Απολογισμός του Χριστουγεννιάτικου “στολισμού” της πλατείας Αγίας Παρασκευής

20150115_150628 copy

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφορικά με το «στολισμό» της πλατείας της Αγίας Παρασκευής είχα γράψει ότι  ο απολογισμός θα δείξει αν ήταν αποτυχία ή όχι. Ήρθε λοιπόν αυτή η ώρα.

Μπορεί οι γιορτές των Χριστουγέννων να τελείωσαν εδώ και μία εβδομάδα,  ο «στολισμός» της πλατείας όμως παρέμεινε. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 14/1/15, ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος ενημέρωσε ότι δόθηκε παράταση στην παραμονή των παιχνιδιών εντός της πλατείας διάρκειας 6 ημερών λόγω του χιονιού και έπειτα από παράκληση των καταστημάτων. Δεν αμφισβητούμε την καλή πρόθεση, όμως ο Δήμαρχος θα πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι δεν διοικεί ιδιωτική επιχείρηση, αλλά Δημόσιο Οργανισμό και οφείλει να τηρεί του Νόμους όπως όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της χώρας. Η απόφαση αυτή έπρεπε να έχει την έγκριση του Δ.Σ. και κάλλιστα θα μπορούσε να περάσει το θέμα ως κατεπείγον δια περιφοράς και να έχει τη νόμιμη έγκριση. Ουδείς φαντάζομαι θα ψήφιζε αρνητικά. Όμως τους τελευταίους 4 μήνες στο Δήμο μας επικρατεί μία τακτική διοίκησης του στυλ «εγώ αποφασίζω παρακάμπτοντας τους υπολοίπους»!

20150115_150448 copy

Ας έρθουμε όμως στο κυρίως θέμα μας. Πιο πάνω έγραψα τη λέξη στολισμός σε εισαγωγικά και αυτό γιατί κατά την άποψή μου (αλλά και πολλών άλλων) δεν υπήρξε Χριστουγεννιάτικος στολισμός στην πλατεία παρά η δημιουργία ενός μικρού λούνα παρκ. Δεν θα αναφέρω ξανά τι εννοώ με αυτό, ήδη το έχω αναλύσει στο προηγούμενο άρθρο. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής  ήταν να μαζέψει τον κόσμο στην πλατεία, αλλά απ’ ότι φαίνεται απέτυχε. Η προσέλευση ήταν πολύ μικρή και σε συνομιλία που είχαμε με τον επιχειρηματία ενημερωθήκαμε ότι είχε μία πτώση περίπου 40% – 50% των αναμενόμενων εσόδων. Ήδη σε πάρα πολλές φωτογραφίες,  τόσο του images  όσο και σε αυτές που ανέβηκαν σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης από τον ίδιο τον κ. Σταθόπουλο και άτομα της παράταξής του, παρατηρούμε την αραιή προσέλευση σε σύγκριση με προηγούμενα Χριστούγεννα. Στις περισσότερες τα παιχνίδια είναι άδεια και σε πιο πρόσφατες τα μισά από αυτά είναι σκεπασμένα (σε ηλιόλουστη μέρα). Και για να προλάβω μερικούς δεν ήταν αιτία ο καιρός, γιατί κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα είναι μες το καταχείμωνο και πάντα κάνει κρύο. Όσο για τα χιόνια αυτά έπεσαν τις μέρες των Θεοφανείων. Η οικονομική κρίση πάλι, δεν μπορεί να επηρέασε μόνο το Δήμο Αγίας Παρασκευής και όχι τα Τρίκαλα με το «Μύλο των Ξωτικών» ή τη Χαλκίδα με το «Παραμυθοχωριό του Δάσους» ή το Αγρίνιο με το «Παραμύθι από ζάχαρη» κλπ. Μάλλον ήταν λάθος το «σκεπτικό» …

