Ξεκίνησαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Με την αυτοδιοίκηση μπροστά στοχεύουμε στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρίσκεται η επόμενη ημέρα από την εφαρμογή του Κλεισθένη, η Συνταγματική Αναθεώρηση, η αποκέντρωση, η έλλειψη πόρων και προσωπικού, το περιβάλλον, κ.α.

Ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου υπογράμμισε ότι διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση και την Πατρίδα μας.

«Σε λίγες ημέρες οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με νέα δεδομένα και με όσα ορίζει το νέο νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Κλεισθένη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το περιεχόμενο της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση, θέμα που αφορά άμεσα το θεσμό μας.

 

Το μήνυμα του Συνεδρίου μας αποτυπώνει τη φιλοσοφία και τους στόχους μας. Η Ελλάδα ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά.

Εκφράζει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή μας για την Ελλάδα του μέλλοντος μας, αλλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση και το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, μέσα από ένα νέο μοντέλο οργάνωσης με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμοι της χώρας σήμερα λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, τα τελευταία χρόνια και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους. Αναγνωρίζουμε την προσφορά και το έργο τους προς τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Αναλυτικά τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού για όλα τα τρέχοντα ζητήματα θα παρουσιάσει σε λίγη ώρα στην κεντρική του εισήγηση Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Στο συνέδριο αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμούς ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης  Χαρίτσης, η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά,  ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος  Καμίνης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο  Γιώργος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Αττικής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιέων Συμεών εκπροσωπώντας τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο Νίκος Τράκας, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α, ο Μάρκος Δαρδαμάνης, Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α., ο Ανδρέας Βύρας, Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας, ο  Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου,  ο Anders Knape, Πρόεδρος Σώματος Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ο Γιάννης Σελίμης, Επιθεωρητής – Ελεγκτής, Συντονιστής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΣΕΕΔΔ, ο Δημοσθένης Κασσαβέτης, Ειδικός Γραμματέας Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Την κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, Πρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκπροσώπησε η κ. Εριέτα Ζερβουδάκη.

Παρόντες στο συνέδριο είναι:

Η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., ο Κ. Βαρλαμίτης Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Την Βουλή εκπροσώπησε ο Αντώνης Συρίγος, ενώ την Κυπριακή Βουλή εκπροσώπησε ο Γεωργίου Γεώργιος.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου τοποθετήσεις αναμένονται από τους εξής επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων: Γιώργο Κωτσό, Δήμαρχο Μουζακίου, Εκπρόσωπο παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Απόστολο Κοιμήση, Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα»,  Γιώργο Ιωακειμίδη, Δήμαρχο Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Δημήτρη Μπίρμπα, Δήμαρχο Αιγάλεω, Επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Αναστάσιο Κανταρά, Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου, Εκπρόσωπος Συντονισμού Αιρετών, Ελπίδα Παντελάκη, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Εκπρόσωπος παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης αναμένεται να γίνουν τοποθετήσεις Προέδρων και εκπροσώπων των Π.Ε.Δ.