Η Ένωση Γονέων παίρνει θέση για το “ΜΑΚΡΗ” και ζητά ανέγερση νέων σχολείων

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα  «Συζήτηση και (Καταρχήν) λήψη απόφασης λήψης δανείου για την απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 119 (πρώην Σχολείο ΜΑΚΡΗ) με εισήγηση  του  Δημάρχου κ. Ι. Σταθόπουλου», το οποίο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να μη χαθεί οριστικά το οικόπεδο αυτό, μετά την πάροδο τόσων χρόνων απραξίας.

Η Ένωση, που χρόνια τώρα διεκδικεί το συγκεκριμένο οικόπεδο και έχει καταφέρει να το διαφυλάξει για να μη χαθεί ήταν εκεί και έκανε παρέμβαση, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη αλλά για όλες τις πάγιες διεκδικήσεις της με αναφορά και στα υπόλοιπα δεσμευμένα ή/και χαρακτηρισμένα οικόπεδα καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα. Η ανέγερση του 12ου Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου στο ΟΤ 119 είναι πάγιο αίτημα που άπτεται του μεγάλου προβλήματος έλλειψης σχολικής στέγης που ταλαιπωρεί πολλά χρόνια τώρα τη σχολική κοινότητα της πόλης. Το συγκεκριμένο και μοναδικό  για την περιοχή οικόπεδο, έχει κριθεί κατάλληλο ως χώρος σχολείου.

Παρέμβαση επίσης έκανε ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού, που  πάντα στηρίζει τις διεκδικήσεις μας και βρίσκεται στο πλευρό  μας και  τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

Η Ένωση συμμερίζεται τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίες  είναι εύλογες και καθόλα σεβαστές.  Μια επίσκεψη όμως στα δημοτικά της νότιας περιοχής (άνω της Μεσογείων) εξηγεί  την αναγκαιότητα αλλά και την επιμονή μας στη συγκεκριμένη διεκδίκηση.

Οι ανάγκες για σχολική στέγη είναι και θα παραμείνουν μεγάλες. Ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος αυτού, αλλά και άλλων δομών που έχει ανάγκη η πόλη μας, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί,  είναι μακρύς και δύσκολος,  χρειάζεται σοβαρό σχεδιασμό, συνεργασία και κυρίως αύξηση των δαπανών από την Πολιτεία.

Η Ένωση στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα τη Δημόσια, Δωρεάν και Ενιαία Παιδεία. Αγωνίζεται ώστε η κάλυψη των αναγκών της Παιδείας, τόσο  σε υποδομές όπως η σχολική στέγη, όσο και σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό  προσωπικό να καλύπτεται κεντρικά από την Πολιτεία προκειμένου ισότιμα να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς τους και τις οικονομικές ή μη δυνατότητες του Δήμου στον οποίο κατοικούν.

 

Αγ. Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής

*********************

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το θέμα της Σχολικής Στέγης και της ανέγερσης νέων σχολείων και νηπιαγωγείων απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την Ένωση αφού τα σχολεία μας, χρόνια τώρα, παρουσίαζαν φαινόμενα απόλυτης πληρότητας, ενώ σήμερα είναι πλέον υπερκορεσμένα και ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Σήμερα , εκτός από τις μεταφορές μαθητών σε όμορα σχολεία του Δήμου μας, έχουμε και το φαινόμενο της μεταφοράς μαθητών σε ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ!

Η ανάγκη ανέγερσης των ιδρυμένων σχολείων & νηπιαγωγείων (14ο νηπιαγωγείο,12ο Δημοτικό + 1 νηπιαγωγείο, 11ο Δημοτικό & 6ο Γυμνάσιο) είναι άμεση και επιτακτική.

Άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του 12ου Δημοτικού στην περιοχή του Τσακού προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών της περιοχής – φέτος μαθητές κόντεψαν να φοιτήσουν σε σχολεία του Χολαργού (!!!) λόγω έλλειψης στέγης στο Δήμο μας – αλλά και για να αποσυμφορηθούν τα σχολεία της επάνω περιοχής που είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Τα σχολεία πρέπει να φιλοξενούν τον αριθμό των μαθητών βάσει των προδιαγραφών τους προκειμένου να είναι λειτουργικά και όχι επικίνδυνα.

Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει το φαινόμενο του «υδροκεφαλισμού» των  σχολείων με το συνεχές «πάστωμα» με υπεράριθμους μαθητές. Οι «πατέντες» για δημιουργία αιθουσών έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Η μοναδική λύση ήταν και είναι η ανέγερση νέων σχολείων.

Επιτακτική είναι και  η ίδρυση και δημιουργία νέων νηπιαγωγείων αφού τα υπάρχοντα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης μας.

Ειδικά για τα νηπιαγωγεία θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ανάγκες σε νέες δομές αυξάνουν με τη θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, την οποία η Ένωση εξαρχής χαιρέτισε αφού αποτελούσε πάγιο αίτημα του γονεϊκού κινήματος. Η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής προβλέπεται  για την πόλη μας μετά από 3 χρόνια, διάστημα εξαιρετικά μικρό για την ανέγερση των απαραίτητων νηπιαγωγείων, ειδικά αν αναλογιστούμε τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις καθυστερήσεις ή/και ολιγωρίες των υπηρεσιών ακόμα και σε πιο απλές περιπτώσεις.

Ας αναλογιστούμε μόνο, πόσα χρόνια χρειάστηκαν για την ανέγερση του ΕΠΑΛ και πόσα χρόνια περιμένουμε την ανέγερση του 14ου νηπιαγωγείου…

Παραθέτουμε συνοπτικά, για μία ακόμα φορά, τα χρόνια και πάγια αιτήματά μας για το μείζον θέμα της σχολικής στέγης, που σταθερά και αταλάντευτα καταθέτει η Ένωση χρόνια τώρα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Δήμος, ΚτΥπ ). Τα αιτήματα αυτά ομόφωνα έχουν υπερψηφιστεί και από Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης, έχουν κατατεθεί ιδιοχείρως δύο φορές στις ΚτΥπ ΑΕ με αντίστοιχες  παραστάσεις και  άσκηση πίεσης για ανάληψη δράσεων στη διοίκηση του Οργανισμού. Τα αιτήματα αυτά κατατέθηκαν και με Υπόμνημα στην τελευταία συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης με τη Δημοτική αρχή στις 12.06.2018.

  • Ανέγερση 14ου Νηπιαγωγείου –  ΟΤ 328 στα Πευκάκια

Ένα ώριμο έργο το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις από τις ΚΤΥΠ για άμεση ανέγερση, μόλις πριν σχεδόν ένα μήνα εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του.

  • Ανέγερση 6ου Γυμνασίου στα Πευκάκια
  • Οικόπεδα : ΟΤ 154 & ΟΤ 42 για ανέγερση νηπιαγωγείων
  • ΟΤ 24 για ανέγερση 11ου Δημοτικού &
  • ΟΤ 119 για ανέγερση 12ου Δημοτικού και ενός νηπιαγωγείου

Τα οικόπεδα για ανέγερση σχολικής στέγης είναι συγκεκριμένα και κάποια μοναδικά. Τα υπάρχοντα σχολεία είναι υπερπλήρη, κατά κανόνα με το μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και με πολλές «προσωρινές λύσεις» στέγασης-δημιουργίας αιθουσών διδασκαλίας (containers σε προαύλια, μετατροπή αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, θεάτρων, βιβλιοθηκών κ.ο.κ. σε τάξεις, συσσώρευση μαθητών σε σχολεία μικρότερης δυναμικότητας, βοηθητικοί χώροι που χρησιμοποιούνται ως κανονικές  αίθουσες παραβαίνοντας κατά πολύ τον ελάχιστο προβλεπόμενο χώρο ανά μαθητή και τις προδιαγραφές μιας αίθουσας διδασκαλίας, νηπιαγωγεία που φιλοξενούνται στα δημοτικά, προαύλια που ασφυκτιούν από τον αριθμό των μαθητών κ.α.). Αυτές οι «προσωρινές λύσεις»,  αφενός επιβαρύνουν  την ασφάλεια και την καθημερινότητα των παιδιών, αφετέρου τείνουν να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και απομακρύνουν το Δήμο από την οριστική επίλυση του προβλήματος που είναι η αγορά των οικοπέδων και η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, με συνέπεια να διαιωνίζεται και να επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Καλούμε το Δήμο να λάβει σοβαρές αποφάσεις για το θέμα της σχολικής στέγης , να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την απαλλοτρίωση/αγορά των οικοπέδων αυτών για ανέγερση σχολικής στέγης, προς όφελος των μαθητών της πόλης.  Εάν τα οικόπεδα αυτά χαθούν,  η πόλη κινδυνεύει να καταδικαστεί να μην μπορέσει ποτέ να ικανοποιεί -ποσοτικά και ποιοτικά- τις ανάγκες των μαθητών της.

 

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής