Τοποθέτηση Βασίλη Ζορμπά, για τον απολογισμό της δημοτικής Αρχής έτους 2015

dimarxos Zorbas copy

Αποφάσισα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου σήμερα, με έναν σοφό μύθο του Αισώπου, με διαχρονικό νόημα.

«Ἀνὴρ πένης, νοσῶν καὶ κακῶς διακείμενος, ἐπειδὴ ἀπὸ τῶν ἰατρῶν ἀπηλπίσθη, τοῖς θεοῖς ηὔχετο ἑκατόμβην ποιήσειν, ἐπαγγελλόμενος καὶ ἀναθήματα καθιερώσειν, ἐὰν ἐξαναστῄ. Τῆς δὲ γυναικὸς, ἐτύγχανε γὰρ αὐτῷ παρεστῶσα, πυνθανομένης: Καὶ πόθεν αὐτὰ ἀποδώσεις; Έφη: Νομίζεις γάρ με ἐξαναστήσεσθαι, ἵνα καὶ ταῦτά με οἱθε οὶ ἀπαιτήσωσιν; Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι ταῦτα ῥᾴδιον ἄνθρωποι κατεπαγγέλλονται, ἃ τελέσειν ἔργῳ οὐ προσδοκῶσιν». Δηλαδή, ο μύθος δηλώνει ότι εύκολα οι άνθρωποι υπόσχονται πολλά, όταν γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τα κάνουν.

Επί 16 χρόνια κ. δήμαρχε, σε συνεργασία με τον γαμπρό σας κ. Βλάχο, υποσχόσασταν τα πάντα στους πάντες και κατηγορούσατε τους πάντες για τα πάντα. Ακόμη και τον τότε δήμαρχο Αντώνη Σιδέρη, κατόπιν συνεργάτη σας, στο φυλλάδιό σας του 2006, αποκαλούσατε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως «Δήμαρχο του Τίποτα». Κολλήσατε χιλιάδες «επαναστατόσημα», όλα αυτά τα χρόνια. Ρώτησα το Μητρώο του ΙΚΑ και διαπίστωσα ότι όλα αυτά τα επαναστατόσημα, ήταν μαϊμού. Τι να πρωτοθυμηθούμε από το 1998 έως και σήμερα;

Σας είχαν συμβουλεύσει οι επικοινωνιολόγοι σας προφανώς, ότι πες-πες ψέματα όλο και κάποιοι θα τα πιστέψουν. Σας είχαν συμβουλεύσει ότι ο κόσμος αγοράζει «εικόνα και ψέμα». Και αυτό το κάνατε πολύ καλά και εκλεγήκατε δήμαρχος, έχοντας και το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στο β΄γύρο, προβαλλόμενος ως δήθεν αντιμνημονιακός. Μέχρις εκεί, όλα καλά.

Σήμερα όμως οι ψηφοφόροι που παραπλανήθηκαν από την εικόνα και το ψέμα, συνεχώς μειώνονται και επί της ουσίας τελειώνουν. Μεταβάλλονται πλέον σε συνειδητούς πολίτες. Βλέπουν την εικόνα που πλασάρατε, αντιλαμβάνονται τα ψέματα που τους είπατε και σας γυρίζουν την πλάτη.

Αυτά που κάνατε πράξη τα δύο χρόνια που διοικείται το Δήμο, συνοπτικά είναι τα εξής:

  1. Να αθετήσετε κάθε προεκλογική σας εξαγγελία: Διαβάζω από το προεκλογικό σας πρόγραμμα 2014:Υλοποιούμε βασικά έργα υποδομής στο Αθλητικό Κέντρο Πευκακίων και στο Πάρκο Σταύρος Κώτσης, διεκδικούμε το χρηματικό ποσό για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, αναπλάσεις σε όλες τις γειτονιές, αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία και άλλα πολλά. Τι από αυτά κάνατε, τι σχεδιάσατε έστω; Υπάρχει κανένας γνήσιος αριστερός ιδεολόγος στην αίθουσα αυτή; Ακούστε τι λέει στο προεκλογικό του φυλλάδιο στη σελίδα 13: Καταργούμε τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που λειτουργούν ως όχημα ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Ο δήμαρχος, όχι μόνο δεν τις κατήργησε αλλά, ακολουθώντας τα χνάρια του κ. Τσίπρα , δημιούργησε κι άλλες.
  2. Να στέλνετε στις καλένδες, κάθε μετεκλογική σας εξαγγελία (κλειστό προπονητήριο, που το εξαγγείλατε 3 φορές και τώρα μάλλον το ανακαλείτε, πεζογέφυρα Μεσογείων στο ύψος του ΙΚΑ, που την εξαγγείλατε ήδη 3 φορές, κολυμβητήριο 3 φορές και άλλα πολλά).
  3. Να καταπίνετε αμάσητα και να επιβάλετε όλα τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης , έχοντας κάνει το Δήμο μας παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σας το είπαν και οι δάσκαλοι του Συλλόγου «ΠΕΡΙΚΛΗΣ», με την ανακοίνωσή τους και πολίτες και συλλογικότητες, που απαξιώσατε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  4. Να πνίγεστε καθημερινά μέσα στις κομματικές σας ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.
  5. Να διώκετε υπαλλήλους και Μέσα Επικοινωνίας για ψύλλου πήδημα.
  6. Και το χειρότερο, που καμία προηγούμενη διοίκηση, κανένας δήμαρχος δεν είχε, να έχετε αποκτήσει (ή μάλλον την αφήσατε να φανεί) μια υπέρμετρη αλαζονεία, με κύριο εκφραστή της τον κύριο Βλάχο. Μόνο χλαμύδες δεν έχετε φορέσει ακόμη, για να ανεβοκατεβαίνετε την Αγίου Ιωάννου.

Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια που αναλάβατε το Δήμο. Έμπειροι, εσείς και ο κ. Βλάχος, μετά από 16 χρόνια προσπάθειας για να το καταφέρετε και για να ικανοποιήσετε την ματαιοδοξία σας. Το θέμα όμως δεν είναι η ματαιοδοξία σας, αλλά το τι καινούριο, τι επιπλέον προσφέρατε στην πόλη αυτά τα δύο χρόνια. Επί της ουσίας τίποτε, εκτός αν θεωρείτε έργο τα αυτονόητα, αυτά που επί δεκάδες χρόνια κάνει κάθε δημοτική Αρχή: αποκομιδή απορριμμάτων, συντήρηση ασφάλτων, παιδικών χαρών κλπ . Στην πράξη το ομολογείτε ο ίδιος, με το φυλλάδιο που εκδώσατε τον Μάιο. Όπου πάλι, αναπτύσσετε μια έκθεση ιδεών, ευχολόγια και ψεύδη. Μόνο μια αλήθεια λέτε ή μάλλον σας ξέφυγε: Ότι αυξήθηκαν οι ωφελούμενοι από τις κοινωνικές δομές του Δήμου, σε ποσοστό δραματικό. Αποτέλεσμα, της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που εσείς ο κάποτε δήθεν αντιμνημονιακός επαναστάτης, στηρίζετε με νύχια και με δόντια. Λογικό για σας, τον κ. Γκόνη και κάποιους άλλους, που είστε στελέχη του κόμματος αυτού. Απορώ με τους Συμβούλους σας που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Και παρατηρώ το σιγοντάρισμά από κάποιους Συμβούλους της αντιπολίτευσης, σιγοντάρισμα που θα κρίνουμε προσεχώς.

Σας ερωτώ κ. Σταθόπουλε, τι έχετε κάνει τα δύο χρόνια της διοίκησής σας, που να μπορείτε να ψελλίσετε έστω, σε σύγκριση με τη δική μας δημιουργία; Εδώ να σημειώσω, ότι έχετε την τύχη να έχετε Περιφερειάρχη και κυβέρνηση δικούς σας, ΣΥΡΙΖΑ. Τι έχετε κάνει για να τους πιέσετε για χρηματοδότηση έργων πνοής στην πόλη μας; Τίποτε, εκτός από ψευτοεπικοινωνιακά τρικ, για να δείξετε ότι υπάρχετε, ότι απλά υπάρχετε. Προς το παρόν βέβαια.

Οφείλω να επιθυμώ και να εύχομαι, να δημιουργήσετε περισσότερα από εμάς. Εμείς είχαμε 36 μήνες για δημιουργία κι εσείς έχετε 60, αυτό να το θυμάστε.

Ας θυμίσω όμως, τι είχαμε δημιουργήσει εμείς, τα δύο πρώτα χρόνια της διοίκησής μας:

  1. Σχεδιάσαμε τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στα Πευκάκια, τον εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και προχωρήσαμε στην δημοπράτησή του( περιφερειάρχης Σγουρός-υπουργός Χρυσοχοΐδης).
  2. Ξεκινήσαμε την Ελευθερίου Βενιζέλου και την Πατριάρχου Γρηγορίου, που την βρήκαμε συμβασιοποιημένη από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά χωρίς χρήματα. Την φτάσαμε μέχρι την Καραϊσκάκη όπου σταμάτησε για ένα χρόνο. Με συντονισμένες κινήσεις και πιέσεις, εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ (υπουργός Χατζηδάκης) και εξοικονόμησε ο Δήμος 1.350.000 ευρώ.
  3. Ανασύραμε από τα αζήτητα (συγκεκριμένα το ανακάλυψε ο αείμνηστος ειδικός συνεργάτης μου Τάσος Ρεϊζόπουλος, αφού κανείς δεν μας είχε ενημερώσει), το έργο ανάπλασης των οδών Σολωμού-Κυκλάδων κλπ, που κινδύνευε να απενταχθεί. Το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε (περιφερειάρχης Σγουρός-υπουργός Χρυσοχοΐδης)
  4. Ξεμπλέξαμε το νομικό πρόβλημα της οδού Αγίου Ιωάννου, την επανασχεδιάσαμε, εξοικονομήσαμε 870.000 ευρώ εξ ιδίων πόρων, και προχωρήσαμε στη δημοπράτηση. Στη συνέχεια, την χρηματοδοτήσαμε μέσω ΕΕΤΑΑ και εξοικονομήσαμε 750.000 ευρώ.
  5. Πιέσαμε δυναμικά, για την κατασκευή της πεζογέφυρας Γελαδάκη. Μάλιστα, το πρώτο ραντεβού με τον τότε υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Ρέππα, μου το έκλεισε, όταν του το ζήτησα, ο Βασίλης ο Γιαννακόπουλος. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα για να καταστείλουμε τις αντιδράσεις-παρεμβάσεις ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, γείτονα της γέφυρας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ κι έτσι οι 25 χρόνων αγώνες των κατοίκων, έλαβαν σάρκα και οστά. Ευτυχώς που κατάφερες 16 μήνες μετά την ολοκλήρωσή της, να συνδέσεις το ρεύμα. Να σε ενημερώσω εδώ, να πας να την ελέγξεις, γιατί διαπιστώσαμε ότι το ένα ασανσέρ έχει ηλεκτρική βλάβη.
  6. Ολοκληρώσαμε την μελέτη ομβρίων, με την βοήθεια του καθηγητή-συνδημότη μας κ. Κουτσογιάννη και βεβαίως με την Τεχνική Υπηρεσία και το 2013 την καταθέσαμε στην Περιφέρεια.

Καθημερινά, με την σώφρονα πολιτική μας, βελτιώναμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου χωρίς όμως να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Να σε ενημερώσω, ότι αν δεν είχαμε εξοικονομήσει τα χρήματα από τα έργα που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ, δεν θα είχες χρήματα να σπαταλάς στις εκδηλώσεις που με κάθε ευκαιρία διοργανώνεις για την προβολή σου.

Τι έργο έχεις να αντιπαρατάξεις εσύ κ. Δήμαρχε, στο ίδιο χρονικό διάστημα; Τι έχεις διεκδικήσει και τι χειροπιαστό έχεις κερδίσει για την πόλη;

Σου ζήτησα να καλέσεις την περιφερειάρχη κ. Δούρου, να μας ενημερώσει για τα έργα που υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτήσει στο Δήμο μας. Δεν το έπραξες ούτε έκανες τον κόπο να μας ενημερώσεις. Γιατί άραγε;

Ακούστε κύριοι της παράταξης «ΝΙΚΗ» ή του ΣΥΡΙΖΑ αν προτιμάτε. Η πολιτική στην αυτοδιοίκηση, για να είναι αποτελεσματική προς όφελος του Δήμου, δεν ασκείται με φτηνά και ψεύτικα επικοινωνιακά τρικ. Ούτε με προπαγανδιστικές ανακοινώσεις, που όμως στην ουσία δεν λένε απολύτως τίποτε. Και φυσικά, ούτε με ιδεοληψίες και κομματικές δεσμεύσεις. Αλλά με σκληρή δουλειά και με στοχευμένη και επίμονη διεκδίκηση. Ειδικά η διεκδίκηση, είναι μάλλον κάτι άγνωστο σε σας.

Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι διεκδίκησες και κέρδισες τη δημαρχία δημιουργώντας αυταπάτες. Αλλά να θυμάσαι, όπως και οι υπόλοιποι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όπως δοξασθήκατε κρυπτόμενοι, έτσι θα καταποντισθείτε εμφανιζόμενοι.

Βασίλης Ζορμπάς

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αγία Παρασκευή η πόλη μας”

πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

 

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter