Αρχική ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ Παραίτηση βόμβα του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης

Παραίτηση βόμβα του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης

rigos giannis

Και ενώ, όπως μας έλεγαν, όλα έβαιναν καλώς … έρχεται η παραίτηση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Ρήγου να ταράξει τα νερά. Το κείμενο είναι κάπως μεγάλο, αλλά αξίζει να το διαβάσετε. Οι λόγοι είναι πολιτικοί, όπως δηλώνει, και εξαπολύει μύδρους για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί το κείμενο όπως ακριβώς κοινοποιήθηκε σε Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο και μέλη Δημοτικού Συμβουλίου.

*****

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   17-11-2015

ΠΡΟΣ:

Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κο Σταθόπουλο

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κο Βλάχο

Αντιδήμαρχο Παιδείας κο Γκόνη

Δημοτικό Συμβούλιο

Μέλη ΔΣ Σχολικής Επιτροπής

  ΘΕΜΑ: « Παραίτηση από τη θέση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αγίας Παρασκευής »

Κύριοι

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγίας Παρασκευής και την παράκληση για την αντικατάστασή μου από άλλο πρόσωπο που η Δημοτική Αρχή θα υποδείξει, όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι πολιτικοί. Όπως είναι γνωστό η Νίκη, η παράταξη που έχει την πλειοψηφία στο Δήμο, έχει ως βασική πολιτική στήριξη αυτή του κυβερνώντος κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική που ανέλαβε να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, του 3ου επαχθέστερου Μνημονίου, βρίσκεται σε απόλυτη δυσαναλογία, τόσο με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας, όσο και με τη δική μου πολιτική αντίληψη για την πορεία που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα.

Μια πορεία που θα έπρεπε να περιλαμβάνει ως αναγκαία τη ρήξη με τα μνημονιακά δεσμά των δανειστών και της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας, μια πορεία υπεράσπισης των κατακτήσεων των εργαζομένων, μια πορεία υπεράσπισης του λαού, της Λαικής Κυριαρχίας και της Ανεξαρτησίας της χώρας.

Αντ’ αυτών σήμερα ξετιλύγεται μπροστά μας μια πολιτική καταστροφική για τα λαικά συμφέροντα, μια πολιτική εξαθλίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού στο όνομα του Ευρώ, με νέα μνημόνια, νέους εφαρμοστικούς νόμους, νέα μέτρα λιτότητας και φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, καλπάζουσα ανεργία και μαζική μετανάστευση των νέων, επιστημόνων κυρίως, σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, ξεπουλήματος του δημοσίου πλούτου έναντι πινακίου φακής. Μια πολιτική που οδηγεί στην πλήρη καταστροφή της χώρας και του λαού της, με τη μετατροπή της σε αποικιοκρατική μπανανία των ιμπεριαλιστών, του ευρωπαικού χρηματιστικού κεφαλαίου και της νεοφιλελεύθερης Ευρωζώνης, ένα παρία της γερμανικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης-φυλακής χωρών και λαών, για την οποία δεν μπορεί να έχει κανείς πια αυταπάτες ότι μπορεί να μετατραπεί σε κάτι άλλο από την αποκρουστική δικτατορία του χρήματος που αποτελεί σήμερα.

Αυτή την πολιτική του 3ου Μνημονίου καλείται να εφαρμόσει μια δύναμη, υποτίθεται, της Αριστεράς, η οποία έγινε βασική πολιτική δύναμη του τόπου ακριβώς εξαγγέλλοντας την ακύρωση των μνημονίων, την προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας, τη χάραξη μιας βαθιάς τομής με το παρελθόν και την πολιτική των παλιών πολιτικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

Με αυτή τη πολιτική στροφή 180 μοιρών, μιας ιστορικών διαστάσεων κυβίστησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να γίνει ο διαχειριστής όχι απλά ενός προγράμματος ‘’που δεν βγαίνει’’, αλλά συνειδητά επιλέγει να περάσει στην απέναντι όχθη, μαζί με αυτούς που μέχρι χθες κατήγγειλε.

