ΥΠΕΣ: “Αναγκαία η εγρήγορση των ΟΤΑ για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων”

ergatiko-atyxima

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια της εργαζόμενης του Δήμου Πύργου, η οποία έχασε σήμερα της ζωή της εν ώρα εργασίας, όταν παρασύρθηκε από το απορριμματοφόρο, στο οποίο ήταν μέλος του πληρώματός του.

«Με αφορμή το σημερινό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, αλλά και λόγω της συχνότητας και της σοβαρότητας των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά του τελευταίου χρονικού διαστήματος σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών, θεωρώντας δεδομένη και αυτονόητη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους, καλεί σε εγρήγορση τις δημοτικές Αρχές προκειμένου να λαμβάνονται επιμελώς και με συνέπεια όλα τα προβλεπόμενα και αναγκαία μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων κατά την άσκηση της εργασίας τους, με σκοπό την αποφυγή νέων ατυχημάτων», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας, θέσπισε με τον ν.4483/17 συγκεκριμένες ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Σώμα Επιθεώρησης  Εργασίας, προκειμένου να ενταθούν οι παρεμβάσεις του, ώστε να ενισχύσουν τις ανάλογες προσπάθειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Επίσης, αναφέρεται στο άρθρο  97 του  ν.4483/17, το οποίο προβλέπει τρεις κύριες παρεμβάσεις:

  1. Επεκτείνει στους εργαζόμενους καθαριότητας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το δικαίωμα να τους χορηγούνται Μέσα Ατομικής Προστασίας
  2. Διευρύνει τις αρμοδιότητες  παρέμβασης της Επιθεώρησης Εργασίας. Πλέον, δεν περιορίζεται στην υποβολή έκθεσης όταν διαπιστώνει κενά σε ζητήματα Υγιεινής και  Ασφάλειας στους ΟΤΑ, αλλά – για πρώτη φορά – εισηγείται και την επιβολή προστίμου. Εάν δεν υπάρξει  συμμόρφωση με τις υποδείξεις της, το πρόστιμο σε βάρος του εκάστοτε παραβάτη εκτελείται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οι οποίοι αφορούν την τακτική χρηματοδότηση  των ΟΤΑ.
  3. Ορίζει ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, συγκροτείται Επιτροπή με αντικείμενο την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και την υποβολή πρότασης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του. Στην Επιτροπή θα εκπροσωπούνται φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.

«Η διαμόρφωση ενός περισσότερου ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από τη σχέση και το αντικείμενο εργασίας, είναι μια διαρκής υποχρέωση και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», ολοκληρώνει το ΥΠΕΣ στην ανακοίνωσή του.

www.epoli.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter