Για υποσχέσεις και ελλιπή ενημέρωση του Συλλόγου από το Δήμαρχο ακούσαμε στην Βασιλόπιτα του Αγίου Ιωάννη

Την ετήσια εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας πραγματοποίησε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Ιωάννης» στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Κωνσταντίνος Κουνάλης από τη Στέγη Γερόντων.

Τα κάλαντα έψαλε η χορωδία γυναικών υπό τον κ. Χρήστο Σταύρου πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής.

Ως είθισται, η προσέλευση ήταν μεγάλη τόσο από πλευράς δημοτικών παραγόντων, όσο και από πλευράς κατοίκων. Η βασική εικόνα που αποκομίσαμε ήταν η αυστηρότητα του προέδρου του συλλόγου, κ. Παναγιώτη Βαβουγυιού, προς τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο που πηγάζει από το γεγονός ότι σε ορισμένα θέματα που αφορούν τη συνοικία δεν κλήθηκε ποτέ ο σύλλογος από το Δήμαρχο για ενημέρωση και διαβούλευση, καθώς και από το ότι προβλήματα για τα οποία ο Δήμαρχος είχε υποσχεθεί ότι θα διευθετηθούν, παραμένουν στην ίδια κατάσταση.

Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε χρόνο ακούγονται εν ολίγοις τα ίδια και τα ίδια που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φροντίδα του Δήμου για την περιοχή σταμάτησε στην ανάπλαση της οδού Αγίου Ιωάννου.

Ο Πρόεδρος

Για εγκατάλειψη της περιοχής από το Δήμο μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Παναγιώτης Βαβουγυιός απευθυνόμενος προς τον κ. Σταθόπουλο. Εξέφρασε επίσης την παρατήρηση ότι ο σύλλογος δεν κλήθηκε από το Δήμαρχο στην διαβούλευση με τους κατοίκους για την σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος, ενώ οι προσκλήσεις για τις λοιπές πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου στέλνονται ανελλιπώς. Έτσι ο σύλλογος συνέταξε ένα υπόμνημα με τα προβλήματα της περιοχής και το απέστειλε στο Δήμαρχο ζητώντας του να συζητηθούν.

Και ο πρόεδρος συνέχισε ακάθεκτος. Μίλησε για πολλές υποσχέσεις του κ. Σταθόπουλου που δεν έχουν υλοποιηθεί και για αποφάσεις που παίρνονται χωρίς να ενημερώνεται ο Σύλλογος.

Μίλησε επίσης για ατυχή απόφαση του κ. Σταθόπουλου να φέρει αντιμέτωπους το σύλλογο με τους επαγγελματίες της περιοχής σε πρόσφατη συνάντηση στην πλατεία Αγ. Ιωάννου.

Συνέχισε με σοβαρά προβλήματα τα οποία όπως είπε, πολλές φορές του τα έχουν επισημάνει. Αυτά είναι

  • Η ανάπλαση της πλατείας του Αγ. Ιωάννη σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις του παραχωρητηρίου συμβολαίου.
  • Το κυκλοφοριακό της οδού Αγίου Ιωάννου, όπου η κατάσταση είναι ανυπόφορη λόγω της παράνομης στάθμευσης και την έλλειψη αστυνόμευσης. Μεγάλη συμφόρηση προκαλεί και η διαμπερής κυκλοφορία.
  • Ευθυγράμμιση του πεζοδρομίου στη γωνία Αγ. Ιωάννου και Ασημακοπούλου.
  • Ανάπλαση πεζοδρομίων.
  • Διάνοιξη της οδού Ύδρας έως την οδό Σπάρτης για εκτόνωση της κυκλοφορίας.
  • Αντιδρόμηση της οδού Αρτέμιδος, επικινδυνότητα της διασταύρωσης Αρτέμιδος – Καρβελά, διάνοιξη της οδού Γραβιάς.
  • Λειτουργία των καφετεριών σύμφωνα με τους νόμους και σεβόμενες τους περιοίκους.
  • Επαναφορά του 2ου ΚΕΠ και περιορισμό των περιπτέρων.
  • Το Κοιμητήριο και η κατασκευή σε αυτό εκκλησίας.
  • Το κολυμβητήριο, η αγορά της βίλας Ιόλα και το τίμημα αυτής.
  • Άσκηση πίεσης στην Α.Ε. ΜΕΤΡΟ για την αλλαγή της ονομασίας του σταθμού «Αγία Παρασκευή» σε «Φλύας».

