Καταγγελία συνδημότη: Μια παιδική χαρά … ζούγκλα!

παιδική χαρά οδός Παπάγου 1

Οι δημότες της Αγίας Παρασκευής συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα. Ένας ακόμα αναγνώστης του images μας έστειλε μήνυμα (ζητώντας να μην δημοσιευθούν τα στοιχεία του για ευνόητους λόγους) και καλώντας μας να πάμε στην οδό Στρ. Αλέξανδρου Παπάγου για να μας ξεναγήσει στην παιδική χαρά που υπάρχει εκεί. Αυτό που αντικρίσαμε με τίποτα δεν μοιάζει με παιδική χαρά!


Ένας χώρος χωρίς περίφραξη, με κούνιες και παγκάκια που είναι χωμένα στην κυριολεξία μέσα στα χόρτα. Κούνιες χωρίς καθίσματα και με σκουριασμένες άκρες! Παιχνίδια που σχεδόν δεν διακρίνονται μέσα στην ψηλή βλάστηση και μια τσουλήθρα που καταλήγει πάνω σε ένα μικρό θάμνο. Όπως μας είπε ο κ. Σ., οι περίοικοι φοβούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να πλησιάσουν. Φοβούνται τώρα που καλοκαιριάζει την εμφάνιση φιδιών και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στα χορτάρια.
Ο χώρος, μας είπε, είναι εντελώς παρατημένος από τη Δημοτική Αρχή και όπως αντιλαμβάνεται ο ίδιος, δεν ισχύουν για το κομμάτι αυτό τα όσα ακούγονται για πιστοποιήσεις κλπ. Αναγκάστηκε να μας καλέσει μήπως και με τη δημοσιοποίηση του θέματος αλλάξει κάτι.

παιδική χαρά οδός Παπάγου 2
Όση ώρα ήμασταν εκεί μας πλησίασαν κι άλλοι γείτονες και διαμαρτύρονταν έντονα για την κατάσταση. Η κ. Α. μας συνέστησε να διαβάσουμε την πρόσφατη εγκύκλιο* που έστειλε στους Δήμους ο υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης σχετικά με τις επικίνδυνες παιδικές χαρές.
Το αίτημά των περίοικων είναι να καθαριστεί ο χώρος και να αντικατασταθούν τα χαλασμένα και επικίνδυνα παιχνίδια για να έχουν έναν ασφαλή χώρο να πηγαίνουν τα παιδιά τους.

παιδική χαρά οδός Παπάγου 4
*Τι λέει η εγκύκλιος:

Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Βούτσης κάλεσε τους δήμους μέσω απευθείας εγκυκλίου να σφραγίσουν ή να ξηλώσουν τις επικίνδυνες παιδικές χαρές στους χώρους αρμοδιότητας τους εφόσον δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη από τον νόμο πιστοποίηση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Βούτση και βάσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί οργάνωσης και λειτουργίας των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, όλες οι παιδικές χαρές που ανήκουν σε ΟΤΑ πρέπει να έχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Για το λόγο αυτό περιγράφεται αναλυτική διαδικασία πιστοποίησης σε προηγούμενη εγκύκλιο, όπου επιλύονται απορίες και ερωτήματα εμπλεκόμενων φορέων μέσω της ειδικής πλατφόρμας επικοινωνίας και διαλόγου, που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Επισημαίνεται δε ότι κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου. Ως εκ τούτου, κάθε δήμος οφείλει να τηρεί το θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκειμένου να εξασφαλίζει την ακίνδυνη χρήση των παιδικών χαρών, αφού προηγουμένως έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους.

Βέβαια όπως αναφέρει ο κ. Βούτσης σε κάθε περίπτωση, οσάκις ο οικείος δήμος κρίνει ότι μια παιδική χαρά είναι ακατάλληλη οφείλει να τη σφραγίζει ο ίδιος άμεσα ή να αποξηλώσει τα επικίνδυνα παιχνίδια σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο κατά καιρούς.

Κατά συνέπεια, σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων. (aftodioikisi.gr)

παιδική χαρά οδός Παπάγου 3

παιδική χαρά οδός Παπάγου 5

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.