Η δήλωση Ανεξαρτητοποίησης του δημοτικού συμβούλου κ. Κώστα Χατζηανδρέου (video)

Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της δήλωσης ανεξαρτητοποίησης του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Κώστα Χατζηανδρέου, που ανεγνώσθη σήμερα, 15-3-2018, κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι

Όπως ίσως έχετε αντιληφθεί από την πρώτη Μαρτίου του 2017 και μετά ακολουθώ μια μοναχική πορεία  μη συμμετέχοντας  σε κανένα όργανο διοίκησης του Δήμου, πλην φυσικά του δημοτικού συμβουλίου. Και τούτο διότι  διαφωνώ ριζικά με τον τρόπο άσκησης της διοίκησης. Γνωρίζω αγαπητοί συνάδελφοι ότι ο ρόλος μας  που απορρέει από την εντολή των δημοτών ως συμβούλων της συμπολίτευσης, δεν είναι ούτε η διαμαρτυρία ούτε πολύ περισσότερο ο αντιπολιτευτικός λόγος. Είναι η παραγωγή έργου με βάση όμως κάποιους κανόνες, αξίες, οράματα και πολιτικές. Όταν αυτές δεν υπάρχουν ή δεν εφαρμόζονται καταργείται ο ρόλος του πολιτικού προσωπικού στην παραγωγή έργου  και αντικαθίσταται με αυτόν του καθημερινού διεκπεραιωτή.

Σε ότι με αφορά και με βάση το παραπάνω σκεπτικό, από τη θέση του Αντιδημάρχου προσπάθησα να προωθήσω ένα μοντέλο  διοίκησης συμμετοχικό,  που θα εδράζεται κυρίως στη ισονομία, την εμπιστοσύνη και την τήρηση των κανόνων, κάτι το οποίο  φυσικά απαιτεί  τομές και ρήξεις κυρίως με κατεστημένες νοοτροπίες, ομάδες και βιλαέτια. Αντιμετώπισα όμως από την αρχή φοβικές αντιδράσεις, αναβλητικότητα και εμπόδια, ώστε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην ίδια κατεύθυνση των γνωστών συνηθισμένων  πρακτικών. Έτσι αποχώρησα από τη θέση του Αντιδημάρχου θεωρώντας ότι δεν είχα τίποτα πλέον να προσφέρω. Επίσης αποχώρησα έχοντας την αίσθηση ότι οι προσπάθειές μου δεν εκτιμήθηκαν καθόλου. Και τούτο διότι παρά το φαίνεσθαι, δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια σύγκλισης των απόψεων.

Ο συνδυασμός ξεκίνησε ως πολυσυλλεκτικός, πολύχρωμος κατά άλλους, με μια ευρεία βάση συμβούλων από πολλούς πολιτικούς χώρους. Αυτό σημαίνει διαφορετικές ιδέες και απόψεις, η σύνθεση των οποίων απαιτεί ευρύτητα σκέψης και αντίληψης που βεβαίως ξεφεύγει της λογικής των κάθε λογής πολιτικών ιδεοληψιών. Σήμερα ο συνδυασμός έχει γκριζάρει επικίνδυνα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, με αρνητικές κατά την άποψή μου επιπτώσεις, που θα φανούν όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης. Το να αποφεύγει όμως κανείς να αντιμετωπίσει εκφυλιστικά φαινόμενα τα οποία λειτουργούν σε βάρος της ενότητας και κυρίως της πολυσυλλεκτικότητας της παράταξης δεν αποτελεί λύση. Όπως επίσης λύση δεν αποτελεί η αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών σε καίριους τομείς όπου υπάρχει εμφανέστατο πρόβλημα δυσλειτουργίας. Από τη θέση μου έχω κατ΄επανάλειψη διατυπώσει προτάσεις στον Δήμαρχο τόσο για την ανασυγκρότηση της διοίκησης, όσο και για την αποκατάσταση των πολιτικών ισορροπιών στον συνδυασμό, χωρίς βεβαίως μέχρι στιγμής οι προτάσεις αυτές να έχουν τύχει κάποιας αποδοχής. Συγχρόνως με όλα αυτά, στρατηγικής σημασίας κινήσεις και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τον Δήμο εσαεί όχι μόνο δεν λαμβάνονται συλλογικά, αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία στοιχειώδη προεργασία, μελέτη και επεξεργασία. Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι η απόκτηση του κτήματος Ιόλα.  Η παράταξη όμως διαθέτει σύνολο ικανών στελεχών με απόψεις, θέσεις και δυναμική διάθεση τα οποία ο Δήμαρχος οφείλει να ακούει, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις καίριας σημασίας για την πορεία του Δήμου.

Παρέμεινα σε μια κατάσταση αναμονής προσδοκώντας στον χρόνο που πέρασε να δω έστω και ψήγματα διαφοροποιήσεων προς μια θετική κατεύθυνση. Το μόνο που είδα ήταν διάθεση κουκουλώματος και αποφυγής λύσεως των προβλημάτων. Νομίζω ότι η παρουσία μου πλέον στην δημοτική ομάδα δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο παρά την αποδοχή και συγκάλυψη μιας αποσαρθρωτικής κατάστασης. Επίσης δεν νομίζω ότι δια της σιωπής βοηθά κανείς έστω και ελάχιστα στον κοινό στόχο. Εύχομαι και ελπίζω το κείμενο αυτό να αποβεί στοιχείο προβληματισμού για τον Δήμαρχο και για όσα στελέχη της παράταξης πραγματικά αγωνιούν για τη εξέλιξη των πραγμάτων.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter