πολεμήσει την πίστη του λαού μας!

ΠΗΓΗ: exapsalmos.gr

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων & των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.