«Γαλάζιοι» εμφύλιοι για τους δήμους της Αττικής

 

kalpi.gr

Πολυδιάσπαση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς παρατηρείται στους περισσότερους δήμους του Λεκανοπεδίου. Από την μία ο εκλογικός νόμος, που επιτρέπει να εκδηλώνονται προσωπικές φιλοδοξίες και από την άλλη οι επιλογές της διοίκησης της ΝΔ, είτε σε κεντρικό επίπεδο, είτε σε δημοτικό, σε πρόσωπα, που φαίνεται ότι δεν περνούν στις τοπικές κοινωνίες, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα.

Ας δούμε όμως πως διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, η ανθρωπογεωγραφία των υποψηφίων σε δήμους της παλαιάς εκλογικής περιφέρειας της Β’ Αθηνών:

– ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, όπου παραδοσιακά κερδίζει η Ν.Δ., υπάρχει πρόβλημα, καθώς το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης θα κατέλθει υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στον νότιο τομέα έχει ανοίξει την όρεξη σε αρκετά στελέχη της παράταξής του να διεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα. Οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Φωστηρόπουλος και Βίκυ Ανδρικοπούλου είναι δύο από τους μνηστήρες, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Αντρέας Δούμας και Στέλιος Κατσέλης.

– ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ: Τον δρόμο του Διονύση Χατζηδάκη για τα βουλευτικά ψηφοδέλτια της Ν.Δ. αναμένεται να πάρει και ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Παρά τις ανησυχίες μήπως χαθεί ένας «γαλάζιος» δήμος για την παράταξη, φαβορί για να τον διαδεχθεί είναι ο αντιδήμαρχος Αλέκος Λιακόπουλος, ο οποίος ως αστυνομικός είχε υπηρετήσει στη φρουρά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

-ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, μπορεί η Δημοτική Τοπική Οργάνωση της ΝΔ να έδωσε το χρίσμα στον υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτη Μανούρα, όμως τα τοπικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, έχουν αντιδράσει έντονα στην επιλογή αυτή και έχουν συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της περιοχής, Νίκου Κουκουλάρη. Πλεονέκτημα για τον κ. Κουκουλάρη είναι και το γεγονός ότι έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει δίπλα του, εκτός από κεντροδεξιούς και στελέχη από την κεντροαριστερά, που αντιδρούν στην υποψηφιότητα του Παν. Μανούρα.

– ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, πρόθεση της Ν.Δ. ήταν να ρίξει στη μάχη τον Κώστα Πουπάκη, ωστόσο η πληθώρα «γαλάζιων» υποψηφίων στον δήμο, εκτός απροόπτου, οδηγεί τον πρώην ευρωβουλευτή στην άρνηση της πρότασης. Ηδη έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο, επίσης προερχόμενος από τη Ν.Δ., πρώην αντιδήμαρχος Τάσος Ευσταθίου, ενώ ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναγνώστου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν θα έλεγε «όχι» στην προσπάθεια επανεκλογής του, εφόσον είχε την επίσημη στήριξη της Πειραιώς. Τελευταία ακούγεται το όνομα και του πρώην αντιδημάρχου Γαβριήλ Αραμπατζή ως πιθανού διεκδικητή της δημαρχίας, την ώρα που την πρόθεσή της να κατέβει εκ νέου υποψήφια ως ανεξάρτητη έχει εκφράσει και η δεξιών καταβολών, επίσης πρώην αντιδήμαρχος, Αργυρώ Πίκουλα.

– ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει τη στήριξή της στον Βασίλη Θώδα, ο οποίος ίδρυσε νέα δημοτική παράταξη και στην πρόσφατη πρώτη εκδήλωσή του είδε στο ακροατήριο, μεταξύ άλλων, τον γραμματέα της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον γραμματέα της Κ.Ο. Κώστα Τσιάρα και τον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσο Γαϊτάνη. Υποψήφιος, πάντως, αναμένεται να είναι και ο Π. Αγγελόπουλος, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου και από τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία του κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελόπουλος επισκέφθηκε πρόσφατα τον εξ απορρήτων του προέδρου της Ν.Δ. Θανάση Νέζη για να του ανακοινώσει την απόφασή του.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ η Πειραιώς θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχει πλέον αλλάξει στρατόπεδο και έχει εγγραφεί μέλος της Ν.Δ. Στο πλευρό του κ. Κωνσταντάτου έχει ταχθεί ήδη από τις αρχές του έτους και η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας της πόλης.

– ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ, το πιο πιθανό είναι η Ν.Δ. να στηρίξει τον τεχνολόγο – ηλεκτρολόγο μηχανικό Μίλτο Μπαντή, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε κατέβει απέναντι στον επίσημο εκλεκτό του κόμματος Χρήστο Γώγο.

– ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ, ο νυν δήμαρχος και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου αναμένεται να διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία, και θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει εκ νέου τη στήριξη της Ν.Δ.

– ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στη στήριξη του επιχειρηματία Βαγγέλη Τσαμήτα, αντί του Νίκου Τσαμπαρλή, καθώς δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα βλέπουν θετικά αρκετά μέλη της Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ.

– ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ θα στηριχθεί και πάλι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος.

– ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Δύσκολα είναι τα πράγματα για τη Ν.Δ. στη Νέα Σμύρνη. Ουσιαστικά τα στελέχη της Ν.Δ. μοιράζονται μεταξύ δύο αριστερών ή κεντροαριστερών υποψήφιων δημάρχων, του νυν δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη και του πρώην δημάρχου Γιώργου Κουτελάκη.

– ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ αναζητείται η χρυσή τομή προκειμένου να μην κατέλθει κομματιασμένη στα τρία η Ν.Δ. Το χρίσμα της παράταξης διεκδικούν ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, ο Γιώργος Οικονόμου, πτέραρχος εν αποστρατεία, και ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς.

– ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο Χαλάνδρι, όπου υποψήφιοι θα είναι οι Γιώργος Κουράσης και Κώστας Κόλλιας.

– ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ η Ν.Δ. βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις πιθανές υποψηφιότητες, των Γιώργου Θωμάκου, Νίκου Χιωτάκη και Αλέξη Μακρή.

– ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ σχεδιάζει να κατέλθει ως ανεξάρτητος ο Δημήτρης Τούτουζας, κόντρα στον νυν δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο.

– ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Αργύρης Ντινόπουλος θα διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο με τη στήριξη της Ν.Δ.

– ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, μετά την αποχώρηση του Γιώργου Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Θόδωρος Αμπατζόγλου θα είναι υποψήφιος δήμαρχος της Ν.Δ.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ υποψήφιος με τη στήριξη της Ν.Δ. θα είναι ο Γιώργος Παπαδημητρίου, πρόσωπο του περιβάλλοντος του Αδωνη Γεωργιάδη.

ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ υποψήφιος θα είναι ο κ. Μαρκόπουλος, χωρίς ωστόσο χρίσμα, δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν και άλλοι «γαλάζιοι» υποψήφιοι στους προαναφερόμενους δήμους.

– ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ο Ανδρέας Παχατουρίδης, το όνομα του οποίου «έπαιξε» για την Περιφέρεια Αττικής, θα επαναδιεκδικήσει τον δήμο.

– ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ, υποψήφιος θα είναι ο κ. Γκίκας.

– ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ δεν αποκλείεται η Ν.Δ. να στηρίξει τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ζενέτο, αν και εξετάζεται η υποψηφιότητα του Θανάση Κατσίγιαννη.

– ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ο «πονοκέφαλος» για τη ΝΔ είναι μεγάλος, καθώς οι οποίοι υποψήφιοι μοιράζονται ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα κάποια αξιόπιστη επιλογή νίκης για τη Ν.Δ.

 

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»