Σε αυτά τα ζητήματα ο κ. Βαβουγυιός ζήτησε απαντήσεις από το Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σε αυτά ο Δήμαρχος έδωσε τις ίδιες γνωστές απαντήσεις, εκτός του θέματος Ιόλα που δεν το ανέφερε καν. Επέμενε στην κατασκευή του Δημαρχείου από την Περιφέρεια με περίσσια σιγουριά. Για την πλατεία του Αγ. Ιωάννου ενημέρωσε ότι έχουν γίνει σχέδια για την ανάπλασή της που περιλαμβάνουν μία ακόμη παιδική χαρά, νέο σιντριβάνι κλπ. Επίσης τέλους 2018 και αρχές 2019 θα αρχίσει η κατασκευή του ναού στο κοιμητήριο. ΘΑ γίνουν αναπλάσεις, ΘΑ γίνει η μελέτη του κολυμβητηρίου από την Περιφέρεια και ΘΑ μπουν φυτά στο κάτω τμήμα του, ΘΑ απαγορευτεί η αριστερή στροφή στη Λ. Λαυρίου ώστε να μην μπαίνουν τα οχήματα στην Αγία Παρασκευή (περιμένουμε από πέρυσι τέτοιο καιρό και ακόμη δεν μπήκε ούτε μια ταμπέλα! ), ΘΑ συνεννοηθεί με την Τεχνική Υπηρεσία, ΘΑ μας ενημερώσει ο κ. Κονταξής (αλήθεια γιατί δεν μας ενημέρωσε;), ΘΑ, ΘΑ, …

Β. Ζορμπάς – Β. Γιαννακόπουλος – Α. Γκιζιώτης

Η Αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Ζορμπάς, τόνισε ότι ο Δήμαρχος θεωρεί επίτευγμα το αυτονόητο, δηλαδή όσα γίνονται σε καθημερινή βάση και από όλους τους Δημάρχους. Όσον αφορά την κατασκευή του Δημαρχιακού Μεγάρου, παρά τη μακρά πορεία για την κατασκευή του και τις καλές προθέσεις όλων, δυστυχώς ΔΕΝ πρόκειται να υλοποιηθεί. Και αυτό διότι μετά τις καταστροφές στο Δήμο Μάνδρας  και με γνώμονα τις δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου επί των Οικονομικών κ. Καραμάνου, η Περιφέρεια δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται. Ήδη οι προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Περιφερειάρχης, κ. Δούρου έχουν ξεπεράσει τα 2 δις €, όταν στο ταμείο της δεν έχει πάνω από 200.000.000€. Μίλησε επίσης για ανάγκη τροποποίησης της μελέτης και κατασκευή ενός φθηνότερου Δημαρχείου. Για την αγορά της βίλας Ιόλα, συνέχισε, κόπηκαν από την καθημερινότητα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ο Δήμαρχος υπέγραψε μνημόνιο για τα επόμενα 6 χρόνια. Έχει καταγγελθεί για διαπλοκή και η 2η πεζογέφυρα, ανέφερε, αφού η Γελαδάκη κόστισε 750.000€ και αυτή κοστολογείται στα 1.900.000€! Προβλήματα ανέφερε τη διαμπερή κυκλοφορία, την πλατεία του Αγ. Ιωάννη που χρειάζεται ανάπλαση, τη λεωφορειογραμμή Β5 όπου απαιτείται διεύρυνση του πεζοδρομίου της οδού Ελβετίας για να μπορεί να στρίψει, την ελεγχόμενη στάθμευση, το ΚΕΠ που δεν μπορεί να ανοίξει λόγω έλλειψης προσωπικού, την κατασκευή της εκκλησίας στο κοιμητήριο όπου ο Δήμος οφείλει τους τόκους των προηγούμενων ετών, πάνω από 450.000€, για το διάστημα δηλαδή που τα χρήματα της δωρεάς ήταν σε κοινό λογαριασμό με το Δήμο. Όπως είπε με 250.000€ δεν χτίζεται εκκλησία, με 800.000€ όμως χτίζεται.

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης) βρίσκει σε γενικές γραμμές καλή την κατάσταση της πόλης. Χρειάζονται όμως κάποιες «πινελιές» και κάποιες υπηρεσίες. Δήλωσε αντίθετος με τη μεταφορά του δημοτικού κινηματογράφου από το 2ο Γυμνάσιο στο πάρκο «Σ. Κώτσης» και με τον τρόπο λειτουργίας του πλέον ως ταινιοθήκη. Το χαρακτήρισε ως λάθος και αποτυχία. Για το κολυμβητήριο επανέλαβε την πρότασή του για την από κοινού κατασκευή και λειτουργία με το Δήμο Παπάγου – Χολαργού στα σύνορα των δύο δήμων. Για το Δημαρχείο ήταν κι αυτός κάθετος, ότι ΔΕΝ υπάρχουν τα χρήματα (22εκ. €) στην Περιφέρεια για την κατασκευή του. Έτσι πρότεινε στον ήδη υπάρχοντα χώρο να δημιουργηθούν μόνο αίθουσα δημοτικού συμβουλίου και αίθουσα εκδηλώσεων, δεξιώσεων, πολιτικών γάμων, κλπ. και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες να αγοραστεί ένα κτίριο στη Λ. Μεσογείων. Και τα δύο αυτά έργα θα έρθουν κατά πολύ οικονομικότερα στο Δήμο. Επίσης μίλησε για θωράκιση του Υμηττού.

Δεν φτάνουν μόνο οι ευχές, πρέπει ο πολίτης να είναι ενεργός και συμμέτοχος, είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) ευχόμενος καλή χρονιά σε σύλλογο και παρευρισκόμενους. Το περιουσιακό στοιχείο της πόλης είναι ο Υμηττός, συνέχισε, και δεν αρκεί μια ομάδα της Πυροπροστασίας, θέλει μελέτες, σχέδιο, χρήματα, προφύλαξη. Η δημοτική Αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις στο δάσος, οικημάτων, αθλητικών υποδομών στο κομμάτι του δάσους, πράγματα που δεν συζητιούνται καν. Σκοπός της δημοτικής Αρχής κατά τον κ. Γκιζιώτη είναι η δημιουργία μεγάλου επαγγελματικού γηπέδου στο πολιτιστικό πάρκο «Σ. Κώτσης» που θα αλώσει και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του χώρου. Όσον αφορά την προσπάθεια παραχώρησης μέρους της πλατείας του Αη Γιάννη σε επιχειρηματία, που απετράπη μετά από κινητοποίηση του συλλόγου και της αντιπολίτευσης, δεν  έχει κλείσει ακόμα, η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής υπάρχει και θα πρέπει να επανέρθει για να γίνει άρση της απόφασης. Για την αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας πρόταση του είναι να ζητήσει ο Δήμος τη μείωση των διοδίων της Περιφερειακής Υμηττού στο τμήμα της Αγίας Παρασκευής.

Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Μια γενιά μπροστά) παρέστη μόνο για λίγο και κατόπιν αποχώρησε, χωρίς να παρουσιάσει τις δικές του απόψεις στα προβλήματα της περιοχής.

Ο πρώην Δήμαρχος και κάτοικος της περιοχής, κ. Αντώνης Σιδέρης, έμεινε σε δύο πράγματα. Να μην γίνει γήπεδο επισήμων αγώνων στο πάρκο «Σ. Κώτσης» και να λειτουργήσει γραμμή λεωφορείων από το μετρό προς το κολέγιο ώστε να ελαττωθεί η χρήση των ιδιωτικών οχημάτων στην περιοχή. Επίσης κατά την άποψή του κακώς η δημοτική Αρχή αγόρασε το κτήμα Ιόλα ανεβάζοντας έτσι τα μεγάλα έργα στο Δήμο σε 13 και πρότεινε να μην ασχοληθούν με τον Ιόλα, εφόσον αγοράστηκε πια, αλλά να προχωρήσουν στην ανάπλαση του πολιτιστικού πάρκου «Σ. Κώτσης».

Σχόλια

Είναι από όλους παραδεκτό ότι ο επί σειρά ετών πρόεδρος κ. Βαβουγυιός χαίρει το σεβασμό όλων στην πόλη της Αγίας Παρασκευής. Είναι επίσης γνωστό ότι μιλάει μετρημένα και ακριβοδίκαια. Γι’ αυτό, όταν αποφασίζει να μιλήσει για κακώς κείμενα, είναι αυστηρός και ευθύς. Ίσως σε αυτό να βοηθάει το ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Δήμο, άρα δεν έχει και … υποχρεώσεις.

Ο Δήμαρχος πάλι γέμισε τον κόσμο υποσχέσεις. Δεν είπε τίποτε νεότερο απ’ ότι πέρυσι.

Αναπλάσεις πεζοδρομίων … οι προηγούμενοι Δήμαρχοι ξήλωναν τα πεζοδρόμια και τα έφτιαχναν από την αρχή, έστω και προεκλογικά. Τι θα πει λοιπόν “ανασκευάστηκαν οι πλάκες των πεζοδρομίων όπου υπήρχε πρόβλημα”, όπως ανέφερε ο κ. Σταθόπουλος; Μπαλώματα δηλαδή. Μισοδουλειές …

Ακόμη και ο πρώην Δήμαρχος Αντώνης Σιδέρης είναι αντίθετος με την αγορά του Ιόλα. Τελικά, ο κ. Σταθόπουλος και μια μικρή ομάδα ατόμων έμπλεξαν τους δημότες σε περιττά έξοδα. Πιστεύω κάποια στιγμή να δώσουν λόγο για την εγωιστική πράξη τους. Ας ξέρουν όμως ότι η πόλη δεν ξεχνά …

Πλατεία Αγ. Ιωάννου. Νέα σχέδια από το Δήμαρχο με δύο παιδικές χαρές και νέο σιντριβάνι. Αυτός δεν έλεγε ότι θα καταργήσουν το ήδη υπάρχον και θα φυτέψουν λουλούδια; Άλλαξε γνώμη; Η δεύτερη παιδική χαρά δεν θα μειώσει το πράσινο στην πλατεία; Σκέφτομαι ότι ο Δήμος δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την ήδη υπάρχουσα και να αποτρέψει τους όποιους βανδαλισμούς και τώρα ετοιμάζει και δεύτερη. Τέλος πάντων περισσότερα μόλις υπάρξουν νεότερα για τα ακριβή σχέδια της ανάπλασης.

Η ουσία είναι ότι πραγματικά κανένα σοβαρό ζήτημα της συνοικίας δεν έχουν καν ακουμπήσει τα τελευταία χρόνια. Δήθεν προτάσεις, δήθεν συζητήσεις (που ξεχνάνε να καλέσουν και το σύλλογο) και αποτέλεσμα μηδέν.

Βίλα Ιόλα ή πάρκο «Σ. Κώτσης»; Αγ. Ιωάννης ή Κοντόπευκο; Νέο δίλημμά για τον κ. Σταθόπουλο, ποιόν θα ευνοήσει και ποιόν θα «ρίξει». Νομίζω ότι ο πρώην Δήμαρχος του άναψε φωτιά στα καλά καθούμενα.

Υ.Γ. Βέβαια τα ως άνω γραφόμενα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν γιατί υπάρχει η καταγραφή σε βίντεο όλης της εκδήλωσης από την ιστοσελίδα μας.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter