Αυτοεξαιρέσεις συναίνεσης. Του Σωτήρη Παπαμιχαήλ

papamixail s.Του Σωτήρη Παπαμιχαήλ,

δικηγόρου,  δημοτικού συμβούλου Αγ.Παρασκευής

 

Εναρκτήρια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί η συγκρότηση του σε σώμα με την εκλογή τριμελούς Προεδρείου (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας). 

Απόφαση υποχρεωτικά συνθετική, με την εννοια ότι ο ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  επιβάλλει  την εκλογή ως Προέδρου, δημοτικού συμβούλου του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού, ως Αντιπροέδρου, δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας (αξιωματική αντιπολίτευση) και ως Γραμματέα, δημοτικού συμβούλου από τις αλλες παρατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, την Κυριακή 7.9.2014, ο Δήμαρχος  Γιάννης Σταθόπουλος και η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε τον πρωτεύσαντα δημοτικό σύμβουλο Γεράσιμο Βλάχο, για τη θέση του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, ο κ.Ζορμπάς πρότεινε τον κ.Μπαλτόπουλο για τη θέση του Αντιπροέδρου και ο κ.Γιαννακόπουλος για τη θέση του Γραμματέα τον κ. Μυλωνάκη.

Κατόπιν αυτών, ο Δήμαρχος κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν ολους τους προταθέντες και σε κάθε περίπτωση αυτό να πράξουν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως αλλωστε είχε προαποφασισθεί. Το αυτό ζήτησαν και οι κ.κ.Γιαννακόπουλος και Μουστόγιαννης.

Δυστυχώς όμως, ο απελθών Δήμαρχος κ.Ζορμπάς κάλεσε τους συμβούλους του συνδυασμού του να μην υπερψηφίσουν την πρόταση της πλειοψηφίας (Πρόεδρος Γεράσιμος Βλάχος).

Με την στάση της αυτή, η αξιωματική αντιπολίτευση αυτοεξαιρέθηκε από το πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης που πρέπει να επικρατεί  στην Αυτοδιοίκηση.

Και η αυτοεξαίρεση αυτή μετατράπηκε σε πλήρη πολιτική εκθεση της όταν κατά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων αποδείχθηκε ότι σύσσωμη η πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση του κ.Ζορμπά (Μπαλτόπουλος), αν και είχε προηγηθεί η μη ψήφιση του Γεράσιμου Βλάχου.

Διότι για τον Γιάννη Σταθόπουλο και την πλειοψηφία η συναίνεση δεν ετεροκαθορίζεται, από τη στάση των αλλων. Αποτελεί συστατικό στοιχείο της παράταξης από την ιδρυση της και θα αποτελεί σταθερό οδηγό στην ασκηση του εργου της ως δημοτικής Αρχής. 

Θέλω να ελπίζω, ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηταν μία εξαίρεση, που δεν θα επαναληφθεί.

Διότι, εάν επιδεικνύεται διχαστική συμπεριφορά σε ένα θέμα, όπως η εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο η συναίνεση, η σύνθεση και η συνεννόηση επιβάλλεται τόσο από τον νόμο οσο και κυρίως από το ρόλο του ιδιου του οργάνου, αναλογίζεται κανείς τι θα επικρατήσει στο μέλλον, κατά την επίλυση των προβλημάτων που εκκρεμούν, τόσο στο Δήμο οσο και στα Νομικά Πρόσωπα, των οποίων οι επικεφαλής παραιτήθηκαν, χωρίς να τους ζητηθεί και χωρίς να παρέχουν την αναγκαία συνδρομή.

Οψόμεθα.       

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.