Κλοπή στο 2ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής κατά τη διάρκεια κατάληψης

2o-gel-agias-paraskevis

Την κλοπή εξοπλισμού σημαντικής αξίας στο 2ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής καταγγέλλουν ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Πάνος Γκόνης και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αγίας Παρασκευής Βασίλης Τραυλός.

Όπως επισημαίνουν οι κ.κ. Γκόνης και Τραυλός, με την ευκαιρία ολιγοήμερης κατάληψης στον χώρο του Λυκείου, εκτός της κλοπής, έγιναν βανδαλισμοί σχεδόν σε όλο το κτήριο. Παράλληλα, με την ακόλουθη επιστολή τους, ενημερώνουν ότι πρόκειται να κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Κοινή κλοπή στο 2ο ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής

Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες,

Η σημερινή μέρα βρίσκει βαριά πληγωμένη τη Σχολική Κοινότητα της πόλης μας, αφού με την ευκαιρία της ολιγοήμερης κατάληψης στο 2ο Λύκειο κάποιοι γνωστοί – άγνωστοι αφαίρεσαν εξοπλισμό σημαντικής αξίας από τον χώρο του σχολείου και βανδάλισαν σχεδόν όλο το κτήριο. Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η δημοτική Αρχή, διά μέσου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, κατάφερε να αναβαθμίσει τον χώρο του Θεάτρου του συγκεκριμένου σχολείου και να τον παραδώσει προς χρήση στα παιδιά μας. Σήμερα, και –δυστυχώς– με την ανοχή αυτών των ίδιων παιδιών, παραλάβαμε έναν χώρο λεηλατημένο, έναν χώρο που πρώτα από όλους προσβάλλει τα μέλη της Σχολικής Κοινότητας του 2ου Λυκείου και κατ΄ επέκταση το σύνολο της κοινωνίας μας.

Το πιο απλό για εμάς ως δημοτική Αρχή θα ήταν να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να μην αναζητήσουμε τις ευθύνες, μόνο που κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη ενός παρόμοιου γεγονότος πιθανά σε άλλο σχολείο και αυτό βέβαια σημαίνει πως εμείς πρώτοι δεν θα είχαμε αναλάβει τις δικές μας ευθύνες. Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και εντός του νομικού πλαισίου πρόκειται να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου τις αμέσως επόμενες ημέρες, διασφαλίζοντας έτσι το συμφέρον του απλού πολίτη που από το υστέρημά του, μέσω φόρων, επιδιορθώνει παρόμοιες «ζημιές».

Δυστυχώς κάθε φορά που καταστρέφεται δημόσια σχολική περιουσία υπάρχει πρόβλημα και αυτό το πρόβλημα συχνά ξεκινάει από εμάς τους ίδιους που, ως γονείς, αντί να ψάχνουμε για τα πραγματικά αίτια που οδηγούν τα παιδιά μας είτε να συμμετέχουν, είτε να είναι απλοί παρατηρητές της καταστροφής και εν τέλει αποδέκτες της, φροντίζουμε να διατηρούμε τις ομολογουμένως ευαίσθητες ισορροπίες στη σχέση μαζί τους, χωρίς όμως τελικά να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των δικών μας ευθυνών. Το κοινωνικό έλλειμμα για την προάσπιση του δημόσιου αγαθού δυστυχώς αφορά και εκείνους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν καθοδηγούν τα παιδιά μας έτσι ώστε, τουλάχιστον όταν φτάνουν στο λύκειο, να συμμετέχουν ισότιμα σε μια συλλογική συζήτηση και να λαμβάνουν αποφάσεις άξιες λόγου. Επείγει λοιπόν όλοι μαζί να πιστέψουμε πως έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της αυριανής κοινωνίας μεταλαμπαδεύοντας την πίστη μας για τις δημοκρατικές διαδικασίες και επιδιώκοντας, ως αυτονόητο, τη συμμετοχή των παιδιών μας σε αυτές. Η αναβάθμιση του ρόλου των Μαθητικών Κοινοτήτων με τη συμβολή του συνόλου της κοινωνίας μας είναι πιθανά ένα πρώτο μέτρο που θα στοχεύσει στην ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά της πόλης και θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε τις πραγματικές ελλείψεις της Παιδείας μας. Προφανώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας συζήτησης που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και ως τέτοια σκοπεύουμε να τη διατηρήσουμε ανοικτή.

Ας μην ξεχνάμε πως ο εκδημοκρατισμός συνιστά μια διαδικασία δυναμική, η οποία ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο της διαρκούς κίνησης παραμένει πάντοτε ατελής και συχνά διατρέχει τον κίνδυνο να αντιστραφεί προς την αποδημοκρατικοποίηση.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΠ, όσο και ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής βρίσκονται συνεχώς στη διάθεση των Μαθητικών Συμβουλίων που επιθυμούν συγκροτημένα να καταθέσουν τις απόψεις του.

Αγία Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Πάνος Γκόνης

Ο Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής

Βασίλης Τραυλός

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.