Ανευθυνότητα ακόμα και στους σεισμούς! Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των πολιτών κ. Δήμαρχε

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά τον πρόσφατο σεισμό της Ζακύνθου αρκετοί Δήμοι της Ελλάδας δημοσιοποίησαν τα σημεία καταφυγής – καταυλισμού των πολιτών εντός των διοικητικών ορίων τους. Το αυτό έπραξε και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μέσω της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Οι 7 χώροι που επιλέχθηκαν για τη συγκέντρωση των πολιτών σε μια τέτοια περίπτωση είναι οι εξής:

Α. ΚΛΕΙΣΤΟΙ

  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ οδός Nότου και Αιγαίου Πελάγους
  • ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ οδός Δωριέων και Κανάρη

 

Β. ΑΝΟΙΧΤΟΙ

  • ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ “SANTA FC” οδός Nότου και Αιγαίου Πελάγους
  • ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΗΜΟΥ οδός Αγίου Ιωάννου 9
  • ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΚΟΥ “ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ” οδός Σπάρτης και Γραβιάς
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ οδός Επαμεινώνδα
  • ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ οδός Μακεδονίας και Επτανήσου (αδόμητος χώρος)

 

Παρατηρώντας τις τοποθεσίες που επιλέχθηκαν εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με την καταλληλότητά τους. Το σίγουρο είναι ότι τα δύο κλειστά γυμναστήρια, σύμφωνα με την Πολιτικό Μηχανικό, κ. Παρασκευή Ζορμπά, η οποία υπήρξε και σύμβουλος του πρώην Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά, οπότε είναι ενήμερη για τα της Αγίας Παρασκευής, διαθέτουν οικοδομική άδεια και είναι με αυξημένες απαιτήσεις αντισεισμικής προστασίας άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Όσον αφορά το χώρο για την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια αναρωτιόμαστε πόσο κατάλληλο είναι όταν υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποσότητα μπάζων (εγκαταλείφθηκαν από τον εργολάβο της Βιοκλιματικής ανάπλασης Κοντοπεύκου (; ) παρόλο που έχει λάβει αμοιβή και υποχρέωση να τα μεταφέρει σε χώρο απόρριψης μπαζών) και σύντομα θα προστεθούν κι άλλα από τις διανοίξεις των γύρω οδών μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!

Το πιο σημαντικό είναι ο χώρος του κολυμβητηρίου στη Νέα Ζωή.

Αλήθεια με ποιου τη συμβουλή προτάθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μηχανικός για να αντιλαμβάνεται ότι σε ένα εγκαταλελειμμένο από 30ετίας έργο που στην ουσία είναι γιαπί, είναι το λιγότερο ανεύθυνο να στέλνει κανείς τους πολίτες για να προστατευτούν από ένα σεισμό. Και για να μιλήσουμε με επιστημονικούς όρους, σύμφωνα με την κ. Παρασκευή Ζορμπά «Κατά την επιστημονική μου άποψη το κολυμβητήριο πρέπει να εξαιρεθεί από την λίστα. Δεν ανήκει στην κατηγορία των αδόμητων χώρων ούτε και στην κατηγορία κτιρίων που οι φέροντες οργανισμοί τους έχουν κατασκευαστεί με εγκεκριμένη στατική μελέτη από την αρμόδια πολεοδομία. Επί της ουσίας πρόκειται για μια τεράστια εκσκαφή σε σχέση με το γύρω δομημένο περιβάλλον με ένα υψηλό πρανές στην μία πλευρά του οικοπέδου το οποίο συγκρατείται με αγκύρια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εδαφοδυναμική συμπεριφορά του πρανούς σε μεγάλο σεισμό. Το γεγονός ότι όλα πήγαν καλά σε προηγούμενους σεισμούς δεν σημαίνει τίποτα. Θεωρώ ότι όλοι υπόλοιποι χώροι είναι υπεραρκετοί ώστε να καλύψουν μια τέτοια ανάγκη».

Μην μας διαφεύγει ότι όλο το οικοδομικό τετράγωνο του κολυμβητηρίου εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο εργοτάξιο, αφού το έργο δεν έχει αποπερατωθεί. Ακόμη κι αν σκεφτεί κανείς το μικρό τμήμα στο κάτω μέρος, που λειτουργεί ως παρκάκι (λέμε τώρα … ) αυτό θα αποτελούσε άμεση λύση και λύση πανικού των περιοίκων και ΟΧΙ σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση μια δημοτικής Αρχής. Γιατί πολύ απλά σε περίπτωση κατάρρευσης του υπάρχοντος κτιρίου τα υλικά θα κυλήσουν προς τα εκεί, λόγω της υπάρχουσας κλίσης του εδάφους.

Εξυπακούεται δε ότι για όλους τους χώρους θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση καταλληλότητας για ανάλογες περιπτώσεις όσων αφορά την σταθερότητά τους, τους τρόπους πρόσβασης, κ.λπ. Αν πράγματι υπάρχουν τέτοιες διαβεβαιώσεις καλό θα ήταν να τις παρουσιάσει ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος.

Με την ασφάλεια των πολιτών δεν παίζουμε γιατί υπάρχουν και ποινικές ευθύνες. Η Πολιτική Προστασία σε κάθε δήμο θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν γιατί αφορά την σωματική ακεραιότητα των δημοτών του.