Συνέλευση Γειτονιάς στον Αη Γιάννη: «Τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι» … δίχως κατοίκους και σύλλογο

Γράφει η Λένα Μαρκή

«Τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι» θα μπορούσε πολύ άνετα να είναι ο επίλογος των συνελεύσεων που έκανε η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου στις γειτονιές της πόλης Πευκάκια, Κοντόπευκο, Τσακό και Άγιο Ιωάννη.

Οι συνελεύσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ενόψει της σύνταξης του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος 2018 και κατά την άποψή μου ο σκοπός τους δεν επιτεύχθηκε  μόνο και μόνο γιατί δεν τέθηκαν οι σωστές βάσεις.  Το πραγματικό νόημα το έπιασε η παρούσα αντιπολίτευση όταν στην τελευταία συνέλευση στον Άγιο Ιωάννη τόνισε δια στόματος των κυρίων Ζορμπά και Γκιζιώτη, ότι έπρεπε να υπάρχουν προτάσεις από τη Δημοτική Αρχή και τους κατοίκους και όχι απλά να γίνεται η συνηθισμένη κουβέντα που πλέον δεν τραβά την προσοχή κανενός. Και πράγματι η προσέλευση σε σχέση με άλλες φορές ήταν λιγοστή. Η απουσία ήταν αισθητή όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και ολόκληρων παρατάξεων και μελών της συμπολίτευσης. Ήταν θα λέγαμε ευχής έργο αν σε κάθε συνέλευση παρουσιάζονταν 2-3 άντε 4 βασικά στελέχη της «ΝΙΚΗΣ».

Το αυτό συνέβη και στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου στις 30 Οκτωβρίου 2017. Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος έκανε την καθιερωμένη παρουσίαση των πεπραγμένων και των μελλοντικών σχεδίων της δημοτικής Αρχής, που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και ευτυχώς δεν επέμεινε στα θέματα Δημαρχείο και Σπιρούδη, γιατί αντιλήφθηκε πια ότι τους κατοίκους ενδιαφέρει περισσότερο η καθημερινότητα και όχι τα μεγάλα έργα, όπως παραδέχτηκε δημοσίως.

 

Ο Σύλλογος

Ο Σύλλογος του Αγίου Ιωάννη ήταν παντελώς απών!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προεδρεύοντα κ. Γεράσιμου Βλάχου ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Παναγιώτης Βαβουγυιός δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί την ίδια ώρα είχε ειδικό συμβούλιο για τους συνταξιούχους! Σύμφωνα με καταγγελίες του πρώην Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά και του δημοτικού συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου κ. Διονύση Λέκκα, τα μέλη του συλλόγου δεν παραβρέθηκαν γιατί μέχρι το μεσημέρι της ίδιας μέρας δεν είχαν προσκληθεί από το Δήμαρχο και γιατί 4 χρόνια τώρα βαρέθηκαν να ακούνε τα ίδια και τα ίδια. Αυτό που μας προκαλεί εντύπωση είναι ότι ακόμα κι αν αδυνατούσε να παραβρεθεί ο κ. Βαβουγυιός θα μπορούσαν κάλλιστα να παραστούν τα υπόλοιπα μέλη. Όσον αφορά την πρόσκληση φάνηκε ότι τους είχε σταλεί μήνυμα από τον Δήμαρχο μόλις την ίδια μέρα το μεσημέρι. Όπως και να έχει, κανείς από το σύλλογο δεν παρουσιάστηκε στη συνέλευση. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι για κάποιο λόγο είτε είναι ενοχλημένοι με την Δημοτική Αρχή, είτε βαρέθηκαν να ακούνε υποσχέσεις και να μην βλέπουν έργα.

Πέραν αυτών ο Σύλλογος ενημέρωσε ότι θα αποστείλει τα συνήθη και χιλιοειπομένα αιτήματά του με ένα υπόμνημα.

 

Οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι επικεντρώθηκαν σε προβλήματα που βιώνουν καθημερινά, όπως οι κυκλοφοριακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην περιοχή μεταξύ των δύο Κολλεγίων (Αμερικάνικο και Ελληνογαλλική Σχολή), ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών με τα πούλμαν που κλείνουν το δρόμο και η διαμπερής κυκλοφορία. Ζήτησαν μονοδρόμηση της οδού Περικλέους και ανάπλαση της πλατείας Ύδρας, με το Δήμαρχο να εκφράζει την σκέψη να πεζοδρομηθεί μία πλευρά της. Μίλησαν για την άσχημη κατάσταση της οδού Μεγαλόχαρης και τη δύσκολη προσβασιμότητα μέσω αυτής. Μίλησαν για την ηχορύπανση που υφίστανται από τα καταστήματα της Αγίου Ιωάννου και ρώτησαν γιατί δεν μεταφέρθηκε το ωράριο λειτουργίας στις 1:00πμ, όπως ήταν οι εξαγγελίες του κ. Σταθόπουλου όταν ήταν αντιπολίτευση και όπως ίσχυε επί Δημαρχίας Αντώνη Σιδέρη, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος. Αναφέρθηκαν στην άσχημη κατάσταση των πεζοδρομίων και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την επέκταση των περιπτέρων σε αυτά. Μεγάλο θέμα προκλήθηκε με την ανάπλαση της οδού Αιγαίου Πελάγους η οποία αφήνει απέξω το κομμάτι που βρίσκεται πάνω από τη διασταύρωση με την οδό Νεαπόλεως, συγκεκριμένα πάνω από το «πενταεθνές» όπως αναφέρθηκε, εννοώντας τη διασταύρωση Αιγαίου Πελάγους, Νεαπόλεως, Τασσοπούλου και Ελβετίας. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τα νερά που συγκεντρώνονται στο δρόμο και προέρχονται, όπως είπαν, από το γήπεδο,  για τα πεζοδρόμια που θέλουν φτιάξιμο και για την μη ύπαρξη αγωγού ομβρίων.

Οι κάτοικοι ζήτησαν λύσεις όμως δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις. Το εν λόγω κομμάτι της Αιγαίου Πελάγους δεν συμπεριλαμβάνεται το έργο που θα χρηματοδοτήσει το Πράσινο ταμείο. Ο Δήμαρχος δεν φάνηκε διατεθειμένος να πάει κόντρα στα Κολλέγια. Ούτε έδωσε ελπίδες για παρέμβαση στα καταστήματα της Αγίου Ιωάννου. Θα κάνει κάτι για τα περίπτερα, θα «κυνηγήσει το θέμα», αλλά δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο. Ασάφειες παντού. Τα περισσότερα θέματα είναι αυτά που ακούμε συχνά πυκνά στις όποιες συναντήσεις αφορούν την  συγκεκριμένη γειτονιά.

 

Η αντιπολίτευση

Η «Συμμαχία Ευθύνης» έλαμψε δια της απουσίας της και η «Μια γενιά μπροστά» παρέστη δια του επικεφαλής της για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να τοποθετηθεί. Δύο εξηγήσεις υπάρχουν είτε ότι δεν ενδιαφέρονται, είτε δεν επιθυμούσαν να ασκήσουν αντιπολίτευση που οδηγεί πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα. Εκείνοι που ήταν σταθερά παρόντες ήταν ο κ. Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή η πόλη μας) και ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση).

Με αναφορά στην οδό Αιγαίου Πελάγους ξεκίνησε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Ζορμπάς. Δεν υπάρχει πολεοδομικό πρόβλημα για το κομμάτι που δεν συμπεριελήφθη στη μελέτη, είπε. Ο λόγος που εμποδίζει την ανάπλαση είναι η έλλειψη χρημάτων, τα οποία στραγγίζονται από τους άλλος κωδικούς και συγκεντρώνονται για την αγορά του κτήματος Ιόλα.

 

Όταν λοιπόν ο κ. Σταθόπουλος  στριμώχτηκε από τις τοποθετήσεις του κ. Ζορμπά άρχισε να τον διακόπτει συνεχώς και εντόνως μην επιτρέποντας έτσι να αναπτύξει τις απόψεις του.

Οι συγκεντρώσεις, είπε ο κ. Ζορμπάς, γίνονται για να ακούσει η δημοτική Αρχή προτάσεις από τους κατοίκους και να τις εντάξει στο Τεχνικό της Πρόγραμμα. Όμως σε μια γειτονιά των 30.000 κατοίκων η προσέλευση ήταν πολύ μικρή, για να εισπράξει μια νέα διακοπή από το Δήμαρχο. Κατέληξε λοιπόν πως θα έπρεπε η δημοτική Αρχή να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα στους κατοίκους για τα θέματα που έθεσαν οι κάτοικοι στη συνέλευση.

Για διαρκή υποβάθμιση των δήμων από την κυβέρνηση, με μείωση χρημάτων και τελική προώθηση τμημάτων στους ιδιώτες, μίλησε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση).  Σχετικά με τα καταστήματα τόνισε ότι εκτός από την ηχορρύπανση ενοχλούν και αισθητικά με κορυφαίο παράδειγμα νέο κατάστημα στη Λ. Μεσογείων με “ροζ” τομέα διασκέδασης. Συνέχισε πως υπάρχουν ζητήματα καθημερινότητας που θα έπρεπε να έχει λύσει ο Δήμος, γιατί για παράδειγμα δεν έχει οργανωμένη αυτεπιστασία, ούτε χρήματα για τέτοια απλά ζητήματα. Ο Δήμος δεν διεκδικεί από την κεντρική εξουσία χρήματα. Πρότεινε, να φέρουν ένα σχέδιο για το «Στ. Κώτσης», υπάρχει μάλιστα ένα από την Δημαρχία του Αντώνη Σιδέρη και αφού ήρθε το ΦΕΚ έπρεπε να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε ανάπλαση. Ο κ. Γκιζιώτης αναφέρθηκε επίσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπου η δημοτική Αρχή δεν έκανε καμία πρόταση για τη διαμπερή κυκλοφορία, ενώ θα μπορούσε κατά τον κ. Γκιζιώτη, να έρθει σε συνεννόηση με την Αττική οδό για μείωση του αντιτίμου σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να στραφεί εκεί ο μεγαλύτερος όγκος οχημάτων που τώρα διέρχεται την Αγία Παρασκευή.

Πρότεινε στη δημοτική Αρχή να κινητοποιηθεί και να ληφθεί άμεσα απόφαση στο Δ.Σ. ώστε να φτιαχτεί και το υπόλοιπο κομμάτι της Αιγαίου Πελάγους. Ο αγώνας πρέπει να είναι συνολικός.

Το λόγο πήρε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τσιαμπάς και αναφέρθηκε σε τέσσερα θέματα. α) Καθημερινότητα όπου υπάγονται όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν από τους κατοίκους και που με καλό προγραμματισμό έπρεπε να έχουν λυθεί μέχρι τώρα. Το κυκλοφοριακό είναι κοινό πρόβλημα για όλες τις συνοικίες και χρειάζεται γενικό πρόγραμμα. β) Για την Αιγαίου Πελάγους η μελέτη έγινε γρήγορα για τη χρηματοδότηση από το Πράσινο ταμείο και η ανάπλαση των υπολοίπων 300 μέτρων μπορούσε ίσως να γίνει χωρίς να έχει σχέση με τα όμβρια. γ) Προϋπολογισμός που έγινε με χαμηλή απορρόφηση τις προηγούμενες χρονιές και λιγοστά έργα. Μεγάλα έργα έγιναν μόνο όσα χρηματοδοτήθηκαν από ΕΣΠΑ και Περιφέρεια, μικρά δεν γίνονται  γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. δ) Όσον αφορά το Κοιμητήριο έχει αντίθετη άποψη από τον κ. Κονταξή. Παρόλο που ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια από τις προηγούμενες Διοικήσεις, εξακολουθούν και επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες και στα 3,5 χρόνια της νυν δημοτικής Αρχής έπρεπε να έχει κατασκευαστεί η εκκλησία αφού υπάρχουν τα χρήματα από τη δωρεά. Αντίθετα χάλασαν όπως είπε ένα κομμάτι  που θα γίνονταν οι σαρκοφάγοι, καθώς και ένα τμήμα στο χωνευτήριο.

 

Κλείνοντας τις συνελεύσεις στις γειτονιές θα λέγαμε

Ότι μας έκανε εντύπωση η απουσία του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου ακόμα και από τη συνέλευση στον Τσακό που είναι κατεξοχήν η περιοχή που τον στηρίζει εκλογικά, αλλά σκεπτόμενοι την συμπεριφορά του τελευταία, μάλλον ήταν αναμενόμενη. Προφανώς αποφάσισε να συνταχθεί με τον κ. Σταθόπουλο από το να κάνει δημιουργική αντιπολίτευση, αυτοαναιρώντας τα λεγόμενά του. Μένει να δούμε πως θα το εκλάβουν αυτό οι πολίτες.

Ότι ήταν μετριοπαθής η στάση των προέδρων των συλλόγων στα Πευκάκια και τον Τσακό με αποτέλεσμα να πάρουν τα ηνία τη συγκεκριμένη στιγμή και να αντιδράσουν άλλα μέλη τους.

Ότι οι κάτοικοι πλέον δεν μασάνε τα λόγια τους, δεν έχουν προτεραιότητα το Δημαρχείο, το κολυμβητήριο, τον Ιόλα, κλπ, γιατί πια δεν τα πιστεύουν και διεκδικούν λύσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου εμμένει στα ίδια ξαναμασημένα «θα» χωρίς να πείθει πια κανέναν, κάνει τυπικές ανούσιες συνελεύσεις παρά του ότι όλοι γνωρίζουν επακριβώς τα προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και δίνει την εντύπωση ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν πρόκειται να επιρεαστεί από αυτές. Εξάλλου τα χρήματα συγκεντρώνονται για την αγορά του κτήματος Ιόλα και δεν περισσεύουν για λεπτομέρειες.

Στην τελική ας μου λύσει κάποιος την απορία: εφόσον στο ταμείο του Δήμου υπάρχουν 9.000.000€ γιατί δεν καταθέτουν άπαξ όλο το ποσό για την αγορά του Ιόλα, ώστε να πετύχουν και κάποια έκπτωση (σύμφωνα με τους κανόνες του εμπορίου), γιατί δεν φτιάχνουν και το υπόλοιπο της Αιγαίου Πελάγους, γιατί δεν φτιάχνουν το πολυσυζητημένο και πολυυποσχόμενο κλειστό προπονητήριο, παρά τα αποταμιεύουν διακινδυνεύοντας να βρεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος  (με το καλύτερο επιτόκιο κατά τον κ. Δήμαρχο!) για τις ανάγκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter