ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Πολεοδομία και οι 10.000 πονοκέφαλοι του Δημάρχου

Αρχείο Πολεοδομίας - Ασπρόπυργος copy

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ως γνωστόν πολλές υπηρεσίες των πρώην Νομαρχιών με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 “Πρόγραμμα Καλλικράτης” μεταφέρθηκαν στους Δήμους. Κατά συνέπεια ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανέλαβε υπό την προστασία του την πρώην Διεύθυνση Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα, το βιβλίο Δημοτολογίων, το τμήμα Περιπτέρων, Κυλικείων, κλπ. Πολλά από τα αρχεία των υπηρεσιών αυτών βρίσκονται αποθηκευμένα στο Κεντρικό Αρχείο της Περιφέρειας Αττικής στον Ασπρόπυργο.

Αυτό που είχε να κάνει μέχρι τώρα ο Δήμος ήταν σε τακτικά διαστήματα να πηγαίνει εκεί τους φακέλους και να τους αρχειοθετεί.

Όμως όλα τα καλά σύντομα τελειώνουν.

Με έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής που παρέλαβε ο Δήμος και συγκεκριμένα το γραφείο του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου, στις 15 Δεκεμβρίου 2015, ειδοποιείται ευγενικά, πλην σαφώς, να μεταφέρει τα αρχεία σε δικό του χώρο!

Όταν μιλάμε για το αρχείο του Δήμου Αγίας Παρασκευής αναφερόμαστε σε τουλάχιστον 10.000 πανόδετους φακέλους.
Αιτιολογία για την ανάγκη της μεταφοράς δίνεται ο τεράστιος όγκος των αρχείων και ο περιορισμός του διαθέσιμου χώρου και η λήξη της σύμβασης μίσθωσης του κτιρίου τον Ιούλιο 2016.

Το χρονικό περιθώριο που δίνει η Περιφέρεια στο Δήμο είναι μέχρι τις 31/3/2016. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμαρχος έχει τη δυνατότητα να λάβει περίπου 2 μήνες παράταση.

Το περίεργο είναι ότι αν και το έγγραφο παρελήφθη από τις 15 Δεκέμβρη δεν έγινε καμία αναφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, καμία ενημέρωση! Άραγε έχει γίνει κάποια κίνηση για εξεύρεση αποθηκευτικού χώρου, γιατί 10.000 φάκελοι δεν είναι και λίγοι. Γιατί ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος δεν το έφερε θέμα στο Δ.Σ.; Που θα μεταφέρει το αρχείο; Θα αναζητήσει κτίριο για μίσθωση και πότε;

Και δείτε σύμπτωση: στις 15 Δεκεμβρίου 2015  ήταν που παρελήφθη από το γραφείο Δημάρχου και η περίφημη γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Μπάκα για το Σιστοβάρη, εκείνη που “η γραμματέας είχε παραμελήσει να ενημερώσει το Δήμαρχο ότι ήταν πάνω στο γραφείο του”! Λέτε και αυτό το έγγραφο να “ξέχασε” να του το επισημάνει;

Εν μέρη αυτή η εξέλιξη είναι όφελος για τους δημότες, τους πολιτικούς μηχανικούς και όλους όσους χρειάζονται αντίγραφο από κάποιο φάκελο αυτού του αρχείου. Σίγουρα θα συντομεύσει το χρόνο αναμονής καθώς θα έχει μειωθεί η απόσταση.

Μεταφορά Αρχείου Πολεοδομίας 1Μεταφορά Αρχείου Πολεοδομίας 2