Η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή στον Οικονομικό Εισαγγελέα

IMG_3816 copy

Γράφει η Λένα Μαρκή

Βαρύ ήταν το σύννεφο πάνω από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή στη χθεσινή (17/12/20114) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τα ταμειακά στοιχεία της παρουσιάζουν διαρροή της τάξης των 53.000 €. Ένα σημαντικό ποσό για την τύχη του οποίου προς το παρόν δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Ψηφίστηκαν αρχικά οι απολογισμοί της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής για τα έτη 2011, 2012, οι οποίοι ήρθαν προς ψήφιση με τη συνοδευτική φράση «με επιφύλαξη» και 2013, για τον οποίο δεν υπήρξε πρόβλημα, μάλιστα όπως ανέφερε ο εισηγητής και εντεταλμένος σύμβουλος παιδείας κ. Παναγιώτης Γκόνης υπήρξε σοβαρότητα και τάξη.

Κι αν η έγκριση των απολογισμών της Δευτεροβάθμιας έληξε σύντομα, η Πρωτοβάθμια τράβηξε την προσοχή όλων αργά τα μεσάνυχτα. Ταμειακό έλλειμμα κατά τη διαχείριση του 2014 που δεν περνά απαρατήρητο και τον πρώην Δήμαρχο να δέχεται τα πυρά της Δημοτικής Αρχής.

Η εισήγηση του κ. Παναγιώτη Γκόνη

Στην εισήγησή του ο κ. Γκόνης, η οποία μπορούμε να πούμε ότι ήταν περιγραφική και διακριτική, ανέφερε ότι «οι απελθούσες πρόεδροι και το λογιστικό γραφείο που εδώ και δύο χρόνια τηρεί τα βιβλία του Νομικού Προσώπου, δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν ισοσκελισμένη εικόνα εσόδων – εξόδων της σχολικής επιτροπής». Το έλλειμμα ξεκίνησε από τις 15.000€ περίπου στον απολογισμό του 2013 και μία εκ των προέδρων κατέθεσε ολόκληρο το ποσό. Όμως στον διαχειριστικό πίνακα του 2014 (από 1/1/14 έως 31/8/14) εμφανίζεται έλλειμμα περίπου 53.000€. Ο κ. Γκόνης αναφέρθηκε σε πολιτικές ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής και εισηγήθηκε «την αναφορά-καταγγελία προς τον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα και τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, όπως και την κοινοποίησή της στο σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όπου αλλού χρειαστεί».

Βασίλης Ζορμπάς: αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αλλά …

Ο κ. Ζορμπάς παίρνοντας τον λόγο μετά την εισήγηση του κ. Γκόνη, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις επιλογές των προσώπων που επέλεξε ως προέδρους, διευκρίνισε όμως ότι δεν μπορεί να είναι μέσα στο μυαλό και την ψυχή κάποιων ανθρώπων και πως αν έχουν παρανομήσει να αποδοθούν ευθύνες. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος είχε ήδη στείλει προσωπικό e-mail στον Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο, σχετικά με το οικονομικό πρόβλημα της επιτροπής (το οποίο ανέγνωσε κατά τη συνεδρίαση) όπου του ζητούσε να πράξει τα δέοντα και του γνωστοποιούσε ότι είναι στη διάθεσή του. Όμως απάντηση δεν έλαβε ποτέ.

Επίσης ενημέρωσε πως κατέφυγε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, και ζήτησε να γίνει έλεγχος στη σχολική επιτροπή.

Αντιδράσεις και μια πρόταση

Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Γεράσιμος Βλάχος είπε ότι ο κ. Ζορμπάς ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και τραβήχτηκε στην άκρη, ενώ θα έπρεπε να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός της παράταξης, γιατί αυτό σημαίνει πολιτική ευθύνη.

Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος τον κατηγόρησε ότι επιδεικνύει «ανθρωποφαγία» κατά των συνεργατών του, αντί να προσπαθήσει να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα.

Ο κ. Σωτήρης Ησαΐας, από τη μείζονα αντιπολίτευση, αφού ρώτησε τον κ. Γκόνη αν έχει προηγηθεί κάποιος έλεγχος στη σχολική επιτροπή και πήρε την απάντηση ότι δεν είναι αρμόδιοι γι΄ αυτό, πρότεινε κάθε διοίκηση να φέρνει ορκωτούς ελεγκτές για να γνωρίζει τι παραλαμβάνει και για να προστατεύει ονόματα και οικογένειες*. Ζήτησε να ελεγχθεί το διάστημα από 1/1/2011 έως 31/8/2014 από ορκωτούς λογιστές και μετά να προχωρήσει το θέμα στον εισαγγελέα. Πρόταση που δεν έγινε δεκτή γιατί όπως είπε ο κ. Γκόνης το κόστος θα ήταν σημαντικό.

*Κατά τη συνεδρίαση αναφέρθηκαν τα ονόματα των προέδρων της επιτροπής αλλά για ευνόητους λόγους δεν αναφέρονται στο κείμενό μας.

Αυτά που δεν ειπώθηκαν

  • Όταν το Φεβρουάριο του 2012 η Ένωση Συλλόγων Γονέων έκρουσε τον κώδωνα για προβληματική διαχείριση στην σχολική επιτροπή, ο κ. Ζορμπάς προχώρησε σε αλλαγή προέδρου με σκοπό να ελέγξει την κατάσταση. Αρχίζει λοιπόν να ανασυντάσσεται η επιτροπή, να δημιουργούνται οι απολογισμοί και αρχίζουν τα προβλήματα.
  • Οι ημερομηνίες κάνουν τη διαφορά. Ο όποιος άτυπος έλεγχος έγινε, έγινε επί διοίκησης Ζορμπά και ο νέος πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Γιάννης Ρήγος παρέλαβε ένα «ξεκάθαρο» έλλειμμα.
  • Ο κ. Ησαΐας εντέχνως μίλησε για έλεγχο παραστατικών, ΑΦΜ κλπ. Τι να υποθέσουμε; Να σκεφτούμε την ύπαρξη πλαστών παραστατικών; Αν ναι ποιος ευθύνεται;
  • Το χρηματικό ποσό των 53.000€ προορίζονταν να καλύψει ανάγκες των σχολείων, επίσης είναι αρκετά μεγάλο για να εξαφανιστεί από τη μια στιγμή στην άλλη, σαφώς κάποιοι φέρουν σοβαρές ευθύνες και πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους. Σίγουρα η κατάσταση για τις δύο απελθούσες προέδρους δεν είναι και η καλύτερη αυτή η τη στιγμή, αν μάλιστα σκεφτούμε ότι μπορεί να μην αναφέρονται ονομαστικά στα τοπικά ΜΜΕ, ωστόσο οι περισσότεροι τις γνωρίζουμε. Για το λόγο αυτό οφείλουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να βγουν από αυτό τον κυκεώνα ει δυνατόν αλώβητες.
  • Ο πρώην Δήμαρχος από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις επιλογές του, όμως αυτό δεν αλλάζει το γεγονός. Θα πρέπει να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες που προβλέπονται και αυτός είναι υποχρεωμένος να βοηθήσει. Αυτό δηλώνουν και οι κινήσεις του προς τον κ. Ρακιντζή και τον κ. Σταθόπουλο.
  • Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο και επομένως δεν δύναται να αθωώσει ή να καταδικάσει. Σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, που μπορούν να διαφωτίσουν όμως την υπόθεση. Καλό είναι να μην προδικάζουμε και να περιμένουμε την εξέλιξη των γεγονότων, γιατί ενίοτε «αλλιώς τα περιμένουμε και αλλιώς μας έρχονται».

 

 

——

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.