Ο στολισμός άργησε μια μέρα (μετά τα Χριστούγεννα) …

20141223_181818 copy

Γράφει η Λένα Μαρκή

Τελεσίδικο γεγονός είναι πια ότι η Αγία Παρασκευή δεν τα πάει καλά με τα Χριστούγεννα. Μάλλον προσπαθεί υπερβολικά και δεν της βγαίνει η χημεία.

Για μία ακόμα χρονιά δεν έλειψαν τα «παρατράγουδα» όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο στολισμό της κεντρικής πλατείας, αλλά μιας και το 90% των τοπικών ενημερωτών τίθενται ευνοϊκά προς τη διοικούσα αρχή, ΔΕΝ είδαν ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ άκουσαν ΤΙΠΟΤΑ, αντίθετα έμειναν ικανοποιημένοι με τα πάντα.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, πέρυσι επικράτησε αναβρασμός και πρόθεση «ανθρωποφαγίας» από την αντιπολίτευση προς την αρμόδια αντιδήμαρχο γιατί καθυστέρησε ο στολισμός της πλατείας, παρόλα αυτά στις 20 Δεκέμβρη η πλατεία ήταν έτοιμη και λειτουργική. Φέτος ο στολισμός και η τοποθέτηση παιχνιδιών ολοκληρώθηκε στις 26 (ναι καλά βλέπετε) Δεκεμβρίου μία μέρα μετά την εορτή των Χριστουγέννων με την τοποθέτηση του φουσκωτού θόλου σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

Κανείς όμως δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση!

Υποκριτές; Άτομα που εθελοτυφλούν; Ή βολεμένοι επί του παρόντος;

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι νέα η Διοίκηση και δεν προλάβαινε … Όπως όμως συνήθιζε να λέει κάποια ψυχή, τα Χριστούγεννα είναι ΠΑΝΤΑ στις 25 Δεκέμβρη, το γνώριζαν και μπορούσαν να έχουν προετοιμαστεί από το καλοκαίρι ακόμα.

Ας δούμε τώρα από τι αποτελείται ο στολισμός αυτός.

20141223_181718 copyΠλαστικά φουσκωτά και παιχνίδια για λούνα παρκ (συνθέτουν τον χριστουγεννιάτικο (!) διάκοσμο. Ότι πιο κιτς δηλαδή. Το καρουσέλ και το παγοδρόμιο των προηγούμενων χρονιών, που ήταν αμιγώς κατασκευές που στολίζουν τα Χριστούγεννα πλατείες πολλών Ευρωπαϊκών πόλεων, αποτελούσε σκάνδαλο. Με κάνει να σκέφτομαι ότι καταντήσαμε «μικροί» άνθρωποι των «μικρών» οραμάτων!

Ας επικεντρωθούμε για λίγο στον καταπληκτικό θόλο που με αγωνία περιμέναμε να δούμε μετά την εξαγγελία από το Δήμαρχο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου θα βρίσκεται στην πλατεία από τις 26/12 έως τις 31/12, δηλαδή για 6 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ μέρες και με συγκεκριμένο ωράριο και ενώ όλες οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται εντός είναι δωρεάν από τους Παιδικούς Σταθμούς, το φουσκωτό και τα λίγα μέτρα μουσαμά τα νοικιάζουμε προς 2.300,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) σύμφωνα με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς δεν θα υπάρχει στην πλατεία. Ως φαίνεται, για κάποιους οι γιορτές των Χριστουγέννων τελειώνουν στις 31/12/14.

Ακολουθήθηκε βέβαια το Αγιοπαρασκευιώτικο τυπικό του μη στολισμού δέντρου (ή καραβιού) στην κεντρική πλατεία, έθιμο που αντίθετα είθισται να τελείται σε όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. Βολευτήκαμε με τις πλάτες άλλων. Βάλαμε τους προσκόπους και τα εργαστήρια τέχνης, με τα λιγοστά εφόδια που διαθέτουν, να κάνουν τη δουλειά του Δήμου … να στολίσουν μικρά δεντράκια στις πλατείες της πόλης έτσι για το θεαθήναι. Παρεμπιπτόντως το δέντρο που ανακοινώθηκε για την πλατεία του Τσακού στολίστηκε κοντά στην διασταύρωση των οδών Ελ. Βενιζέλου & Π. Γρηγορίου μπροστά στα καταστήματα και όχι στην πλατεία!!!