Η ακύρωση του μεγαλειώδους ΟΧΙ του Λαού μας την 5η Ιουλίου και η μετατροπή του σε ένα εξευτελιστικό ΝΑΙ στις απαιτήσεις των δανειστών και στην τραπεζοκρατία, δεν είναι απλά ένα ΝΑΙ στους εξωτερικούς δυνάστες της χώρας, που επιδιώκουν την πλήρη υποταγή του λαού μας και τη μετατροπή της χώρας σε αποικία χρέους και Ειδική Οικονομική Ζώνη. Είναι και ένα ΝΑΙ στην άφεση αμαρτιών για την κρατικοδίαιτη ελληνική οικονομική ελίτ του παρασιτισμού, είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη αθώωση της ‘’Διαπλοκής’’ αφού κανένας πρωταγωνιστής της δε πρόκειται να πληρώσει για τίποτα, είναι ένα ΝΑΙ στο ξέπλυμα του παλιού, απαξιωμένου πολιτικού προσωπικού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ακριβώς τα ίδια βήματα, μοιάζοντας απαράλλακτα με το ‘’παλιό’’, ενώ διατείνεται ότι κομίζει το ‘’νέο’’.

Η όποια προβολή δήθεν εναλλακτικών, ‘’ισοδύναμων’’ μέτρων για την ανακούφιση των ασθενέστερων, δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρόκληση και προσβολή για την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο του λαού. Η δήθεν ‘’αριστερή’’ κυβέρνηση, ανδρείκελο πλέον των δανειστών, οδηγεί στην δημιουργία μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών, ρίχνει τις λαικές τάξεις στην απόγνωση, συρρικνώνει και αποπτωχεύει την άλλοτε εκτεταμένη μεσαία τάξη και τα ελευθεροεπαγγελματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, παραδίδοντας το έργο που επιτελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βορά στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η διαχείριση, λοιπόν, της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, από οποιαδήποτε θέση και αν γίνεται, ακόμα και από την ταπεινή θέση ενός προέδρου σχολικής επιτροπής, θεωρώ ότι όχι μόνο δεν μπορεί να απαλύνει τις βαθιές πληγές στο κοινωνικό σώμα, αλλά ότι έχει και στοιχεία συνενοχής στο έγκλημα της συνέχισης της μνημονιακής καταστροφής.

Η άντληση ενός και μόνο παραδείγματος από τα θέματα που χειρίζονται οι σχολικές επιτροπές αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να γίνει αυτό κατανοητό: λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε η μείωση κατά 10% της επιχορήγησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ προς τις σχολικές επιτροπές για την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων.

Προσωπικά ένιωσα ντροπή και μόνο που τέθηκε στη σχολική επιτροπή το ερώτημα της μείωσης της επιχορήγησης για μισθούς ακόμα και των 150 Ευρώ (!) και αν πρέπει ή όχι να αναπληρώσουμε τη μείωση του 10% από τα διαθέσιμά μας. Σαν σχολική επιτροπή πήραμε την απόφαση να μην επιτρέψουμε καμία περικοπή. Όμως η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην κάλυψη του ποσού αυτού και λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση που πήρε ο κος Πουλάκης του ΥΠ.ΕΣ. δεν φαίνεται να δίνεται λύση. Ακόμα μια θυσία στο βωμό της πληρωμής ενός μη βιώσιμου χρέους, τα ψίχουλα που παίρνουν οι άνθρωποι που φροντίζουν για την υγιεινή των παιδών μας ! Ενώ οι τράπεζες στο απυρόβλητο και τα αρπαχτικά της κρατικοδίαιτης ελληνικής ολιγαρχίας να βγάζουν ανενόχλητα τα υπερκέρδη τους στο εξωτερικό.

Αν, λοιπόν, ούτε αυτό το στοιχειώδες πρόβλημα δεν μπορεί να επιλύσει η Κυβέρνηση προς όφελος της σχολικής κοινότητας, δεν θα μπορέσει να λύσει ούτε το πρόβλημα της πρωινής καθαριότητας στα σχολεία, ούτε να παρέμβει για την άρση των εμποδίων που δημιουργούν οι τράπεζες, ανακεφαλαιοποιημένες πολλάκις με πρόσθετο χρέος στος πλάτες του λαού, στην οικονομική διαχείριση των σχολικών επιτροπών (όπως η αφαίρεση των μπλοκ επιταγών, η μη έκδοση πιστωτικών καρτών, κλπ, ), ούτε και κανένα απολύτως άλλο πρόβλημα.

Άραγε τι θα γίνει όταν οι πιστώσεις για τα σχολεία και τους Δήμους μειωθούν περαιτέρω; Τι θα κάνει η Δημοτική Αρχή που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (ανεξάρτητα από τις αδιαμφισβήτητα καλές της προθέσεις και παρά το θετικό έργο που έχει να επιδείξει στο προάστειο στον ένα χρόνο της Διοίκησής της, σαφώς πολύ μεγαλύτερο των προκατόχων της), όταν τα πράγματα στριμώξουν κι άλλο; Από που θα περικόψει; Ποιές κοινωνικές ανάγκες θα αφήσει ανικανοποίητες; (Θέλω τουλάχιστον να πιστεύω πως δε θα ακολουθήσει τις προτροπές επιφανούς δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ο οποίος τελευταία εμφανίζεται υπέρμαχος της εθελοντικής προσφοράς εργασίας, δίνοντας ένα νεοφιλελεύθερο τόνο στην δημόσια έκφραση της Νίκης).

