“Ξεφούσκωσε” το έργο του αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια. Η Ομοσπονδία ΑΜΕΑ πάει Λαύριο

Και ξαφνικά (ή όχι και τόσο ξαφνικά) η επιθυμία της Περιφέρειας Αττικής να στεγάσει την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ στα 23 στρ. στα Πευκάκια εξανεμίστηκε, αφού τη λύση έδωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε, θα χρηματοδοτήσει στέγη για την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ σε οικόπεδο του Λαυρίου. Να θυμηθούμε ότι η περιφέρεια θα χρηματοδοτούσε ένα Υπερτοπικό αθλητικό έργο με σκοπό να εγκαταστήσει εκεί την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ που απομακρύνθηκε από το Ο.Α.Κ.Α., τώρα πλέον δεν θα έχει λόγο να στραφεί στην Αγία Παρασκευή.

Και τώρα τι γίνεται με το πολλά υποσχόμενο αθλητικό κέντρο του κ. Σταθόπουλου;

Άλλο ένα όνειρο του Δημάρχου που καταλήγει στον πάτο της θάλασσας, άλλη μια υπόσχεση της ΣΥΡΙΖΑϊκής Περιφέρειας που αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑίο Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο. Γίνεται πλέον κατανοητό ότι αφαιρείται ένα ακόμα από τα εφόδια με τα οποία φιλοδοξούσε ο Δήμαρχος να κινηθεί προς στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δέχτηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ε.Π.Ε. και ΕΑΟΜ – ΑμεΑ Γιώργο Φουντουλάκη.

Στη συνάντηση ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την απόφαση που έχει παρθεί για τη δημιουργία σύγχρονου προπονητικού κέντρου στο Δήμο Λαυρεωτικής, αλλά και τη νομοθετική παρέμβαση που θα γίνει ώστε η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή να εκλέγει μόνη τα μέλη της.

Ο Υφυπουργός αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο κ. Φουντουλάκη και τα μέλη της Ε.Π.Ε. (Αναστασία Γκούφα) και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ (Κώστα Σιάχο, γενικός γραμματέας και Δημήρη Σιφάκη, έφορος αθλημάτων) ανέφερε τα εξής:

«Ο Αθλητισμός συνανθρώπων μας με Αναπηρία τα μνημονιακά χρόνια δέχτηκε πολλά μεγάλα πλήγματα και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αποτέλεσμα βέβαια της συνολικής προβληματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλητισμού και ειδικά με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και να βρίσκουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Πάντα θα υπάρχουν διεκδικήσεις και πάντα πρέπει να βάζουμε τον πήχη ψηλά. Με δεδομένο ότι και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας επιτρέπει να παίρνουμε μικρές ανάσες σιγά σιγά, σήμερα άλλωστε είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη χώρα και το λαό μας, σήμερα επί της ουσίας βρισκόμαστε για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια σε μια κανονικότητα, έξω από τη ζοφερή μνημονιακή πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό και μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ήρθαμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα. Η βούληση και οι αποφάσεις αυτή τη στιγμή είναι δεδομένες. Θα υπάρξει μια μεγάλη παρέμβαση ανάσας προς τα αθλητικά σωματεία Ατόμων με Αναπηρία έτσι ώστε να μπορέσουν να λύσουν κάποια σοβαρά ζητήματα που έχουν. Αυτή η οικονομική στήριξη δεν είναι μεγάλη, όμως δεν θα είναι εφάπαξ, θα υπάρχει κάθε χρόνο και στόχος μας είναι να δουλέψουμε όλοι και όσο εξυγιαίνονται τα οικονομικά μας η στήριξή μας να γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Παράλληλα θα υπάρξει μια έκτακτη επιχορήγηση της ίδιας της Ομοσπονδίας. Είναι πολύ σημαντικό για την Ομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία μας φέρνει πολύ μεγάλες επιτυχίες να έχει δικαίωμα στην κοινωνική συμμετοχή. Είναι σημαντικό να είμαστε δίπλα τους και σε κάθε ευκαιρία αυτό να το δείχνουμε.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου Ατόμων με Αναπηρία, ανοιχτό όμως και σε όλη την αθλητική κοινωνία, σε οικόπεδο που θα μας παραχωρήσει ο Δήμος Λαυρεωτικής. Μαζί με την Περιφέρεια Αττικής θα κατασκευάσουμε εκεί ίσως το πιο σύγχρονο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης.

Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρώσουμε και μία θεσμική παρέμβαση. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ως οφείλει, και ως προβλέπεται σε όλες τις επιτροπές να εκλέγεται από τα μέλη της και όχι να διορίζεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Ήταν κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, είναι κάτι που κι εμείς καθυστερήσαμε να υλοποιήσουμε, όμως μέσα στο καλοκαίρι θα είναι πραγματικότητα.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ. Προφανώς όμως είναι σημαντικό ότι σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς του αθλητισμού, αλλά και τη συνεισφορά και τη βοήθεια του κ. Φουντουλάκη με τον οποίο έχουμε από την πρώτη μέρα που ανέλαβα μια εποικοδομητική και γόνιμη συνεργασία, καταφέρνουμε να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις».

Ο κ. Φουντουλάκης από την πλευρά του τόνισε:

«Πιστεύω ότι όλο το Παραολυμπιακό Κίνημα πρέπει να είναι ικανοποιημένο και μπορώ να πω με μετριοφροσύνη ενθουσιασμένο, από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός. Αυτό που μας χαροποιεί είναι η δημιουργία του μεγάλου αθλητικού κέντρου, καθώς μας λύνει όλα τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Είναι ένα πολύ μεγάλο αθλητικό κέντρο, το κόστος του οποίου θα υπερβεί τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το πιο ευχάριστο νέο που ακούω σαν πρόεδρος, που έχω την τιμή να είμαι.

Επίσης στο πρόβλημα που έχουμε με την Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Πολιτεία όντως διόριζε την πλειοψηφία. Αυτό μας μείωνε σαν άτομα, γιατί έβγαινε προς τα έξω ότι δεν μπορούμε να εκλέξουμε μόνοι μας τα μέλη της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Η παρέμβαση του κ. Βασιλειάδη ήταν πάρα πολύ σωστή και δημοκρατική και πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα λήξει για πάντα και τα άτομα με αναπηρία θα δείξουν ότι έχουν δυνατότητες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. υπουργό, γιατί με την έκτακτη επιχορήγηση, μας έδωσε μια ανάσα ζωής. Τα 80 αθλητικά μας σωματεία είχαν έρθει σε μια κατάσταση ασφυξίας με κίνδυνο να σταματήσει να υπάρχει το παραολυμπιακό κίνημα. Πιστεύω ότι η συνεργασία με τον κ. υπουργό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γιατί είναι άψογη.

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους. Φυσικά οι ανάγκες δεν σταματάνε, αλλά ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες και κάποια στιγμή να έρθουμε στο σημείο που ήμασταν παλιά. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά κανείς δεν έχει το μαγικό ραβδάκι να τα λύσει».