Πόση καλαισθησία άραγε χρειάζεται για να κάνει κανείς τα τυπικά; Τι σημαίνουν Χριστούγεννα και τι ο στολισμός μιας πόλης;

Πολύ απλά ένα μεγάλο έλατο ή ένα καραβάκι (τρισδιάστατο) στολισμένο, μερικά φωτάκια στις κολώνες των δρόμων και στα δέντρα και από κάπου να ακούγεται χριστουγεννιάτικη μουσική. Μικρά χριστουγεννιάτικα έλατα στολισμένα στις υπόλοιπες πλατείες και σε κάποια τριγωνάκια της πόλης. Τόσο απλά. Μια εικόνα χαράς, γιορτής, αγαλλίασης, αγάπης και ηρεμίας. Και όλα αυτά έτοιμα σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν τις γιορτές. Γιατί δυσκολεύουμε κάθε φορά τη ζωή μας; Τι δουλειά έχει το τσίρκο στην πόλη χριστουγεννιάτικα;

20141223_181622 copyΗ φιλοσοφία είναι ότι με τα παιχνίδια στην πλατεία θα ανέβει και ο τζίρος των γύρω καταστημάτων, όμως μια βόλτα που κάναμε εκεί την προπαραμονή το βραδάκι (23/12, 18:30 περίπου) είδαμε μια έρημη και σκοτεινή πλατεία γεμάτη σκουπίδια. Αποτυχία;;; Θα δείξει ο απολογισμός.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. που ανέβηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ στον οικονομικό τομέα ο Δήμος βγαίνει ζημιωμένος, γιατί:

Θα εισπράξει 2.500,00€ (εικόνα 1) για την ενοικίαση της πλατείας και θα πληρώσει συνολικά 9899,00€ (εικόνα 2+3)(για το φουσκωτό θόλο 2.300,00€, συν για ενοικίαση παραδοσιακών στολών 492,00€, συν για διοργάνωση 5 μουσικών συναυλιών 6.000,00€, συν για ηχητικές εγκαταστάσεις για 2 κεντρικές συναυλίες 1.107,00€ ). Μια διαφορά της τάξης των 7.399,00€.

Αν πραγματικά ήθελε ο Δήμος να βοηθήσει τα καταστήματα, θα μπορούσε τα χρήματα για την ενοικίαση των παιχνιδιών να τα μετατρέψει σε κουπόνια για τα καταστήματα της πλατείας και να τα δώσει στις οικογένειες της πόλης. Έτσι τα χρήματα θα έμεναν στην πόλη, εκεί που υπάρχει ανάγκη και οι κάτοικοι θα μπορούσαν να πιουν έναν καφέ ή να φάνε κάτι  χωρίς να σκέφτονται το κόστος.

Εύχομαι την επόμενη χρονιά η Αγία Παρασκευή να βρει το ρυθμό της και επιτέλους να γιορτάσει αληθινά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τηρώντας τις ελληνικές παραδόσεις και αποφεύγοντας κινήσεις εντυπωσιασμού που καταλήγουν μπούμερανγκ.

Εύχομαι την επόμενη χρονιά να μαζευτούμε όλοι μαζί κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στην κεντρική πλατεία να ανάψουμε τα φωτάκια και μαζί με την μπάντα του Δήμου να πούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Εύχομαι την επόμενη χρονιά περνώντας από τις πλατείες της πόλης να βλέπουμε χριστουγεννιάτικα δεντράκια στολισμένα.

Εύχομαι την επόμενη χρονιά να είμαστε καλύτεροι και σοφότεροι άνθρωποι.

lena1εικόνα 1

u0391u03C5u03C4u03BF u03B5u03B4u03C9_Page_5ψεικόνα 2

ΩΔΖΖΩ6Υ-ΘΟΓ_Page_1ψεικόνα 3

ΩΔΖΖΩ6Υ-ΘΟΓ_Page_2ψ

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.