Για βασικούς πυλώνες και “αριστερή λογική” μίλησε ο Γιώργος Οικονόμου στον Γιώργο Βαθιώτη (VD)

Καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Βαθιώτη, «Δήμοι σε Δράση», στο HighTV ήταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Οικονόμου την 1η Νοεμβρίου 2018.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια μεστή και στοχευμένη πολιτική κουβέντα, με σαφείς απαντήσεις. Ο επικεφαλής της Νέας Αρχής υπήρξε ουσιαστικός, μετρημένος και με περιβαλλοντική ευαισθησία. Παρουσίασε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, μιλώντας για «εικόνα παρακμής», για μια προβληματική καθημερινότητα, για ελλείψεις υποδομών και για απουσία ενεργειακού και περιβαλλοντικού έργου.

Μίλησε επίσης για την «ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική του Δημάρχου που έρχεται σε αντίθεση με την Αριστερή ιδεολογία και λογική».

Μας ενίσχυσε την πεποίθηση, ότι εφόσον εκλεγεί, δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη του, αλλά θα κινηθεί μεθοδικά για την μετατροπή της πόλης, σε πόλη ανθρώπινη. Οι προτεραιότητές του, όπως δήλωσε, αφορούν νευραλγικά σημεία, όπως το κυκλοφοριακό, οι χώροι στάθμευσης, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, το πράσινο.

Τοποθετήθηκε για την εφαρμογή της απλής αναλογικής το Μάιο του 2019 και έκλεισε με ένα μήνυμα προς τους πολίτες.

Εντύπωση μας έκανε πως ερωτώμενος για τα έργα των προηγούμενων Δημάρχων έδωσε μεγάλη έμφαση στο νεοαναγερθέν ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα). Μετά το πέρας της εκπομπής τον ρωτήσαμε σχετικά και απάντησε πως επέμεινε στο συγκεκριμένο έργο, γιατί ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ετοιμάζει μια φιέστα στο χώρο του ΕΠΑΛ τις επόμενες ημέρες, παρόλο που και ο ίδιος φέρει  ευθύνες. Διαβάζοντας στη συνέχεια τα όσα αναλυτικά είπε ο κ. Οικονόμου, γίνεται αντιληπτό για ποιες ευθύνες μιλάει.

Η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στην Αγία Παρασκευή

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου είπε πως η Αγία Παρασκευή είναι ένας μεγάλος δήμος με προτερήματα. Έχει τον Υμηττό, έχει πρόσβαση στους μεγάλους οδικούς άξονες, διαθέτει στοιχεία σπουδαίας αστικής ομορφιάς. Όμως το τελευταίο διάστημα η καθημερινότητά μας ολοένα και δυσκολεύει, η έλλειψη των χώρων στάθμευσης και δημοτικής συγκοινωνίας δημιουργούν έναν κυκλοφοριακό κορεσμό,  η πόλη μας βγάζει μια εικόνα παρακμής, στερείται βασικών υποδομών, αθλητικών υποδομών οι οποίες είναι οι ίδιες όπως πριν 30 χρόνια, δεν έχουμε στίβο, δεν έχουμε κολυμβητήριο, παρά ένα γιαπί που είναι η ντροπή της πόλης, δεν έχουμε προπονητήριο.

Δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο το οποίο να μειώνει το ενεργειακό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης.

Για να συμπεράνει πως «ανύπαρκτη περιβαλλοντική πολιτική του Δημάρχου που έρχεται σε αντίθεση με την Αριστερή ιδεολογία και λογική»

Η εξυπηρέτηση του δημότη χωλαίνει, η ψηφιακή εποχή στο Δήμο μας φαντάζει μακρινή και τέλος οι πολίτες δεν αισθάνονται ασφάλεια. Η έξαρση της παραβατικότητας και ιδιαίτερα της διακίνησης ναρκωτικών απειλούν την κοινωνία και τη νεολαία μας.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματός του

Η πρώτη προτεραιότητα στο Δήμο είναι να λυθεί το τρίπτυχο: κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό, χώροι στάθμευσης. Γιατί όπως εξήγησε,  αν δε λυθεί, η πόλη μας θα πάθει ασφυξία στην κυριολεξία.

Δεύτερη προτεραιότητα, ισότιμη με την πρώτη, είναι η κατάσταση των δρόμων, των πεζοδρομίων και του πρασίνου. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα πεζοδρόμια είναι σε κακή κατάσταση και δυσκολεύουν την κίνηση των απλών δημοτών, πόσο μάλλον των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο στόχος μας, είπε, είναι να περπατάμε σε ένα δήμο, ένα αστικό περιβάλλον, με ασφάλεια και να πραγματοποιήσουμε όλα τα έργα υποδομής που λείπουν στο δήμο μας τα τελευταία 30 χρόνια.

ΤΟ ΕΠΑΛ

Είναι το μοναδικό έργο μεγάλης σχολικής υποδομής, που παραδόθηκε πρόσφατα από τις ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ μετά από μια περιπέτεια 15 ετών. Ο Δήμαρχος της πόλης απαξιώνοντας τους προκατόχους του μιλούσε για κτίριο φάντασμα, μια χωματερή και χρειάστηκαν 2 χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του για να παρακαλέσει ώστε να χτιστεί το σχολείο. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή καταιγίδα, αφού λένε ότι παρέδωσαν το μεγαλύτερο σχολείο της νοτιοανατολικής Ευρώπης!!! Στην πραγματικότητα παρέδωσαν ένα ενεργοβόρο κτίριο, όπως το λέει η Σχολική Επιτροπή που ζητάει έκτακτη επιχορήγηση για να το διαχειριστεί. Η ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ στο δήμο Περιστερίου παρέδωσε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, μεγαλύτερο από το ΕΠΑΛ, με συμβόλαιο τεχνικής διαχείρισης 25 ετών που περιλαμβάνει καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση προληπτική και επεμβατική, συστήματα διαχείρισης έξυπνου κτιρίου και φωτοβολταϊκά στη στέγη. Τα έξοδα  αυτά επιβαρύνουν τις ΚΤ.ΥΠ.. Επομένως ο Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής είναι υπόλογος, πρέπει να απολογηθεί στους δημότες, γιατί τους επιβαρύνει με βάρη και έξοδα που δεν τους αναλογούν. Όταν μάλιστα στο κτίριο φιλοξενείται και σχολείο όμορου Δήμου.

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Μια ακόμα επικοινωνιακή πλάνη. Ένα επίσης ενεργοβόρο κτίριο το λογαριασμό του οποίου τον στέλνουν στον επόμενο Περιφερειάρχη και αποκρύπτουν, ότι παραβιάζεται ο νόμος γιατί δεν πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που προβλέπονται στον ΚΕΝΑΚ. Επί ένα τρίμηνο, είπε ο κ. Οικονόμου, υπάρχει απραξία, αμφιβάλλω αν θα γίνει.

Απλή αναλογική

Δεν είμαι κατά των συνεργασιών, είμαι υπέρ των συνεργασιών με σωστούς όρους. Αν δούμε τι γίνεται σε δήμους που έχασαν την πλειοψηφία, θα αντιληφθούμε ότι θεσμοθέτησαν τον Κλεισθένη με σκοπό άλλον, που δεν είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παίρνονται αποφάσεις. Χωρίς τη λήψη των αποφάσεων δεν μπορεί να διοικηθεί ο δήμος.

Το μήνυμα προς τους πολίτες

Απευθύνομαι στους δημότες της Αγίας Παρασκευής. Το Μάιο του 2019 θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο λογικές, αυτό που βιώνουμε σήμερα και αυτό το οποίο λέμε εμείς. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα φορτώσουμε τους δημότες με άλλα βάρη, θα υλοποιήσουμε ένα όραμα, ένα συγκεκριμένο έργο για την πόλη, μεγάλο το οποίο θα το χρηματοδοτήσουμε χωρίς επιβάρυνση για τους δημότες. Θα πάρουμε αυτό που μας αναλογεί από την Περιφέρεια, την κεντρική διοίκηση, τα συνχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα υπόλοιπα θα δεσμευτούμε ότι θα κατασκευαστούν με τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.