Η Δημόσια τοποθέτηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στην συνεδρίαση της 23/3

b_650_0_16777215_00_images_april-may2014_enosigonewn

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων, εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή σας συνεδρίαση που αφορά στα πεπραγμένα του 1ου εξαμήνου της Δημοτικής Αρχής. Ένα εξάμηνο, ιδιαίτερα παραγωγικό για τον τομέα της Παιδείας στον Δήμο μας, δεδομένου ότι:
 Από την αρχή διαμορφώθηκε σωστό κλίμα λειτουργίας της ΔΕΠ που έπαψε πλέον να απασχολείται μόνο με το θέμα των παραχωρήσεων χώρων. Η ΔΕΠ κατέκτησε και πάλι τον ρόλο της και νομίζουμε ότι, πλέον, πρέπει να είναι στόχος η περαιτέρω εμβάθυνση των θεμάτων που θα απασχοληθεί και οι λύσεις/προτάσεις που πρέπει να καταλήγει.
 Η πλήρης αποτύπωση της πραγματικότητας των οικονομικών των σχολικών επιτροπών, η σοβαρή προσπάθεια εξάλειψης φαινομένων προχειρότητας και ευκαιριακής αντιμετώπισης των προβλημάτων έχουν ήδη αποδώσει ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αποκτούμε εικόνα της κατάστασης της λειτουργίας των σχολείων και συγκροτημένα να παρεμβαίνουν οι σχολικές επιτροπές για την επίλυση χρόνιων ή επειγόντων προβλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιωχθεί περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας των σχολικών επιτροπών.
 Η συγκροτημένη αντιμετώπιση των επισκευαστικών αναγκών συνέβαλε ώστε να επιλυθούν κάποια από αυτά με την αξιοποίηση της Αυτεπιστασίας και των Σχολικών Επιτροπών, όμως, εκτιμούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αξιοποίηση της ανοικτής εργολαβίας 2014. Παράλληλα και σε άμεσο χρόνο, ο Δήμος πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα οικονομικά «εργαλεία» που διαθέτει ώστε να ενισχύσει τόσο τις σχολικές επιτροπές όσο και την εκπόνηση επιπλέον εργολαβιών για να αντιμετωπιστούν τα σωρευμένα επί χρόνια προβλήματα των σχολείων.
 Πιστεύουμε ότι επιτέλους, πρέπει να αντιμετωπιστεί η τεράστια κωλυσιεργία ως προς τις αναγκαίες επισκευές των σχολείων. Πρέπει να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» που χρόνια ταλανίζει τους ΟΤΑ αλλά και την κεντρική διοίκηση της χώρας και που συνθέτεται, ανά περίπτωση, από την έλλειψη πολιτικής βούλησης, από την δυσπραγία των υπηρεσιών και από την ανικανότητα ή/και ολιγωρία που παρατηρείται σε επίπεδο πολιτικού ή/και διοικητικού μηχανισμού. Παράλληλα, εκτιμούμε ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η αύξηση πόρων προς τους Δήμους ακριβώς για τις επισκευές των σχολείων. Γι αυτό ζητάμε την στήριξη του Δήμου στην διεκδίκησή μας προς την Κυβέρνηση για αύξηση της αντίστοιχης ΣΑΤΑ σε ποσό τέτοιο που να καλύπτει ουσιαστικά τις επισκευαστικές ανάγκες, διαμορφώνοντας συγκεκριμένη οικονομικά πρόταση.
 Αναμένουμε τα έμπρακτα αποτελέσματα της συστηματικής συνεργασίας και διεκδίκησης του Δήμου από τις Κτιριακές Υποδομές, τόσο για επισκευές σχολείων όσο-και το σημαντικότερο- για την έλλειψη σχολικής στέγης. Η σοβαρότατη, επί χρόνια, καθυστέρηση στην ανέγερση σχολικών κτηρίων έχει δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στα νηπιαγωγεία όλης της πόλης, στα δημοτικά σχολεία της άνω της Μεσογείων περιοχής, στο ΕΠΑΛ και το ΕΚ. Είναι ευνόητο δε, ότι σε λίγα χρόνια το πρόβλημα θα επεκταθεί και στα γυμνάσια. Άμεσα, για τον Σεπτέμβριο του 2015, πρέπει να βρεθούν λύσεις για να στεγαστούν τα παιδιά νηπιακού και προνηπιακού έτους καθώς και της Α’ τάξης δημοτικού. Για την κατάσταση αυτή, ως Ένωση παλεύαμε, διεκδικούσαμε, καταθέταμε προτάσεις εδώ και 10 χρόνια για τα νηπιαγωγεία, το 12ο δημοτικό και το 6ο γυμνάσιο και εδώ και 20 χρόνια για το ΕΠΑΛ. Νομίζουμε ότι αξίζει να απασχοληθεί με αποφασιστικότητα το Δημοτικό Συμβούλιο και να προσπαθήσει να καλύψει τον πολύτιμο χρόνο που έχει χαθεί.
 Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε δε, τη θετικότατη συνεργασία μας με τον ΠΑΟΔΑΠ που απέδωσε τόσο την έγκαιρη έναρξη των δωρεάν αθλητικών προγραμμάτων στα δημοτικά σχολεία και την διεύρυνση του προγράμματος και για τα γυμνάσια όσο και την έναρξη της δωρεάν θεατρικής παιδείας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι στόχος της Δημοτικής Αρχής, τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι θεατρολόγοι και οι γυμναστές να περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.