Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση: Απολογισμός 2014 ή η μοναξιά της κορυφής;

Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση 23-3-15

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χθες, 23/3/2015, στο γνωστό χώρο του 2ου Γυμνασίου με θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής.
Καταρχάς διερωτώμαι αν ήταν δόκιμη η πραγματοποίησή της, δεδομένου ότι η νέα Δημοτική Αρχή καλούνταν να «απολογηθεί» για μόλις τέσσερεις μήνες, που εκ των πραγμάτων, δεν είχε το χρονικό περιθώριο να δράσει επαρκώς. Από την άλλη όμως δρώμενα όπως αυτό, ενέχουν και την μορφή ευκαιρίας εξαγγελιών (κάτι σαν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης). Όμως ούτε εξαγγελίες ακούσαμε.


Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο να λέει ότι η 1η Σεπτεμβρίου είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή να αναλάβει η νέα διοίκηση γιατί έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα και συνέχισε με αναφορές στους άξονες στους οποίους κινείται η νέα διοίκηση. Αναφέρθηκε λεπτομερώς σε έργα, αναπλάσεις, μελέτες (υδραυλικές αγωγών ομβρίων, αθλητικού κέντρου Πευκακίων, για το κολυμβητήριο, για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κλπ), επισκευές παιδικών σταθμών, δημιουργία επιτροπών για διάφορα θέματα, καθαριότητα, μείωση τελών, για συνέχιση των κοινωνικών δομών που παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση, για πολλές εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα. Παρόλο όμως που δεν μπήκε σε πολλές λεπτομέρειες κατάφερε να εξαντλήσει το μισάωρο που είχε στη διάθεσή του. Και όλα αυτά έγιναν μέσα σε τέσσερεις μήνες. Δεν παρέλειψε να δηλώσει στο τέλος ότι η νέα Δημοτική Αρχή έχει ακόμα πολλά να κάνει, και η πόρτα της θα είναι ανοιχτή για τους πολίτες. Φυσικά τόνισε ότι δεν θα δεχτούν απαξίωση από κανέναν και θα απαντήσουν σε τέτοια περίπτωση. Όπως φαίνεται όμως από τα όσα ακολούθησαν, δεν προτίθενται να δεχτούν ούτε καν πολιτική κριτική όπως όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που ασχολούνται με τα κοινά.


Η πόλη δεν άρχισε να λειτουργεί την 1η Σεπτέμβρη, δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Ζορμπάς (Η πόλη μας). Η τωρινή διοίκηση γνώριζε καλά τα θέματα από πριν και όφειλε να έχει απαντήσεις και προτάσεις και όσα έκαναν έως τώρα τα βρήκαν έτοιμα και τα προχώρησαν. Ήταν απόντες στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, αυτή που συνεχίζουν σήμερα. Αν και η παράταξη του δεν θα κρίνει τη Δημοτική Αρχή τουλάχιστον πριν περάσει ένας χρόνος, είναι βέβαιος πως αυτή οδηγεί το Δήμο σε δημοσιονομική ασωτία. Όσο αφορά τα χρήματα που η δική του διοίκηση φέρεται να μην διεκδίκησε από τη Γ.Γ.Α. και τις καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ, ενημέρωσε πως δεν πρόκειται να τα εισπράξει κανένας Δήμος και πως για το λόγο αυτό δεν υπολογίστηκαν ούτε τώρα στον προϋπολογισμό του ΠΑΟΔΑΠ. Τελειώνοντας κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι ενώ δεν πίστευε στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. και μιλούσε για εργασιακό μεσαίωνα, τώρα προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτό. Τέλος ζήτησε να μάθει τι σκοπεύει να κάνει η νέα Διοίκηση για το Δημαρχείο και αν έχει σκοπό να το προχωρήσει και ευχήθηκε να πετύχουν στο έργο τους.


Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης) μπήκε στην ουσία του θέματος. Τις εκλογές, είπε, τις «παίζουν» δύο πράγματα, η πολιτική κατάσταση και η επικοινωνία. Όσον αφορά την επικοινωνία, ο Δήμαρχος κατάφερε να φέρει κοντά τους δημότες και τους συλλόγους. Πραγματοποίησε πετυχημένες εκδηλώσεις και πέτυχε την αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία με το τραπέζι την Ημέρα της Ορθοδοξίας. Όμως θα ήταν πιο πετυχημένο αν ο Δήμαρχος αντί να απολογίσει τόσα πολλά και με τόσες λεπτομέρειες, που σίγουρα μετά από λίγο κανείς δεν θα τα θυμάται όλα, δείχνοντας έτσι την αγωνία του, θα έπρεπε να άνοιγε τις σκέψεις και τις ιδέες του, το πλάνο του για τα 5 χρόνια και να βγάλει ένα χρονοδιάγραμμα των έργων που σκοπεύει να κάνει. Άραγε, αναρωτήθηκε, γιατί να απολογίσει πράγματα που έτσι κι αλλιώς γίνονται από όλες τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές; Ο Ζορμπάς, κατά τον κ. Γιαννακόπουλο, έκανε μεγαλύτερη εντύπωση όταν ανέλαβε. Αναφέρθηκε στα Νομικά Πρόσωπα θυμίζοντας στον Δήμαρχο ότι προεκλογικά δήλωνε ότι δεν είναι απαραίτητη η πλειοψηφία στο Δ.Σ. τους και μετά έκανε στροφή, γεγονός που μας πήγε πίσω ως συμμετοχή και δημοκρατία. Στον κ. Γιαννακόπουλο δεν άρεσε ο τρόπος διοίκησης όταν για παράδειγμα ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ αναθέτει δουλειές στο πρόσωπό του και η Διοίκηση τον καλύπτει και όταν η νέα Δημοτική Αρχή αυξάνει το μισθό του προέδρου άλλου Νομικού Προσώπου, ενώ δεν μπορεί να αυξήσει το μισθό στους εργαζόμενους.


Η εισήγηση του κ. Σταθόπουλου θύμισε προεκλογικές τοποθετήσεις, δήλωσε ο Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση). Υπάρχει ένας προϋπολογισμός μερικών εκατομμυρίων που λίγα από αυτά πηγαίνουν για τις ανάγκες της πόλης. Από την άλλη οι ανάγκες των πολιτών είναι συνδεδεμένες με τις πολιτικές που ασκούνται κεντρικά. Προχωράμε σε νέα μέτρα και νέες περικοπές και είμαστε μπροστά σε ένα νέο μνημόνιο. Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα έχουν μειωθεί κατά 60%. Τι ανάγκες έχει ο Δήμος σε προσωπικό και γιατί προχωρά σε συμβάσεις εργασίας; Υπάρχει πρόγραμμα διεκδίκησης από την Περιφέρεια; Για να απαντήσει ο ίδιος, πως όχι δεν υπάρχει, υπάρχουν αυτά που είπαν οι σύλλογοι και οι επιμέρους πολίτες και με αυτά πηγαίνουν οι Δήμαρχοι στον Περιφερειάρχη. Κανένας Δήμαρχος δεν σχεδιάζει σε βάθος 20ετίας. Στα σχολεία ούτε το 5% των αιτημάτων δεν μπορεί να καλυφθεί. Εξέφρασε επίσης το παράπονο ότι παρόλο που γνωρίζουν τη συμμετοχή του ως μέλος του ΔΣ του ΣΠΑΥ, κανένας από τη Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρθηκε να τον ρωτήσει σε θέματα που αφορούν τον Υμηττό .
Τέλος δήλωσε ότι υπάρχει μείζον ζήτημα και έλλειμμα Δημοκρατίας. Δύο παρατάξεις έθεσαν θέμα πολιτικής φίμωσης γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ανέχεται την επώνυμη κριτική και στέλνει εξώδικα και οδηγεί την αστυνομία σε μεταμεσονύχτια τηλεφωνήματα προς τοπικό ΜΜΕ και όταν δεν έχει απάντηση το γυρνάει στο προσωπικό. Εγκαλεί υπάλληλο για το αν δουλεύει το απόγευμα. Ο κ. Γκιζιώτης πρότεινε αν είναι αυτή η τακτική να ακολουθηθεί, τότε να ισχύει για όλους και όχι μόνο ειδικά σε έναν. (Για να πάρει αργότερα την απάντηση από το Δήμαρχο: «εμείς δεν στρεφόμαστε εναντίον εργαζόμενου που κάνει 2η δουλειά, που τρέχει για το μεροκάματο»). Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ. Γκιζιώτης εξέφρασε την πραγματικήτητα ότι ένας δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του με τα σημερινά δεδομένα και τις σημερινές μισθολογικές απολαβές και πρόσθεσε ότι “εγώ θέλω να σας προστατεύσω κε Δήμαρχε“. Έκλεισε λέγοντας πως η παράταξή του θα επιμείνει στις θέσεις της και θα βάλει πλάτη για τα προβλήματα των πολιτών.