Αυτή τη ‘’συνευθύνη’’, στο επίπεδο που αναλογεί στο ΝΠΔΔ ‘’Σχολική Επιτροπή Π.Ε. Αγίας Παρασκευής’’ δεν μπορώ να συνεχίσω να αναλαμβάνω. Θα βρίσκομαι λοιπόν στο εξής στην πλευρά της αγωνιστικής λαικής διεκδίκησης, συμβάλλοντας να πάρουν οι λαικές τάξεις, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, την υπόθεση της αποτίναξης της σύγχρονης μνημονιακής δουλείας στα χέρια τους.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον Πρόεδρο του και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που μου κάνατε αναθέτοντάς μου την προεδρία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, το Σεπτέμβριο του 2014 και για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλατε.

Θα ήθελα, τέλος, να τονίσω πως στον ένα χρόνο της θητείας της σημερινής Σχολικής Επιτροπής, της οποίας είχα την διοικητική και οικονομική ευθύνη, έγιναν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και με την ανάλωση καθημερινά αρκετών ωρών εργασίας πολύ πέρα από τα όρια της εθελοντικής προσφοράς, μεγάλα βήματα για την βελτίωση της λειτουργίας της και της προσφοράς της στο μαθητικό πληθυσμό της πόλης μας. Το πρόσωπο της σχολικής επιτροπής προς τους γονείς και τους λειτουργούς της εκπαίδευσης άλλαξε μέσα στον ένα αυτό χρόνο εντελώς.

Από την προσπάθεια για οργάνωση κεντρικών παραγγελιών αναλωσίμων υλικών για τα σχολεία, τη σύναψη κεντρικών συμβάσεων ώστε να μειωθεί το κόστος συντήρησης, την διευρυμένη για πρώτη φορά παρέμβαση στα σχολεία με εκτεταμμένες επισκευές και συντηρήσεις, την ικανοποίηση πολλών χρονίων αιτημάτων, τον μηδενισμό του χρέους που παραλάβαμε προς τρεις από τις τέσσερις ΔΕΚΟ και την δρομολόγηση της αποπληρωμής της τέταρτης (ΔΕΗ), το νοικοκύρεμα στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, την προσπάθεια για εφαρμογή κανόνων στις παραχωρήσεις σχολικών χώρων που επιβάλλονται από το νόμο, τη διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, μέχρι και την ορθολογικοποίηση των διαδικασιών και της λογιστικής εποπτείας με την ένταξη στον Έπαφο, είναι μερικά μόνο από όσα κατάφερε η Επιτροπή, βεβαίως με τη δουλειά και αρκετών από τα μέλη της και με την αμέριστη στήριξη και δουλειά της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, προς την οποία είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων.

Σε κάθε περίπτωση για την ορθή συντήρηση και διοικητική διαχείριση των σχολείων, το ελάχιστο που απαιτειται είναι η ύπαρξη ενός μόνιμου διοικητικού και τεχνικού μηχανισμού του Δήμου (και του κάθε Δήμου), που με συγκεκριμένο πρόγραμμα και διευρυμένες αρμοδιότητες θα τα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση. Τα σχολεία δεν μπορούν να στηρίζονται κυρίως στην εθελοντική εργασία των επιτροπών, χωρίς την υποστήριξη από αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμο προσωπικό, με πλήρεις και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις. Όμως η νεοφιλελεύθερη αντίληψη ‘’περιορισμού του κράτους’’ εμποδίζει την επάνδρωση των Δήμων με το κατάλληλο τεχνικό προσωπικό, αλλά και με διοικητικό προσωπικό με γνώσεις οικονομίας για να διαχειρισθεί τα οικονομικά των σχολείων. Και απ’ ότι φαίνεται την ίδια αντιμετώπιση επιφυλάσσει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τα βήματα των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

Θα είμαι στη διάθεσή σας και στη διάθεση του αντικαταστάτη μου στα πλαίσια των διαδικασιών Παράδοσης-Παραλαβής, αλλά και μετά από αυτές, για την ομαλή μετάβαση της ευθύνης και την αδιατάρακτη λειτουργία της Επιτροπής.

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 ΡΗΓΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter