Σήμερα γάμος γίνηκε που τράνταξε την πόλη! Γάμος αποκριάτικος με χορούς και γλέντια!

IMG_1434 copy

Μεγάλη μέρα για την Αγία Παρασκευή η σημερινή (6 Μαρτίου 2016)! Είχαμε γάμους που ταρακούνησαν όλη την πόλη. Ο γαμπρός πολύφερνος με κάμπριο αμάξι και ντυμένος με την τελευταία λέξη της μόδας, λιγάκι σιτεμένος, αλλά το λέει η περδικούλα του. Η νύφη από τα νότια, αντρογυναίκα, λεβέντισσα, με έτοιμο απόγονο, κοκκινομάλλα αψιλή, σαν τα κρύα τα νερά. Λίγο αξύριστη αλλά …. κανείς δεν είναι τέλειος!

γαμπρός IMG_1221 copy

Ο γαμπρός καμάρι του Τσακού, παλικάρι. Μαζεύτηκαν όλοι πρωί πρωί στην ομώνυμη πλατεία και στήσαν γλέντι τρικούβερτο. Στολίσαν το γαμπρό, στολίσαν και το όχημα, τον ξύρισαν και μετά το έριξαν στο χορό. Πλήθος ο κόσμος, όλο το σόι ήταν εκεί, γονείς, αδέρφια, ξαδέρφια, δευτεροξάδερφα, τριτοξάδερφα, αμ πως, τον άντρακλα παντρεύανε. Όταν ήρθε η ώρα, με τα όργανα να παίζουν νυφιάτικους σκοπούς, ξεκίνησαν για την κεντρική πλατεία.

γαμπρός IMG_1212 copy

γαμπρός IMG_1242 copy

Αφήσαμε λοιπόν αυτούς στο δρόμο τους και πήγαμε στη νύφη.

νύφη IMG_1248 copy

Τα μάτια μας έπαθαν όταν την αντικρίσαμε. Εκεί στη μέση της πλατείας Μ. Μερκούρη τα κατακόκκινα μαλλιά να λάμπουν κάτω από τον ήλιο! Δυο μέτρα κοπελάρα με νάζι και καμάρι να σέρνει το χορό. Μέσα από το άσπρο νυφικό, το σιθρού, ξεπρόβαλαν καλλίγραμμα, ευθυτενή και τριχωτά τα κάλη της. Μουσικές κι εδώ, όργανα, χοροί, κουμπάρες και γειτόνοι, μικροί και μεγάλοι του σογιού και ο παππάς ήταν εκεί να παντρέψουν το κορίτσι τους.

νύφη IMG_1255 copy

Να και η προξενήτρα η κυρά-Βούλα που φταίει για όλα, αυτή κανόνισε τους γάμους και ταίριαξε το ζευγάρι κι ας μη είχαν ακόμα δει ο ένας τον άλλο.

προξενήτρα Βούλα IMG_1335 copy

Ας γυρίσουμε στη νύφη. Την μακιγιάρισαν, της κρέμασαν χρήματα σύμφωνα με το έθιμο, την ανέβασαν στην καρότσα με τα λιγοστά προικιά, την έβγαλαν φωτογραφίες με τον πατέρα, τον θείο τον Αμερικάνο, τον αδερφό της το Βασιλάκη και με το λατρεμένο της παιδί και έπειτα την πήρε η άμαξα με το κατάμαυρο άτι να τηνε πάει τσουπ στο γαμπρό. Μην ξεχάσουμε και τον κακόμοιρο τον Αχιλλέα που τα έβαψε μαύρα γιατί χάνει τη γυναίκα της ζωής του …

νύφη IMG_1263 copy

νύφη IMG_1279 copy

νύφη IMG_1307 copy
Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής είχε στηθεί μεγάλο γλέντι από τα σχολεία με τα γαϊτανάκια τους μέχρι τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε στο θεατράκι της πλατείας και ακόμα πιο περα. Μεγάλοι και παιδιά, γνωστοί και άγνωστοι, και η κυρά Βασίλω να δίνει το ρυθμό και … τις οδηγίες.

πλατεία γάμος IMG_1375 copy

πλατεία γάμος IMG_1386 copy

Κουμπάροι και ξελογιάστρες, φίλοι και οχτροί, τραγουδιστάδες, χορευταράδες περίμεναν τη νύφη. Αυτή κατέφτασε λαμπάδα που άστραφτε στην μεγαλόπρεπη άμαξα, με αγωνία κατέβηκε και βάδισε ως το κέντρο να πρωτοδεί το γαμπρό και εκεί έγινε το κακό.

πλατεία γάμος IMG_1399 copy

Άρχισε τις φωνές και τα σκουξίματα και τις λιποθυμιές. Τρέχει ο γιατρός, τρέχει η νοσοκόμα. “Μάνα δεν τονε θέλω”, “Μάνα δε μ’ αρέσει” και κλάμα κακό, είδαν κι έπαθαν να τη συνεφέρουν, να την πείσουν να φιλήσει το γαμπρό και επιτέλους ο Γιάννης ο κουμπάρος να αλλάξει τα στέφανα, να τους βάλει την κουλούρα.

πλατεία γάμος IMG_1417 copy

πλατεία γάμος IMG_1421 copy

Ευχές και γλέντια ακολούθησαν και …

Έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!

πλατεία γάμος IMG_1437 copy
Ο γάμος ήταν μια συμπαραγωγή του Δήμου, των πολιτιστικών και χορευτικών συλλόγων, της Ένωσης Γονέων και όποιου καλού ανθρώπου ήθελε να συμμετέχει.

Κι εμείς πρώτοι και καλύτεροι κάνοντας κατοστάρια πάνω σε δυο ρόδες να τους προλάβουμε όλους.

Ουφ! Νομίζω τα καταφέραμε και πάλι.

Χρόνια Πολλά σε όλους! Καλή Αποκριά και του χρόνου στον επόμενο γάμο με υγεία!

γαμπρός IMG_1224 copy

Στη ζωντανή μουσική το συγκρότημα του Δημήτρη Μωραίτη και η Φιλαρμονική του Δήμου Αγίας Παρασκευής, υπό την διεύθυνση του Φώντα Τζανίνη.
Συμμετείχαν:
Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου-ΠΑΙΣΔΑΠ, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός-ΠΑΟΔΑΠ, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Ένωση Εμπόρων-Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής-ΕΝΕΒΑΠ, ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ “Χελιδόνι”, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγ. Παρασκευής, ο Καταναλωτικός μη κερδοσκοπικός Συνεταιρισμός “Πανδώρα”, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων, ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού, ο Σύλλογος Κατοίκων Πευκακίων “Η Αναγέννηση”, η Επιτροπή Κατοίκων Κοντοπεύκου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών και Φίλων Κρήτης, ο Σύλλογος Αρκάδων “Θ. Κολοκοτρώνης”, ο Σύλλογος Ηπειρωτών “Ο Πύρρος”, ο Σύλλογος Μεσσηνίων “Ο Αριστομένης”, ο Σύλλογος Επτανησίων “Τα Ιόνια”, το Λύκειο Ελληνίδων, οι Κορύβαντες, οι Χοροταξιδευτές, το Dance Club, το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης, το Δίκτυο Εθελοντών, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, η Τοπική Εφορία Προσκόπων και ο Σύλλογος Ζωοφίλων Αγ. Παρασκευής.

γαμπρός IMG_1227 copy

γαμπρός IMG_1234 copy

νύφη IMG_1260 copy

νύφη IMG_1266 copy

νύφη IMG_1344 copy

πλατεία γάμος IMG_1365 copy

πλατεία γάμος IMG_1378 copy

πλατεία γάμος IMG_1387 copy