Αυτό που χάνεται στη μετάφραση μέσα απο τήν Δημοτική Βιβλιοθήκη

2

Την Τέταρτη 29 Απριλίου, στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής, στη «Λέσχη των Μεταφραστών», ο Νίκος Αλιφέρης, μιλώντας για τον Εουτζένιο Μοντάλε, έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ποιητές του 20ού αιώνα, παρουσίασε ένα συνοπτικό διάγραμμα της ποίησης την εποχή του ποιητή, επισημαίνοντας τις διαφορές ανάμεσα στη ρητορική και λυρική ποίηση των παλαιότερων δημιουργών και τη μεταγενέστερη συμβολική ποίηση, αλλά και τη διαφοροποίηση στο ύφος και την έκφραση του ίδιου του Μοντάλε. Ο Νίκος Πρατσίνης, με τη σειρά του, μιλώντας για τα προβλήματα που συνάντησε προκειμένου να εξηγήσει στον Joaquim Manuel Magalhaes, τον Πορτογάλο ποιητή και συμ-μεταφραστή του, την έννοια τόσο των λέξεων όσο και των συνειρμών στην ποίηση του Σεφέρη, μας οδήγησε στα μονοπάτια μιας βαθύτερης κατανόησης του ίδιου του ποιητή. Από τις εισηγήσεις των δύο μεταφραστών αναφάνηκαν οι κοινοί προβληματισμοί και δυσκολίες που παρουσιάζει η μετάφραση της ποίησης από όποια γλώσσα και προς όποια γλώσσα κι αν γίνεται.

1
Η ποίηση, καθώς είναι μια πιο πυκνή σε έννοιες έκφραση, αποτελεί δοκιμασία για τον μεταφραστή, ο οποίος προσπαθεί να γεφυρώσει τις πολιτισμικές διαφορές αλλά και να συμπληρώσει, κατά τη μεταφορά, με τον πιο τελεσφόρο τρόπο, τον πλούτο των συνδηλώσεων και των αναφορών που κρύβονται στις λέξεις ενός ποιητή. Τελικά η ποίηση είναι όντως αυτό που χάνεται στη μετάφραση; Η συζήτηση επεκτάθηκε, με τη συμβολή και του κοινού, στη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας με τα διάφορα επίπεδά της που διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, στο πρόβλημα της κατανόησης των παλαιότερων μορφών της γλώσσας μας και της ανάγκης ή όχι να μεταφέρονται παλαιότερα κείμενα σε μια πιο κατανοητή γλώσσα.

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.