Πολιτικός αναβρασμός, πιθανοί υποψήφιοι και … πολιτικά μπερδέματα

Αξεπέραστος Αρκάς!!! Αποφασίστε λοιπόν γιατί οι εκλογές πλησιάζουν!

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το Φθινόπωρο του 2019 θα διεξαχθούν οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές αντί του Μαΐου του ίδιου έτους με σκέψη να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές, όπως προανήγγειλε σήμερα (23-1-2018) ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real Fm. Ανακοίνωσε δε, ότι η σχετική ρύθμιση για μεταφορά των εκλογών θα περιλαμβάνεται σε επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για τον νέο Καλλικράτη.

Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που δημιουργείται μετά από αυτή τη δήλωση, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι το 2018 είναι πολιτικά σημαντικό έτος, μιας και αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές και ξεκινά η πορεία ανασυγκρότησης των υποψηφίων και των παρατάξεων.

Ήδη από τα μέσα του 2017 παρατηρήσαμε κινήσεις που τείνουν να αλλάξουν άρδην τον πολιτικό χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει και η πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για εφαρμογή της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα (θα περιλαμβάνεται στη νομοθετική ρύθμιση του νέου Καλλικράτη).

Επακόλουθο αυτών είναι ένας πολιτικός αναβρασμός που υποβόσκει στο Δήμο Αγίας Παρασκευής με τα πηγαδάκια συνεχώς να αυξάνονται και τις πιθανολογίες να δίνουν και να παίρνουν τόσο στα σαλόνια όσο και στα καφενεία της Αγίας Παρασκευής. Οι ενδείξεις πολλές, οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα ακόμη περισσότερες, χωρίς όμως να υπάρχουν de facto αποτελέσματα, αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να έχουν κατασταλάξει ακόμα ώστε να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους.

Σε καθαρά τοπικό επίπεδο παρατηρούμε από τη μια φαινόμενα ανεξαρτητοποιήσεων, που φυσικά δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με ατομικές πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά να αποτελούν έκφραση διαφορετικής οπτικής των ενδοπαραταξιακών απόψεων και κινήσεων, οι οποίες όμως είναι πιθανόν να επηρεάσουν άμεσα το πολιτικό σκηνικό. Ήδη η συμπολίτευση και δύο εκ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχουν χάσει σημαντικά στελέχη. Υπάρχουν από την άλλη και οι αναποφάσιστοι που στην προκειμένη περίπτωση διαχέουν μια αίσθηση πως επιζητούν εξέλιξη της θέσης στην οποία βρίσκονται, αλλά ερευνούν και τις εναλλακτικές ή που διστάζουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις αναμένοντας τις όποιες αλλαγές ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση στο νομοθετικό πλαίσιο των Αυτοδιοικητιτών εκλογών.

Έτσι αν εξαιρέσουμε τις ήδη γνωστές και σίγουρες δημοτικές παρατάξεις*, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν τουλάχιστον δύο καινούργιες εκ των οποίων η μία να παίξει το ρόλο του μπαλαντέρ στις επερχόμενες εκλογές.

Αναφερόμαστε στις προθέσεις του πρόεδρου της Καλαθοσφαίρισης Αγ. Παρασκευής (ΚΑΠ), κ. Γεώργιου Οικονόμου και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ. Γιάννη Μυλωνάκη που φέρονται να επιθυμούν τη διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου.

Ο κ. Οικονόμου προερχόμενος από το χώρο της Δεξιάς δεν είναι ευρέως γνωστός, πέραν της προεδρίας του στο μπάσκετ ανδρών, και ο οποίος σε περίπτωση καθόδου του στις εκλογές του 2019 με νεοσύστατη παράταξη θα προκαλέσει σίγουρα πονοκέφαλο στις δύο υπάρχουσες Δεξιές παρατάξεις. Φημολογείται δε ότι διενήργησε δημοσκόπηση στα όρια του Δήμου, χωρίς όμως να έχει βεβαιωθεί ότι αληθεύει και αν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Η περίπτωση του κ. Μυλωνάκη είναι τελείως διαφορετική και οφείλουμε να δώσουμε τη δέουσα προσοχή. Όλα συγκλίνουν στο ότι θα είναι υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογικές αναμετρήσεις ως επικεφαλής νέας παράταξης. Και γιατί όχι αφού έχει τα τυπικά προσόντα: είναι νέος σε ηλικία και έχει εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Μυλωνάκης υπήρξε πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού (επί δημαρχίας Γιαννακόπουλου) όπου ομολογουμένως είχε μια επιτυχημένη πορεία αφήνοντας πίσω του άριστη φήμη και επιπλέον εξακολουθεί να εκλέγεται στο δημοτικό συμβούλιο με σημαντικό αριθμό ψήφων. Ερχόμενοι στο τώρα παρατηρούμε ότι από τη στιγμή που δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την «Συμμαχία Ευθύνης» του κ. Γιαννακόπουλου, έχει μια σημαντική δραστήρια παρουσία στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., κάνοντας αντιπολίτευση, φέρνοντας σοβαρές προτάσεις και ερευνώντας και αποκαλύπτοντας καίρια θέματα προς όφελος των δημοτών.

Έχει λοιπόν τις ικανότητες δημιουργώντας μια δεμένη και συντονισμένη ομάδα με δυνατά ονόματα, να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα στις εκλογές του 2019, αλλά και την επόμενη μέρα. Χωρίς φυσικά να αποκλείσουμε την εκλογή του ως Δημάρχου στο Δήμο. Το ποιοι θα αποτελέσουν την ομάδα αυτή είναι ένα μεγάλο αίνιγμα. Υπάρχουν σαφώς άτομα από την πλευρά της Κεντροαριστεράς που σίγουρα θα τον ακολουθούσαν με μεγάλη χαρά. Υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι (Λογοθέτης, Πετσατώδη, Ρεμπούτσικα) που ακόμα δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους για τη μελλοντική τους πορεία και που αποτελούν γερά χαρτιά για όποιον τους έχει στο πλευρό του. Υπάρχουν και νέα άτομα στην πόλη που σίγουρα θα θελήσουν να τον στηρίξουν.

Σίγουρα περιμένουμε τις εξελίξεις. Σαφώς όλα τα παραπάνω είναι πιθανά. Πέρα από κάποιες συγκεχυμένες κουβέντες δεν έχουμε τίποτα οριστικό και απτό. Κρίνουμε πως σε περίπτωση που θελήσει ο κ. Μυλωνάκης να εκτεθεί στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 ως επικεφαλής παράταξης, έχει πολλές πιθανότητες να είναι το αουτσάιντερ που θα έχει ρυθμιστικό ρόλο, σκεπτόμενοι επίσης πως σημαντικός αριθμός πολιτών ίσως θελήσει να επιλέξει κάποιο καινούργιο, πέρα από τα έως τώρα γνωστά και δοκιμασμένα, πρόσωπο.

Όσον αφορά τους υπολοίπους υποψηφίους Δημάρχους, μας έχει μπερδέψει πολύ ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης) ο οποίος ενώ δήλωνε αρχικά ότι δεν θα κατέβει ξανά για Δήμαρχος, στην διάρκεια της τριετίας φαίνεται να αλλάζει άρδην την επιλογή του, χωρίς βέβαια μέχρι στιγμής να είναι τίποτα ξεκάθαρο.

Ξεκάθαρη δεν είναι η κατάσταση και με τον άρτι ανεξαρτητοποιηθέντα δημοτικό σύμβουλο κ. Σωτήρη Ησαΐα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα ως πολιτευτής, κυνηγώντας μία έδρα στη Βουλή, στη Β΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το μπέρδεμα με τον κ. Ησαΐα έγκειται στη διφορούμενη δήλωσή του ότι «…δεν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος», αφήνοντας ανοιχτά τα περιθώρια για υποψηφιότητα ως δήμαρχος ή παντελή αποχώρηση. Το θέμα είναι ότι αν οι εκλογές γίνουν τις προκαθορισμένες ημερομηνίες δεν θα έχει το χρονικό περιθώριο να συγκροτήσει μια πολιτικά ικανή παράταξη η οποία θα πρέπει να καλύψει ένα αρκετά μεγάλο κενό στην επικοινωνία με τους δημότες.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το πλήθος των «μνηστήρων» του Δημαρχιακού θώκου της Αγίας Παρασκευής θα δώσει αρκετό παρασκήνιο για τους επόμενους μήνες.

Η ουσία είναι ότι η πόλη μας χρήζει ατόμων με νέο τρόπο σκέψης, με νέες ιδέες, που θα ξεφύγουν από τα κομματικά πλαίσια, θα εκμεταλλευτούν τις όποιες καινοτόμες προτάσεις και θα «τρέξουν» σύγχρονα προγράμματα. Το αν αυτά τα άτομα αποτελέσουν καινούργια παράταξη ή ενταχθούν στις ήδη υπάρχουσες θα το ανακαλύψουμε άμεσα γιατί ο χρόνος τρέχει και σίγουρα έως το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το θολό πολιτικό τοπίο.

 

 

 

Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκευής» του νυν Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου, «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» της αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Βασίλη Ζορμπά, «Λαϊκή Συσπείρωση Αγίας Παρασκευής» του Αντρέα Γκιζιώτη και «Αγία Παρασκευή μια γενιά μπροστά» του Αλέξανδρου Μουστόγιαννη.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter