Ο κινηματογράφος μπάζει από παντού. Της Λένας Μαρκή

chaplin goldrush1

Γράφει η Λένα Μαρκή

Λένε πως δεν πρέπει να γράφεις ένα σημαντικό άρθρο όταν είσαι είτε πολύ ενθουσιασμένος, είτε πολύ εκνευρισμένος, καλό είναι να δίνεις χρόνο στο μυαλό να ηρεμήσει και να σκεφτεί. Είναι επίσης γνωστό ότι δεν μπορεί κανείς να σιωπά όταν τον πνίγει το δίκιο.

Υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο «Στην παρανομία και φέτος ο Δημοτικός Κινηματογράφος;» με υπογραφή δική μου, που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου 2016 σε τούτη την ιστοσελίδα και ένα μήνα μετά (αρχής γενομένης από 25/5/2016 !!!) προκάλεσε αναστάτωση και ποικίλες αντιδράσεις, ένα άρθρο που έφτασε να συζητηθεί μέχρι και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και να κριθεί από μέλη της Δημοτικής Αρχής ως συκοφαντικό.

Εξαιτίας της σκληρής, αν θέλετε, κριτικής που ασκεί αυτό το άρθρο τέθηκε θέμα ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου στις 30/5/2016 ως εξής:

  1. Άσκηση ενδίκων βοηθημάτων κατά της ιστοσελίδας με το διακριτικό τίτλο

   “Αgia Paraskevi.images” και παροχή εξουσιοδοτήσεων

 

Το οποίο θέμα αποσύρθηκε πριν την συνεδρίαση του ΔΣ με την αιτιολογία ότι εφόσον αποσύρθηκε το άρθρο δεν υπάρχει λόγος να γίνεται κουβέντα. Εδώ να κάνω μία διευκρίνηση: Δηλώνω υπεύθυνα και κατηγορηματικά ότι ουδέποτε αποσύρθηκε το άρθρο και ουδέποτε πειράχθηκε ούτε μία «τελεία» από το άρθρο και αυτό γιατί όπως μπορείτε και οι ίδιοι να διαπιστώσετε δεν περιέχει τίποτε μεμπτό, ούτε συκοφαντικό, αλλά αποτελεί μια καταγραφή στοιχείων που οδηγούν σε έκδηλα συμπεράσματα και ασκεί κριτική, ένα δικαίωμα που έχει κάθε δημότης προς την Αρχή που τον διοικεί.

Τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν είναι τρία, η απόσυρση του θέματος, το δικαίωμα άσκησης κριτικής και ο τρόπος λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου (στον οποίο αναφέρεται το άρθρο).

Στη συνεδρίαση λοιπόν του δημοτικού συμβουλίου στις 31 Μαΐου 2016 υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση απέναντι στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Δημοτική Αρχή στην κριτική που της ασκήθηκε.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Ζορμπάς μίλησε για λυπηρά γεγονότα που θα ακολουθούν το Δήμαρχο σε όλη του τη ζωή, ερωτώντας τη Δημοτική Αρχή για τη συμπεριφορά τους απέναντι σε site της πόλης για το οποίο μάλιστα υπήρξε ως θέμα στο διοικητικό συμβούλιο Νομικού Προσώπου το οποίο τελικά αποσύρθηκε, και όπως είπε, αναφέρονταν απειλές για αγωγές και μηνύσεις και μάλιστα από ανθρώπους που υποτίθεται ότι είναι αριστεροί.

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος (επικεφαλής της Συμμαχίας Ευθύνης) υπήρξε αυστηρός όσον αφορά την απόσυρση του θέματος, λέγοντας πως η ημερήσια διάταξη είναι ένα επίσημο έγγραφο και δεν μπορεί κανείς να αποσύρει θέματα έτσι απλά. Δημοσιεύεται στα ΜΜΕ και διαβάζεται από τους πολίτες, γι’ αυτό δεν μπορεί κάποιος να βάζει άσκηση ενδίκων μέσων και επειδή το αποσύρει θα πει ότι έκλεισε το θέμα. Πάνω σε αυτό ζήτησε την άποψη του Δημάρχου. Συνεχίζοντας είπε ότι την αντίθετη γνώμη πρέπει να την ακούμε μας βοηθάει, δεν την κυνηγάμε, ούτε την ποινικοποιούμε. Παραλληλίζοντας δε τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «οποιοσδήποτε έχει μια διαφορετική άποψη στοχοποιείται, και πάμε είτε με ένδικα μέσα είτε με λασπολογία» αναφέροντας τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για τα τηλεοπτικά κανάλια.

Τοποθέτηση Β. Γιαννακόπουλου ΔΣ 31/5/2016

Ο δε κ. Ανδρέας Γκιζιώτης (επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης) ζήτησε μια εξήγηση για το αν μπορεί ο ίδιος ή και κάποιος άλλος να ασκήσει δημόσια κριτική και να πει την άποψή του χωρίς να προσβάλει ή να βρίζει (παρόλο που όπως ανέφερε πολλές φορές κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν χρησιμοποιηθεί λέξεις και εκφράσεις προσβλητικές και υβριστικές), να πει για παράδειγμα ότι ο κινηματογράφος είναι στον αέρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αν μπορεί αυτός μπορούν όλοι και αν δεν μπορεί ένας δεν μπορεί και αυτός. Το θέμα είναι σοβαρότατο κατά τον κ. Γκιζιώτη και ζήτησε μια πολιτική δήλωση του Δημάρχου. Δήλωσε ξεκάθαρα ότι έχει προσωπική άποψη για τον καθένα και εξέφρασε την θέση του που έχει επαναλάβει στο παρελθόν, ότι τα έντυπα και τα sites που κυκλοφόρησαν ή κυκλοφορούν δεν είναι ωραίο να στοιχίζονται πίσω από κανέναν πολιτικά.

Ερώτηση Α. Γκιζιώτη για την άσκηση κριτικής ΔΣ 31/5/2016  

Πέτρα του σκανδάλου για τις παραπάνω δηλώσεις ήταν η στοιχειοθετημένη άποψη του άρθρου μου ότι ο δημοτικός κινηματογράφος δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει στο πολιτιστικό κέντρο «Στ. Κώτσης» και η άποψη του Νομικού Προσώπου ότι είναι συκοφαντική και προσβλητική και επομένως θα πρέπει να ασκηθούν σε εμένα και τη σελίδα Agia Paraskevi images ένδικα βοηθήματα.

Το Νομικό Πρόσωπο αναφέρει ότι υπάρχουν και έχουν δημοσιευτεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τα παρακάτω πιστοποιητικά:

  1. Ομόφωνη προέγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
  2. Κατά πλειοψηφία έγκριση άδειας υπαίθριων παραστάσεων κινηματογραφικών προβολών και θεατρικών παραστάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  3. Βεβαίωση μηχανικού για την σταθερότητα των κερκίδων και των εξεδρών.
  4. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προμήθεια όλων των αναγκαίων πυροσβεστικών μέσων και εγκατάσταση φωλεών.
  5. Άδεια για κινητή καντίνα αναρτημένη στο διαδίκτυο.

Όμως όπως ήδη έχω αναφέρει στο άρθρο «Το παραχωρητήριο του πρ. στρατοπέδου Σπυρούδη μιλάει ΜΟΝΟ για αθλητική χρήση…» , βάσει του παραχωρητηρίου απαιτούνται:

  1. Άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας για πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον παραχωρημένο από το δημόσιο χώρο (άρθρο 60, παρ. 2 του Νόμου 998/79)
  2. Άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού & Επιστημών για πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στον παραχωρημένο από το δημόσιο χώρο (άρθρο 60, παρ. 2 του Νόμου 998/79)
  3. Πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας από την οικεία Πυροσβεστική Αρχή (νόμος 4229, άρθρο 4)
  4. Άδεια για συνάθροιση άνω των 50 ατόμων
  5. Άδεια από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας για την περίφραξη που τοποθετήθηκε

Ρωτάω λοιπόν ευθέως: υπάρχουν αυτές οι άδειες; Αν ναι, ας μας τις παρουσιάσουν, διαφορετικά ας εξηγήσουν στους κατοίκους αυτής της πόλης πως στο καλό λειτούργησε πέρυσι και πως θα λειτουργήσει φέτος ο κινηματογράφος. Να διευκρινίσω ότι είναι διαφορετικό πράγμα η προμήθεια των αναγκαίων πυροσβεστικών μέσων από το πιστοποιητικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο χώρος, σύμφωνα με περιγραφή του παραχωρητηρίου αποτελεί ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ και γνωρίζουμε όλοι τους κινδύνους που ενέχονται. Για συνάθροιση άνω των 50 ατόμων απαιτείται άδεια. Πέρυσι το καλοκαίρι η Δημοτική Αρχή αναφέρονταν και παρουσίαζε φωτογραφίες με την παρουσία τριψήφιου αριθμού ατόμων σε κάθε παράσταση και το καυχιόταν μάλιστα! Υπάρχει σχετική άδεια; Ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι πέρυσι είχαν κάποιες άδειες και φέτος θα έχουν και άλλες!!!

ΑΡΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΨΕΜΑΤΑ;

Όπως δηλώθηκε απερίφραστα από τον κ. Ζορμπά και καταγράφηκε στα πρακτικά, ο κινηματογράφος ουδέποτε λειτούργησε με άδεια . Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, ο κινηματογράφος να αποκτήσει τις νόμιμες άδειες, αλλά αν αυτό δεν συμβεί δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία του, όπως οφείλει απέναντι στους πολίτες. Ρώτησε μάλιστα το Δήμαρχο πως θα επιτρέψει τη συνάθροιση ατόμων σε δασική έκταση χωρίς άδεια από την Πυροσβεστική.

Τοποθέτηση Β.Ζορμπά για τον δημ. κινηματογράφο ΔΣ 31/5/2016 

ΑΡΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΨΕΜΑΤΑ;

Η πολιτική απάντηση του Δημάρχου σε όλα αυτά ήταν πως «αν κάποιος υπερβεί τα εσκαμμένα θα το σκεφτώ πολύ και θα δω τι θα κάνω, υπάρχει και η νομική οδός», αόριστη και διπλωματική απάντηση. Ο ίδιος ήταν που στο προηγούμενο ΔΣ (17/5/16) επέκρινε τον κ. Ζορμπά λέγοντας ότι έχει άγνοια και ενώ έχει κάνει Δήμαρχος δεν ξέρει τι συμβαίνει στο «Στ. Κώτσης» καλώντας μάλιστα τον κ. Γιαννακόπουλο να τον διαφωτίσει.  Να όμως που τελικά οι δύο πρώην Δήμαρχοι φαίνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στο πολιτιστικό πάρκο και μάλιστα συμφωνούν οι απόψεις τους.

Δημοτικό Συμβούλιο 17-5-2016 Αγία Παρασκευή

Μάλιστα ο κ. Γιαννακόπουλος για πρώτη φορά διαφώνησε κάθετα με τη Ένωση Γονέων και αυτό γιατί ενώ τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε, ήδη τέτοια εποχή λειτουργούσε ο δημοτικός κινηματογράφος κάνοντας 20.000 εισιτήρια όλο το χρόνο, με έσοδα τα οποία ήταν προ όφελος του Δήμου και του πολιτισμού και χάριν αυτών συνέδραμαν ώστε να βελτιώνεται κτιριακά το σχολείο και ενώ δεν είχε καμία διαφωνία η Ένωση Γονέων στις δύο δικές του θητείες και στη θητεία του Α. Σιδέρη, τώρα βγάζει ανακοίνωση και κανονίζει τα του σχολείου που είναι περιουσία του Δήμου και λέει ρητώς και κατηγορηματικώς ότι δεν μας επιτρέπει. Ο κ. Γιαννακόπουλος ρώτησε αν έχουν ακούσει έστω ένα γονέα να διαμαρτυρήθηκε για τον κινηματογράφο κόσμημα που λειτουργούσε μέσα στο σχολείο. Και έθεσε και ένα δεύτερο ερώτημα πόσοι άλλοι Δήμοι κάνουν μέσα σε σχολεία κινηματογράφο και δεν υπάρχει η Ένωση Γονέων να τους λέει ότι δεν τον θέλουν.

Αποτέλεσμα των απαντήσεων που δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή επί του θέματος ήταν οι κουβέντες του κ. Γκιζιώτη ότι είναι προφανές ότι το δημοσίευμα δεν ήταν υβριστικό, άρα το θέμα παραμένει ανοικτό, είναι γνωστό στις υπηρεσίες του Δήμου ότι ο κινηματογράφος είναι στον αέρα. Συνέχισε πως υιοθετεί το δημοσίευμα και λέγοντας «να κάνουν μήνυση σε μένα».


Α. Γκιζιώτης: “Υιοθετώ το δημοσίευμα” ΔΣ 31/5/2016

Ας έρθουμε στο προκείμενο. Τις τελευταίες ημέρες τόσο εγώ όσο και η ιστοσελίδα Agia Paraskevi images που φιλοξένησε το άρθρο μου κατηγορούμαστε ότι συκοφαντούμε και λέμε ψέματα τη στιγμή που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε εμείς που δεχόμαστε τις συκοφαντίες, τις λασπολογίες και e-mail (5 μέσα σε τρεις ώρες) για να «κατεβάσουμε» το άρθρο. Όταν δεν υποκύψαμε στις πιέσεις καταλήξαμε ως θέμα στο ΔΣ.

Όπως είπε και ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (επικεφαλής Μια Γενιά Μπροστά) πολιτικά μιλώντας “ζήσαμε και το απόλυτο, προσωπική διένεξη να γίνει θέμα-καπέλωμα ενός ολόκληρου Νομικού Προσώπου”.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου η ιστοσελίδα χαρακτηρίστηκε ως εγγαστρίμυθος αντιπολιτευτικής παράταξης (ύβρης; συκοφαντία; πώς να το εκλάβουμε;). Να διευκρινίσω ότι η ιστοσελίδα έχει δική της σκέψη, δική της φωνή και ΔΕΝ είναι εγγαστρίμυθος κανενός. Διαβλέπω ότι με πλάγια φτηνά μέσα γίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισής της και αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι υψίστως υπολογίσιμη από τους πολιτικούς και μη «αντιπάλους» της. Τόσο εγώ όσο και γενικότερα η ιστοσελίδα ασχολούμαστε με σοβαρά θέματα ενημέρωσης των δημοτών προβάλλοντας ΠΑΝΤΑ απτά στοιχεία και ποτέ δεν υπεισερχόμαστε σε προσωπικά θέματα ή σε θέματα «κρεβατοκάμαρας». Διατηρούμε το επίπεδό μας και ουδείς έως τώρα μπορεί να μας κατηγορήσει για ψευδή πληροφόρηση. Για σκληρή κριτική ναι, ψευδή όμως όχι.

Τα γεγονότα των ημερών αυτών με οδήγησαν στο να σκεφτώ και εγώ τα «ένδικα βοηθήματα». Σας γνωρίζω λοιπόν ότι όλα τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια των νομικών συμβούλων του images ώστε να αποφασισθούν οι περεταίρω κινήσεις.

Αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι άτομα που πέρασαν από το γονεϊκό κίνημα με το που έλαβαν πολιτικές θέσεις μετατράπηκαν ευθύς σε παπαγαλάκια που μεταφέρουν λανθασμένα ειδήσεις. Παπαγαλίζουν πως στο 2ο Γυμνάσιο ήμουν στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων που ομόφωνα ψήφισε την απομάκρυνση του κινηματογράφου από τον αύλειο χώρο. Να τους υπενθυμίσω, γιατί το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι στο Σύλλογο Γονέων είχα εκλεγεί ως αναπληρωματικό μέλος και συμμετείχα ΜΟΝΟ στη συνάντηση κατά την οποία συστάθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Να τους θυμίσω μάλιστα ότι κάποια στιγμή με ρώτησαν γιατί δεν πηγαίνω στις συνεδριάσεις των τακτικών μελών. Ουδέποτε συμμετείχα σε συζήτηση για το δημοτικό κινηματογράφο και ουδέποτε ψήφισα υπέρ ή κατά. Οι ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ του κάθε Συλλόγου, όπως καλά γνωρίζουν, αφορούν τα παρόντα μέλη. Είχε απόλυτο δίκιο ο κ. Γκιζιώτης που είπε για το πώς αλλοιώνει τους ανθρώπους η πολιτική. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να πλήξουν την αξιοπιστία μου. Ας προσέξουν όμως γιατί χωρίς στοιχεία μπορεί να βρεθούν στη δύσκολη θέση να κληθούν να αντιμετωπίσουν κι αυτοί «ένδικα βοηθήματα».

Συμπερασματικά η αντιπολίτευση βγήκε στην αντεπίθεση με επιχειρήματα και επιμονή σταματώντας να μένει στην αδράνεια. Σε αυτό το συμβούλιο στην ουσία συσπειρώθηκαν όχι για να υπερασπίσουν μια σελίδα ή ένα άρθρο, αλλά το σωστό και το δίκαιο, την ελευθερία του λόγου και την άσκηση κριτικής, τα απόλυτα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου. Αυτή τους η στάση θα έχει νόημα αν εξακολουθήσει να υφίσταται τόσο για τον κινηματογράφο, όσο και για όλα τα υπόλοιπα θέματα της πόλης μας. Όπως είπε και ο κ. Ζορμπάς όλοι θέλουμε τον κινηματογράφο, τον κινηματογράφο όμως με όλες τις άδειες και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Από την άλλη η Δημοτική Αρχή παραμένει άκαμπτη και κλεισμένη στο καβούκι της, να αντιμετωπίζει μόνη τα σημεία των καιρών και τις καραμπόλες των μνημονίων, ακολουθώντας μια διαδρομή μοναξιάς.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

Στην απόφαση της Περιφέρειας στις 10 Νοεμβρίου 2006 (Αρ. Πρ. 2733)  εγκρίνεται η δημιουργία εγκαταστάσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την προϋπόθεση να τηρηθούν οι όροι του παραχωρητηρίου της δασικής έκτασης στο Δήμο!!!

Απόφαση Περιφέρειας 10-11-2006

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter