Αθλητισμός Τουρισμός και Οικονομία – “ΤΕΝΝΙΣ”

Ευκαιρία ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει ο Αθλητικός Τουρισμός για τη χώρα μας. Το 10% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό στη χώρα τους . Από αυτούς το 30% και πλέον είμαι ενεργοί παίχτες διαφόρων αθληματων   και αναζητούν στην περίοδο των διακοπών τους εγκαταστάσεις έξω από τα εθνικά τους σύνορα ολοκληρωμένα συγκροτήματα . Τα ποσά που δαπανώνται στην Ε.Ε. από της μετακινήσεις υια αθλητικούς λόγους (αγωνιστικούς η ψυχαγωγίας ) προσεγγίζουν τα 16 δις ΕΥΡΩ σε ετήσια βάση.

Ο Αθλητικός Τουρισμός σε επίπεδο ψυχαγωγίας απευθύνεται σε πολίτες της Ε.Ε. αλλά και άλλων προηγμένων Αθλητικά χωρών που έχουν ανάγκη στον τόπο διαμονής στις διακοπές τους, να βρουν       με ευκολία αυτό που ασκούν συστηματικά στη χώρα τους.

Μόνο στην Γερμανία υπάρχουν 7 εκατομμύρια ενεργώς αθλούμενοι σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. 20.000 clubs με 350 μέλη κατά μέσο όρο. Ειδικότερα για την Ελλάδα με την πλούσια ομορφιά ,την ηλιοφάνεια την κουλτούρα, τα φυσικά τοπία, με την παράδοση στην υγιεινή διατροφή, αποτελούν κριτήριο για πρώτη επιλογή επίσκεψης στη χώρα μας.

Παράλληλα μπορούν να υπάρχουν πρόσθετα έσοδα για την εξυπηρέτηση οργανωμένων αθλητικών ομάδων κάθε επιπέδου που έχουν ανάγκες αθλητικής προετοιμασίας σε πραγματικές συνθήκες και σε περιβάλλον που εξυπηρετεί τις αγωνιστικές ανάγκες τους .

Ο στόχος είναι η δημιουργία 10 τέτοιων κέντρων αθλητικού τουρισμού σε επιλεγμένα σημεία της χώρας με σαφή προσανατολισμό αφ ενός στην προσέλευση επισκεπτών βορειότερων χωρών αλλά και του υπόλοιπου κόσμου και αφ ετέρου την εξυπηρέτηση των αγωνιστικών αναγκών της Ελληνικής τοπικής, περιφερικής, εθνικής και διεθνής αθλητικής δραστηριότητας.

Η μέχρι σήμερα πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτική καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει ούτε ένα τέτοιο κέντρο και είναι η μοναδική περίπτωση σε όλη την Μεσογειακή λεκάνη! Ας ρίξουμε μια ματιά σε χώρες όπως το Μαρόκο , Τυνησία, Αίγυπτο , Τουρκία , Νότια Γαλλία ,Ισπανία, Πορτογαλία κ.α.

Η Ελλάδα έχει ελάχιστη εμπειρία αφού ο αθλητικός τουρισμός – ΤΕΝΝΙΣ είναι μια σχετικά νέα έννοια σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Οι δυνατότητες όμως που διαθέτει η χώρα μας ως προορισμός είναι σημαντικές και δύσκολα απαντώνται ακόμα και σε γειτνιάζουσες ‘’αγορές’’ αφού η συνύπαρξη νησιώτικων και ηπειρωτικών περιοχών σε κοντινές αποστάσεις και τα ήπια χαρακτηριστικά του κλίματος σ όλοι τη διάρκεια του έτους δημιουργούν σημαντικό υπόβαθρο ανάπτυξης. Η ανάγκη αναβάθμισης και διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος σε σχέση με τον ανταγωνισμό , είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ καθώς πέρα από τους παραδοσιακούς προορισμούς έχουμε να ανταγωνιστούμε νέους προορισμούς με ραγδαία ανάπτυξη όπως η ευρύτερη αγορά της Ανατολικής Μεσογείου.

Εάν θέλουμε προσέλκυση επισκεπτών πέρα από το δίμηνο Ιούλιος-Αυγουστος   εναλλακτικού τουρισμού  δεν μπορούμε να το προσπερνάμε «αμελλητί». Οι Ελληνικές περιοχές που προσφέρονται για την ανάπτυξη τέτοιον δραστηριοτήτων είναι τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου καθώς και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών προδιαγραφών, όπως και ηπειρωτικές τουριστικές περιοχές όπως π.χ. Νάουσα ,Καλάβρυτα, Παρνασσός, επίσης ακριτικές περιοχές με εύκολη οδική πρόσβαση από γειτονικές χώρες(Ξάνθη , Αλεξανδρούπολη,  κ.λ.π.) Ακόμα και Αττική έχει αποκτήσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τριών με πέντε χρονών στόχος είναι να προσελκύσουμε 25.000 αθλητικούς επισκέπτες το χρόνο που να δαπανούν 4000 ευρώ ο κάθε ένας κατά μέσω όρο αποφέροντας περισσότερο από 100.000.000 ευρώ στις αθλητικές αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες. Σε δέκα χρόνια αν χρησιμοποιηθούν σωστά οι υποδομές και μέσω ΣΔΙΤ μπορεί ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΕΙΟΣ Η ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟΣ ενισχύοντας το κύρος της χώρας μας ως τόπο προορισμού, αυξάνοντας το Α.Ε.Π. μέχρι και 1δις Ευρώ. Να μια ακόμη  προσφορά του αθλητισμού στη χώρα μας!

ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