Ποιος φοβάται τον Τύπο …

«Καλύτερα να πεθάνω όρθιος, παρά να ζω γονατιστός»: Charb του Charlie Hebdo (σε συνέντευξή του στην «Le Monde» τον Σεπτέμβριο 2012).

hearseespeakpost_no_evil2
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η ιστοσελίδα www.aparaskevi-images.gr έχει ως σκοπό την ορθή και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών της. Στη διάρκεια των τριών και πλέον ετών λειτουργίας της, έχουμε αντιληφθεί ότι πέτυχε το σκοπό αυτό στο μέγιστο. Το αντιληφθήκαμε από τις επιδοκιμασίες των χιλιάδων αναγνωστών, αλλά και από το σφοδρό πόλεμο που δέχεται κατά καιρούς.


Στην μέχρι τώρα πορεία της η ιστοσελίδα παρουσίασε ειδήσεις, ρεπορτάζ από εκδηλώσεις και διάφορα συμβάντα, άρθρα και γενικά θέματα που άπτονταν της διαβίωσης στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και ορισμένα όμορων Δήμων.
Στην μέχρι τώρα πορεία της η ιστοσελίδα έδωσε βήμα στον κάθε πολίτη που επιθυμούσε να εκφράσει την άποψή του, εφόσον αυτή δεν ήταν συκοφαντική και υβριστική, αλλά τεκμηριωμένη. Αναγκάστηκε κάποιες φορές να ζητήσει από αρθρογράφους να τροποποιήσουν σημεία άρθρων τους που θεώρησε προσβλητικά ή συκοφαντικά, αλλά ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν απέκλεισε την ελεύθερη έκφραση της σκέψης και του λόγου.
Στην μέχρι τώρα πορεία της η ιστοσελίδα έδωσε βήμα για λόγο και αντίλογο.
Στην μέχρι τώρα πορεία της η ιστοσελίδα επαίνεσε, έκρινε και κάποιες φορές κατέκρινε άτομα και γεγονότα, πάντα όμως παρουσιάζοντας τεκμήρια (φωτογραφίες, βίντεο, αποκλειστικά έγγραφα) και ΠΟΤΕ με λόγια του αέρα. Δε είχε εξάλλου το δικαίωμα να σιωπήσει από τη στιγμή που ανακάλυπτε και γνώριζε κάτι σημαντικό που αφορούσε τους αναγνώστες της και όχι μόνο.


Η γραπτή αποτύπωση της αλήθειας όμως δεν έγινε πάντα αποδεκτή. Όπως ήταν αναμενόμενο κάποιους τους ενόχλησε και μην έχοντας την ψυχραιμία να αντιδράσουν με επιχειρήματα, προτίμησαν άλλες οδούς …
Θέλησαν να αναλάβουν το ρόλο του αρχισυντάκτη με σκοπό να καθοδηγήσουν έτσι την ιστοσελίδα. Θέλησαν να προβάλλονται μόνο τα ευχάριστα για αυτούς και να αποκρύπτονται τα υπόλοιπα. Θέλησαν να χειραγωγήσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Θέλησαν να επιβάλλουν τη σιωπή. Θέλησαν …
Θέλησαν, προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν, γιατί το www.aparaskevi-images.gr καθοδηγείται ΜΟΝΟ από τις ανάγκες των αναγνωστών του για αληθινή ενημέρωση. Επί τρία και πλέον χρόνια καθημερινά αγωνίζεται, βρίσκεται παντού, καταγράφει, προβάλλει και ενημερώνει. Αρκετές φορές δέχτηκε σκληρή κριτική για την στάση του.


Ποτέ δεν ξεπέρασε τα όρια της νομιμότητας, γι’ αυτό και δεν υπέκυψε ούτε θα υποκύψει σε οτιδήποτε μη νόμιμο. Δέχεται την κριτική, αλλά μόνο κριτική και τίποτε άλλο. Δεν θα υποκύψει σε προσπάθειες που παραβιάζουν το άρθρο 14 του Συντάγματος περί Ελευθερίας του Τύπου.


Θα δεχτεί όμως και θα δημοσιοποιήσει τον αντίλογο στις όποιες τοποθετήσεις του, εφόσον του αποσταλεί. Θα δεχτεί και θα δημοσιοποιήσει τα επιχειρήματα και τις αποδείξεις που θα πιστοποιούν την αντίθετη άποψη, εφόσον του αποσταλούν. Δεν αποκλείει κανέναν, άσχετα αν το ίδιο έχει υποστεί αποκλεισμό. Κινείται στα πλαίσια του Δικαίου και της Ισονομίας.


Η ιστοσελίδα θα συνεχίσει την παρουσία της στα τοπικά δρώμενα. Θα ενημερώνεται και θα ενημερώνει τους πολίτες για ο,τιδήποτε τους ενδιαφέρει. Και δεν θα υποκύψει σε άμεσες ή έμμεσες απειλές ή “προτροπές” να φιμωθεί ή να φιμώσει κάποιον από αυτούς που θέλουν να εκφράσουν, μέσω αυτής, τις προσωπικές απόψεις και τις θέσεις τους.


Θα μας μείνει όμως η απορία γιατί ενώ κερδίσαμε νόμιμα σε διαγωνισμό του Δήμου, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες, αυτός δεν μας αποδίδεται και αναλωνόμαστε σε «συζητήσεις» και ανούσιες διευκρινήσεις. Μπορεί τουλάχιστον η Δημοτική Αρχή να μας απαντήσει; Θα πρέπει άραγε να είμαστε χαριστικοί ώστε να εκτελεστεί μια νόμιμη απόφαση;

Είπαν για την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης


Η Ελευθερία του Τύπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας Δημοκρατικά διοικούμενης χώρας.
Την Ελευθερία του Τύπου υπερασπίστηκαν θερμά οι ηγέτες Ευρωπαϊκών χωρών μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι:


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε
«Οι φόνοι στο Παρίσι είναι αποκρουστικοί. Βρισκόμαστε στο πλευρό του γαλλικού λαού στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου».


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου.
«Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους. Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι καταδικάζει απόλυτα «την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές».


Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

«Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο. Η Ισπανία υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα».

Agia Paraskevi images

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες,video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.