Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Τσακού με αναφορά στα μεγάλα προβλήματα

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Τσακού χθες, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 και όλα τα θέματα επί τάπητος.

Η συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του προέδρου κ. Παναγιώτη Πανουτσακόπουλου, ο οποίος μίλησε για μια δημοκρατική διαδικασία, όπου οι κάτοικοι της γειτονιάς συζητούν τα υπάρχοντα προβλήματα και τα σχέδια για το μέλλον που θα υλοποιηθούν με πρωτοβουλία του Συλλόγου.

Τον απολογισμό έκανε ο αντιπρόεδρος κ. Δάρρας θέτοντας ως πρώτο θέμα αυτό των πλειστηριασμών. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. να σταθεί αλληλέγγυο, με κάθε εχεμύθεια, στους γείτονες που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους. Απηύθυνε κάλεσμα σε όσους αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα να απευθυνθούν στο Σύλλογο. Γιατί όπως τόνισε πρόκειται για σοβαρό ζήτημα πρώτης ανάγκης.

Στη συνέχεια ενημέρωσε για τη συνεργασία με τους άλλους μαζικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο Δήμο και τη δημιουργία δράσεων. Έγιναν δύο παρεμβάσεις, όπως είπε, προς το Δήμο για θέματα καθημερινότητας, αλλά για τη 2η που έγινε τέλος Οκτωβρίου, καταθέτοντας με υπόμνημα διαχρονικά προβλήματα, δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από το Δήμο, παρόλο που είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος ότι θα απαντήσει εγγράφως. Ο κ. Δάρρας αναφέρθηκε σε επανεπιβολή απαλλοτρίωσης για το Ο.Τ. 118, ανάγκη δημιουργίας σχολείου στο συγκρότημα Μακρή για να μην πηγαίνουν μαθητές σε σχολεία του Χολαργού, κατασκευή αγωγού ομβρίων στην οδό Νεαπόλεως, πεζοφάναρο στο ύψος του Κοιμητηρίου και ανέγερση Ιερού Ναού μέσα σε αυτό, μετεγκατάσταση των Δημοτικών Ιατρείων για ευκολότερη πρόσβαση, επίλυση του θέματος του κολυμβητήριου, καθώς και επιμέρους προβλήματα της καθημερινότητας. Συμμετοχή και οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δημιουργία κανονισμού λειτουργίας των χορευτικών τμημάτων.

Πενιχρά τα οικονομικά του συλλόγου, είπε ο κ. Δάρρας, αφού τα μόνα έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές των μελών και την επιχορήγηση από το Δήμο. Μάλιστα όπως ενημέρωσε ο Σύλλογος προέβη σε κατάθεση πλήρους φακέλου με τις δράσεις του στην Περιφέρεια για να λάβει έγκριση, ώστε να μπορεί να επιχορηγείται από το Δήμο. (σχετικό έγγραφο στο τέλος του άρθρου)

Ο οικονομικός απολογισμός που παρουσιάστηκε από το μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, κ. Μωραΐτη, εγκρίθηκε ομόφωνα.

Σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις προχώρησαν μέλη του συλλόγου, μεταξύ των οποίων ο κ. Δήμαρχος, οι πρώην Δήμαρχοι Βασίλης Ζορμπάς και Βασίλης Γιαννακόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων Κώστας Κρητικίδης και Ανδρέας Γκιζιώτης, η Γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννα Κουτσουρά και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού σχολείου κ. Ριζοπούλου. Ο λόγος εδόθη και στον υποψήφιο Δήμαρχο, κ. Γιώργο Οικονόμου παρότι δεν είναι μέλος του Συλλόγου, ούτε κάτοικος Τσακού.

Ο κ. Κρητικίδης πρόσφερε τη συμπαράσταση της παράταξης στο σύλλογο και έκανε αναφορά στα έργα που έγιναν στον Τσακό με τη σφραγίδα, όπως είπε, της παράταξης όταν αυτή διοικούσε το Δήμο.