10891928_10152654301961559_2127167496940105511_nΕκτός από τον επιχειρηματία και ο Δήμος βγήκε ζημιωμένος, όπως έχουμε αναλύσει στο προηγούμενο άρθρο, κατά 7.399,00€, στα οποία θα πρέπει τώρα να προστεθεί και το κόστος του ρεύματος που θα καταναλωθεί τις παραπανίσιες μέρες. Εκτός αυτού δεν πραγματοποιήθηκαν όσα περιείχε η σύμβαση. Ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος παραδέχτηκε στο Δ.Σ. ότι δεν τοποθετήθηκε καρουσέλ και παγοδρόμιο που αναφέρονται ξεκάθαρα στη σύμβαση (βλπ εικόνα 1). Στην σύμβαση αναφέρονται και δύο συναυλίες, μία στις 24/12 με τον Πολυκανδριώτη και μία στις 29/12 με τον Λάμπη Λιβιεράτο. Και αν για τον κ. Πολυκανδριώτη δε γνωρίζουμε που βρισκόταν (όχι πάντως στην Αγία Παρασκευή), για τον κ. Λιβιεράτο ξέρουμε ότι ήταν σε προγραμματισμένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και στις 29 Δεκέμβρη 2014 ήταν στις Καλυθιές της Ρόδου  (βλπ αφίσα). Οι συναυλίες αυτές πάντως ούτε που ακούστηκαν στην πόλη και κάνα δυο άλλες που έγιναν από το Δήμο δεν συγκέντρωσαν κόσμο.

Θέλοντας να τονώσει την κίνηση στα καταστήματα της πλατείας, η Δημοτική Αρχή απευθύνθηκε σε μία μόνο ομάδα κατοίκων, στερώντας έτσι πιθανούς πελάτες από αυτά. Τα παιχνίδια που τοποθετήθηκαν απευθύνονταν μόνο σε μικρές ηλικίες και απέκλειαν εφήβους, νεαρά άτομα και μεγάλους.

Αν θυμηθούμε προηγούμενες χρονιές ιδίως όταν ο κ. Αλεφαντής, όντας αντιδήμαρχος Διοίκησης, έφερε το μεγάλο καρουσέλ και το επίσης μεγάλο παγοδρόμιο, η πλατεία έσφυζε από κόσμο. Το καρουσέλ συγκέντρωνε τα πιτσιρίκια της πόλης και το παγοδρόμιο τον νεαρόκοσμο και αρκετούς τολμηρούς μεγάλους. Μετά ο νεαρόκοσμος έμενε να πιεί και τον καφέ του ή να φάει την πίτσα του ή το σάντουιτς παρασυρόμενος από την παρέα.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις καταστηματαρχών της περιοχής ήταν από τις καλύτερες χρονιές σε τζίρο.

Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα ο μήνας έχει 18 και τα παιχνίδια βρίσκονται ακόμα στην πλατεία (με απόφαση ΔΣ θα έφευγαν στις 8/1). Άρα για ποιες 6 μέρες μιλάμε; Τι ακριβώς συμφώνησε ο Δήμαρχος;

Να επισημάνω ότι αν η παράταση αυτή ωφέλησε τα καταστήματα της πλατείας δεν έχω καμία αντίρρηση να μείνουν και περισσότερο, όμως με νόμιμο τρόπο και όχι με αυθαιρεσίες.

20150115_150521 copy

Με συνομιλίες που είχα με κατοίκους, σίγουρα το φετινό αποτέλεσμα ήταν χαμηλής ποιότητας (δεν εννοώ φυσικά σε κατασκευή και υλικά) σε σχέση με τα προηγούμενα και δεν αισθανθήκαμε Χριστούγεννα όπως περιμέναμε. Καμιά φορά οι πρωτοτυπίες οδηγούν σε αποτυχία, γι’ αυτό ας ακολουθήσουμε μια φορά την πεπατημένη και ας παραδειγματιστούμε από πετυχημένες εκδηλώσεις άλλων πόλεων. Η Δημοτική Αρχή έχει πλέον όλο το χρόνο να οργανωθεί και να μην τρέχει τελευταία στιγμή, δηλαδή να μην κάνει αυτά που κορόιδευε.

Για φέτος αποδείχθηκε ότι αυτοί που φώναζαν για το … λάδι, δυστυχώς τα έκαναν … σαλάτα!

 

Υ.Γ. 1 Θα μπορούσαμε κάλλιστα να εκμεταλλευτούμε και το χώρο των 29στρ. τις γιορτινές μέρες.

Υ.Γ. 2 Αν  ο Δήμαρχος και τα στελέχη του αυθαιρετούν, τι παράδειγμα θα πάρουν οι δημότες;

 

εικόνα 1

u0391u03C5u03C4u03BF u03B5u03B4u03C9_Page_5ψ

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.