«ήξεις αφήξεις*» Της Λένας Μαρκή

t1larg_scrabble_game

Γράφει η Λένα Μαρκή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δηλώσεις ένα πράγμα, μια θέση, μια άποψη. Υπάρχει ο ευθύς, αλλά και αυτός που άλλα λες και άλλα καταλαβαίνουν αυτοί που σε ακούνε.
Ιδιαίτερα πολλές πολιτικές δηλώσεις παρουσιάζονται με τη μορφή «ήξεις αφήξεις» καθιστώντας ευτυχισμένους και τους μεν και τους δε, κυρίως όμως καθιστούν ασφαλείς αυτούς που τις ξεστομίζουν.


Τέτοιου είδους φαίνεται να είναι και η δήλωση του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής (παρουσιάζεται ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει χέρι στα αποθεματικά των ΟΤΑ και όχι μόνο.
Ο κ. Σταθόπουλος λοιπόν όντας Δήμαρχος που εκλέχθηκε υποστηριζόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική υποχρέωση προς την κυβέρνησή του και να αντιταχθεί αρνούμενος να δώσει τον κουμπαρά του Δήμου. Από την άλλη δεν θέλει με τίποτα να χάσει το μανδύα της ανεξαρτησίας και την εικόνα κοινωνικής προσφοράς που καλλιεργούσε μέχρι τώρα. Αποτέλεσμα του «διχασμού» αυτού ήταν μια Σιβυλλική δήλωση. Μια δημόσια δήλωση που διαβάζοντάς τη γοργά καταλήγει κανείς να ανακράξει «μπράβο» στο Δήμαρχο, διαβάζοντάς τη όμως μια δεύτερη προσεκτική φορά διαπιστώνει τη φραστική «παγίδα».


Όλη η ουσία της δήλωσης συνοψίζεται στην τελευταία παράγραφο:
«Με βάση τα ανωτέρω, δεν συμφωνούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που δεσμεύει πλήρως και μόνιμα τα ταμειακά μας διαθέσιμα και μεταβάλλει με αυτόν τον τρόπο αρνητικά τις ταμειακές ροές των Δήμων μας, ροές οι οποίες δίνουν ανάσα στις τοπικές μας κοινωνίες.»


Όσοι ασχολήθηκαν έστω και λίγο με την ΠΝΠ γνωρίζουν ότι αφήνει ένα χαρτζιλίκι για 15 ημέρες στον εκάστοτε Δήμο για την κάλυψη των αναγκών και φυσικά δίνει την υποσχετική ότι τα χρήματα θα επιστραφούν κάποια στιγμή … Συμπερασματικά υποθέτουμε, ότι εφόσον καλύπτονται οι προϋποθέσεις (δεν δεσμεύει πλήρως και μόνιμα) ο Δήμαρχος συμφωνεί με την ΠΝΠ και θα εφαρμόσει τα όσα απαιτεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!


Τότε όμως ποια είναι η πραγματικότητα που καλούμαστε να δεχτούμε και να ζήσουμε; Τι σημαίνει «δεσμεύει πλήρως»; Δηλαδή το ότι οι Δήμοι θα έχουν μόνο κάποια διαχειριστικά ποσά στην κατοχή τους και δεν θα μπορούν να αλλάξουν ούτε μια λάμπα πέρα από αυτά, δεν είναι «πλήρης δέσμευση»; Κοροϊδευόμαστε; Ας έρθουμε και στο «μόνιμα». Ας μου πουν οι αγαπητοί συμπολίτες, πόσες φορές το ελληνικό κράτος επέστρεψε στους πολίτες του τα χρήματα που «δανείστηκε» από αυτούς; Με ποιο θαύμα θα μπορέσει να επιστρέψει όλα αυτά τα ποσά, όταν η χώρα δεν παρουσιάζει καμία ακτίνα ανάπτυξης παρά κυλά ανεμπόδιστη στην κατηφόρα;


Μπορούμε να παίζουμε με τις λέξεις όσο θέλουν αν και δεν έχω πρόθεση να υποδείξω στον Δήμαρχο τι πρέπει να κάνει. Έτσι κι αλλιώς τα ταμειακά αποθέματα των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών οσονούπω θα καταλήξουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όσες συζητήσεις και διαμαρτυρίες κι αν προβάλουμε. Το ζητούμενο όμως είναι όταν πέσεις, να πέσεις με τιμή και δόξα. Δυστυχώς, προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θα πέσει αμαχητί.

lena1

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου:

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια σκληρή διαπραγμάτευση μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, η έκβαση της οποίας θα είναι καθοριστική για τη μελλοντική της πορεία.
Είναι επίσης γεγονός ότι οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών για τη συνέχιση των αδιέξοδων δημοσιονομικών πολιτικών έχουν γίνει ασφυκτικές για τη ρευστότητα της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς πανικό, κατανοούμε και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που θα επιτρέπει στο κράτος να ανταποκρίνεται στις οικονομικές υποχρεώσεις του και θα σταθούμε στο πλευρό της Κυβέρνησης όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί από το 2010, στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας περικοπές των πόρων της που ξεπερνούν το 65%.
Με βάση τα ανωτέρω, δεν συμφωνούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Οικονομικών στην περίπτωση που δεσμεύει πλήρως και μόνιμα τα ταμειακά μας διαθέσιμα και μεταβάλλει με αυτόν τον τρόπο αρνητικά τις ταμειακές ροές των Δήμων μας, ροές οι οποίες δίνουν ανάσα στις τοπικές μας κοινωνίες.

Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

ΙΩΑΝΝΗΣ Ε. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Ημ/νία Δημ/σης : 21/4/2015

 

*ἥξεις ἀφήξεις οὐκ ἐν πολέμῳ θνήξεις: «Θα πας θα γυρίσεις δεν θα πεθάνεις στον πόλεμο». Η φράση προέρχεται από το χρησμό του μαντείου των Δελφών. Πρόκειται για την απάντηση σε κάποιον στρατιώτη που ζήτησε χρησμό αν θα γυρίσει ζωντανός από τον πόλεμο .Η θέση του κόμματος πριν ή μετά το αρνητικό μόριο ουκ, καθορίζει και τη σημασία του χρησμού. Αν η παύση γίνει στο ἀφήξεις, σημαίνει ο στρατιώτης θα γυρίσει, αν γίνει στο οὐκ, σημαίνει ότι θα πεθάνει.

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.