Οι Κοινωνικές Δομές που στηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της Αγίας Παρασκευής

koinonikes_domes_larissas

“Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας”
–Mahatma Gandhi–

Γράφει η Λένα Μαρκή

Φτώχεια, ανασφάλεια, ανεργία, αλλά και μείωση της γεννητικότητας είναι τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα.
Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ) εκτιμά ότι το σύστημα κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική κρίση. Αναφέρει ότι πριν από την κρίση η Ελλάδα αφιέρωνε το 30% των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές, από τις οποίες όμως επωφελούνταν κατ’ εξοχήν εύπορες οικογένειες.
Από το 2007-08, όμως, υπήρξε κάθετη πτώση (18% σε πραγματικές τιμές) των συνολικών δαπανών για την κοινωνική προστασία και την υγεία, τη στιγμή που στις άλλες χώρες-μέλη υπήρξε αύξηση του μέσου όρου των δαπανών αυτών κατά 14% σε πραγματικές τιμές. Τελικά μέσα στην πενταετία 2007-2012 το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30%.
Η ελληνική κοινωνία διέρχεται σήμερα μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει οδηγηθεί στην ανεργία και την φτώχεια. Σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανακούφισης από τις συνέπειες της κρίσης, ομάδες πολιτών, επιχειρήσεις, οργανώσεις, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς οργανώνουν δράσεις και πρωτοβουλίες στήριξης των συμπολιτών μας που πλήττονται από τη φτώχεια.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Εθελοντική Οργάνωση «Δράσεις Εθελοντών» (ΔΡΑΣ.Ε) υλοποιούν το πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δίκτυο έξι (6) κοινωνικών δομών για την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που πλήττονται οικονομικά και αδυνατούν να ικανοποιήσουν καθημερινά βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής λειτουργεί το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Μαγειρείο, το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο ρούχων & ειδών ένδυσης, το Κοινωνικό Φαρμακείο και την Τράπεζα Χρόνου.

Ας γνωρίσουμε τις Δομές:

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΙΣΗΣ
Κύριο μέλημά του είναι η διασφάλιση και η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, με στόχο την πρόσβαση των ωφελούμενων σε βασικές υπηρεσίες, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και στέγαση, ζώντας με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.
Παρέχει έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, για τις δραστηριότητες και ερευνητικές δυνατότητες του Δήμου καθώς και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. ( Μεσογείων 415-417, Αγία Παρασκευή, εντός του Δημαρχείου, Τηλ.213-2004611)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2011 και βρίσκεται στην οδό Μεσογείων 419 σε οίκημα που έχει διατεθεί δωρεάν στο Δήμο και λειτουργεί καθημερινά 8:00πμ – 16:00μμ. (Τηλ. 213-2004610)
Οι δημότες που εξυπηρετεί το Παντοπωλείο είναι 262 και επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια και κατόπιν κοινωνικής έρευνας που διενεργεί κοινωνικός λειτουργός. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο προσφέρει εντελώς δωρεάν μία (1) φορά το μήνα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, είδη οικιακού καθαρισμού, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, φρούτα & λαχανικά, βιβλία, παιχνίδια κλπ. σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Τα προϊόντα προέρχονται από ίδιες προμήθειες του Δήμου, από προσφορές συλλόγων, σχολείων, εταιρειών και ιδιωτών. Για όλα τα προϊόντα τηρούνται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Το παντοπωλείο στελεχώνεται από το απαιτούμενο προσωπικό και από εθελοντές.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ
Στεγάζεται στην οδό Ρόδων 13 και λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00πμ έως τις 16:00μμ (τηλ. 210-6546342) στελεχωμένο από 6 άτομα προσωπικό και από εθελοντές. Προετοιμάζει καθημερινά 150 μερίδες φαγητό τις οποίες διανέμει κατ’ οίκον 3 φορές την εβδομάδα σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες. Στον κήπο του οικήματος έχει δημιουργηθεί ο κοινωνικός λαχανόκηπος όπου εθελοντές παράγουν βιολογικά λαχανικά για τις ανάγκες του κοινωνικού μαγειρείου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
Στην οδό Χειμάρρας 22, Αγία Παρασκευή (Τηλ. 210- 6547700) οι πολίτες μπορούν να λάβουν και να διαθέσουν μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδηση σε πολύ καλή κατάσταση, βιβλία, είδη οικιακού εξοπλισμού, ηλεκτρικές συσκευές σε λειτουργία.
Λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 10.00π.μ.- 12.00μ.μ..

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Το Κοινωνικό Φαρμακείο περιθάλπει δεκάδες άτομα καθημερινά από τις 8:00πμ έως 16:00μμ στην οδό Χειμάρρας 22 (τηλ. 210-6547700) και απασχολεί 2 φαρμακοποιούς και μία κοινωνική λειτουργό. Σκοπός του είναι η δωρεάν παροχή φαρμάκων σε άτομα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και είναι ανασφάλιστα.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΡΟΝΟΥ
Είναι ένα δίκτυο αχρήματης και αλληλέγγυας οικονομίας, ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής, το χρόνο.
Παρέχει τη δυνατότητα σε ωφελούμενα άτομα να συναλλάσσονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Το περιεχόμενο των υπηρεσιών εξισώνεται έτσι ώστε μία ώρα υπηρεσίας είναι ίση με οποιαδήποτε άλλη ώρα υπηρεσίας ανεξάρτητα εάν είναι πνευματική ή χειρωνακτική εργασία.
Για παράδειγμα:
• 1 ώρα μαθήματος Ισπανικών εξισώνεται με 1 ώρα babysitting
• 1 ώρα επίσκεψης σε κάποιο γιατρό γίνεται ίση με μια ώρα μαθήματος αυτοάμυνας
• Επικοινωνία με φορείς που προσφέρουν υπηρεσίες και προγράμματα σε νέους για να υποστηρίξουν το έργο προσέλκυσης εθελοντών μέσα από τα προγράμματα τους (πχ Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς).
• Καταχωρήσεις με γενικές πληροφορίες σε όλα τα websites κοινωνικής δικτύωσης.
• Παρακολούθηση της λειτουργίας του δικτύου για τον αριθμό των ωφελούμενων που εξυπηρετήθηκαν όσο και για τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα και η απόδοση της λειτουργίας της δομής.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
 Εξορμήσεις εθελοντών σε supermarkets και διάφορες τοπικές επιχειρήσεις για συγκέντρωση προϊόντων και φαρμάκων.
 Διανομή φυλλαδίων σε γειτονιές για γνωστοποίηση κοινωνικών δράσεων του Δήμου με σκοπό την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των δημοτών για προσφορά σε συμπολίτες μας.
 Ενεργή δράση των εθελοντών μέσα στις κοινωνικές δομές (διανομή τροφίμων, τακτοποίηση & ταξινόμηση τροφίμων, ρούχων κ.α., μαγειρική, κατ’ οίκον διανομή συσσιτίων, διάθεση και ανταλλαγή χρόνου, δεξιοτήτων και εμπειριών μέσω του προγράμματος της Τράπεζας Χρόνου).
 Αξιοποίηση εθελοντών με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ικανότητες για σχεδίαση φυλλαδίων και αφισών, τεχνοτροπίες τοίχων, graffiti κ.α.
 Δημιουργία ομάδων εθελοντών επιδέξιων σε μουσικά όργανα, τραγούδι, υποκριτική, αθλητισμό, κ.α. με στόχο την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για προσέλκυση πολιτών και συγκέντρωση χρηματικού ποσού.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
Απαιτούμενα Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση ενδιαφερομένου
2. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας
3. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (ή λογαριασμός ΔΕΚΟ)
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
5. Φωτοτυπία πρόσφατου εκκαθαριστικού Εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση περί μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης θεωρημένη από τη Δ.Ο.Υ.
6. Φωτοτυπία τελευταίου Ε9
7. Φωτοτυπία πρόσφατα σφραγισμένης κάρτας ανεργίας (εάν υπάρχει)
8. Φωτοτυπία Γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής περί ποσοστού αναπηρίας (εφόσον υπάρχει)
9. Έκθεση Κοινωνικής Έρευνας από κοινωνικό λειτουργό του Δήμου.


Οικονομικά κριτήρια:
Μέλη οικογένειας Εισόδημα
1 άτομο 6.000€
2 άτομα 7.500€
3 άτομα 9.000€
4 άτομα 10.500€
5 άτομα και άνω 13.000€

Ζούμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση όπου το κράτος αδυνατεί να συμπαρασταθεί και το βάρος πέφτει στους ώμους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ’ όλες τις δυσκολίες μέχρι τώρα ο Δήμος μας έχει καταφέρει με τη βοήθεια των δημοτών και των εθελοντών να στηρίξει τους ανθρώπους και τις οικογένειες που πλήττονται.
Οι Δομές είναι προσβάσιμες, αρκεί να υπάρχει ενημέρωση και να θελήσει κάποιος να τις χρησιμοποιήσει.

Μεγάλη είναι η συμβολή των εθελοντών που στέκονται στο πλευρό του Δήμου. Δήμος & εθελοντές είναι έννοιες αλληλένδετες στον τομέα της κοινωνικής υποστήριξης και αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανέχειας.

lena1

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.