Ο Αλέξης Μουστόγιαννης (Μια γενιά μπροστά) μεταξύ άλλων είπε ότι η Δημοτική Αρχή έχει 12 εντεταλμένους συμβούλους εκ των οποίων λίγοι παράγουν έργο και οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν απλά για να τους δοθεί ένας τίτλος. Επίσης, επισήμανε ότι η νέα διοίκηση δεν δέχεται καμία κριτική και ξεχνάει το ρόλο της αντιπολίτευσης.


Ο Σπύρος Αλεξίου (Φυσάει Κόντρα) μίλησε για «σύγκρουση του φωτός και του σκότους» ανάμεσα σε δύο παρατάξεις που στην ψηφοφορία πάνε μαζί. Κατ’ αυτόν υπάρχουν δύο καθαροί δρόμοι, ή θα πας κόντρα και θα πετύχεις πράγματα ή θα υποταχθείς στη φτώχια. Η προηγούμενη Διοίκηση εφάρμοσε με πιστότητα όλες τις μνημονιακές πολιτικές στο Δήμο και τουλάχιστον δεν το αρνήθηκε ποτέ. Η νέα Διοίκηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης, δεν αμφισβήτησε το μνημονιακό κεκτημένο, ενώ πριν τις εκλογές μιλούσαν για συγκρούσεις και για ρήξεις. Ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία του φωτοτυπία του προηγούμενου με μικρές διαφορές. Είναι κακή υπηρεσία για παράδειγμα η μείωση των τελών κατά 7€/έτος να παρουσιάζεται ως κάτι τρομερό. Όσον αφορά τον ΠΑΟΔΑΠ δεν αφορούν οι ιδιώτες αλλά η κοινωνική προσφορά του Δήμου. Ο Δήμος οφείλει να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να προχωρήσει, με συγκεκριμένα ποσά χρημάτων και συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων. Κανείς όμως δεν είπε πως θα διεκδικηθούν. (Ο Δήμαρχος απάντησε ότι διεκδικούν και θα πάρουν χρήματα αν δεν γίνει κανένα πατατράκ).


Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και απλοί πολίτες εκθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα μεταξύ των συμβούλων και του προεδρείου όταν οι κκ Γιαννακόπουλος και Γκιζιώτης ζήτησαν χρόνο να τοποθετηθούν επί προσωπικού και αντιμετώπισαν μια «δυσκολία» εκ μέρους του προέδρου, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του κ. Γιαννακόπουλου όταν δεν του δώθηκε ο χρόνος και ο κ. Βλάχος του είπε να τοποθετηθεί στη δευτερολογία του, αφού πρώτα δημιουργήθηκε μικρό επεισόδιο με το ακροατήριο.
Ομολογουμένως η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη αν δεχτούμε όσα ακούγονταν στα πηγαδάκια, ότι δηλαδή έγινε μεγάλη κινητοποίηση με πανό και SMS. Με το ζόρι γέμισαν τα καθίσματα, ενώ άλλες χρονιές υπήρχαν και όρθιοι, και αυτό στην αρχή γιατί μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής πολλοί ήταν αυτοί που αποχώρησαν, με αποτέλεσμα γύρω στις 10:15μμ να παραβρίσκονται στην αίθουσα περί τα 40 άτομα σε μια πόλη των 100.000 κατοίκων και ενώ ακόμα δεν είχαν πάρει το λόγο οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων.


Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη ίσως φορά είδαμε μια Δημοτική Αρχή να προχωρά μονάχη της και μάλιστα από τα πρώτα της βήματα και σε μια δύσκολη εποχή που κάθε σύμμαχος είναι πολύτιμος. Για πρώτη φορά επίσης ακούσαμε δημοσίως για μία Δημοτική Αρχή που δεν δέχεται την πολιτική κριτική και ξεχνά την πολιτική κριτική που ασκούσε η ίδια ούσα 17 χρόνια αντιπολίτευση.


Θα κρατήσω τη φράση που είπε ο κ. Σταθόπουλος προς το τέλος της εισήγησής του: «δεν δεχόμαστε απαξίωση από κανέναν, θα απαντήσουμε…» ……. μια φράση που επιδέχεται πολλές ερμηνείες.

 

 

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.