Η κ. Κουτσουρά προέβη σε χαιρετισμό και έδωσε έμφαση στον αγώνα που δίνουν εθελοντικά τα μέλη του συλλόγου για την επίτευξη των στόχων.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Ζορμπάς μίλησε για «καθαρά λόγια, καθαρές σχέσεις» εκ μέρους του. Όσον αφορά το Ο.Τ. 118  αναρωτήθηκε με τι χρήματα θα γίνει η επαναπαλλοτρίωση. Για το «Μακρή» εκτιμά ότι είναι απίθανο να εγκριθεί το δάνειο από την τράπεζα, γιατί ο Δήμος είναι ελλειμματικός και δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο. Αναφέρθηκε ξανά στην πρόταση της παράταξης να χτιστούν από τις ΚΤ.ΥΠ ΑΕ αίθουσες πάνω από το χώρο εκδηλώσεων του 3ου δημοτικού για να λυθεί το πρόβλημα με γρήγορο και χαμηλού κόστους τρόπο. Ενημέρωσε για τους λόγους που η αντιπολίτευση (εκτός του κ. Μουστόγιαννη) δεν ψήφισε τα δημοτικά τέλη εφόσον εκτίμησε ότι η μείωση του 3% στα νοικοκυριά (3€/έτος) είναι μια κοροϊδία.

Ο έτερος πρώην Δήμαρχος και νυν υποψήφιος για την Περιφέρεια, Βασίλης Γιαννακόπουλος, αναφέρθηκε σε ένα επιτυχημένο διοικητικό συμβούλιο που στάθηκε κοντά στην κοινωνία και τη γειτονιά. Δήλωσε ότι βάζει σε προτεραιότητα το Δήμο, αλλά και τον Τσακό, εφόσον εκλεγεί στην Περιφέρεια Βορείου Τομέα όπου κατεβαίνει υποψήφιος, και σε συνεργασία στις διεκδικήσεις του συλλόγου. Για κάποια πράγματα που δεν έχουν λυθεί καλό είναι να πιέζουμε το Δήμο γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας, είπε. Ευχήθηκε καλή επιτυχία και διεκδίκηση για την επόμενη χρονιά.

Σε δύο σημεία έμεινε ο κ. Γκιζιώτης. Ουσιαστική η τοποθέτηση του Συλλόγου και αυτό αντανακλά στην προσπάθεια που έχει γίνει από το σύλλογο στη διεκδίκηση θεμάτων. Και πως δεν πρέπει να στεκόμαστε καθησυχασμένοι και να αναμένουμε πως τα προβλήματα θα λυθούν χωρίς εμάς. Αναφέρθηκε στο κοινωνικό ζήτημα της επιβίωσης των πολιτών σε μια εποχή που οι πολιτικές που ασκούνται είναι αντιλαϊκές. Χρειάζεται να γίνουν βήματα από τους κατοίκους και τους συλλόγους στην κατεύθυνση της διεκδίκησης. Ελλιπέστατη η διαχείριση από τη δημοτική Αρχή  των ζητημάτων που αφορούν τον Τσακό, είπε ο κ. Γκιζιώτης, και η διεκδίκηση επί της ουσίας, άφαντη.  Να τεθούν από το σύλλογο σε ανοικτή συζήτηση 2-3 συγκεκριμένα θέματα και να τεθούν προτάσεις από όσους παραβρεθούν.

Ο κ. Σταθόπουλος παραδέχτηκε ότι το νέο ΕΠΑΛ λειτούργησε παρά τα προβληματάκια λειτουργικότητας που έχει. Όσον αφορά το Ο.Τ. 118 εκείνος δεν είναι υπέρ της επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης για οικονομικούς λόγους και γιατί θα επιβαρύνει και τους κατοίκους γύρω από αυτό, σύμφωνα με το νόμο. Πρόθεσή του είναι η απευθείας διαπραγμάτευση αγοράς. Πρότεινε επίσης να το περιφράξει ο Δήμος (ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα) εφόσον δεν το κάνουν οι ιδιοκτήτες (!!!) και να τοποθετήσει μια πόρτα για να μπαίνουν να το καθαρίζουν, αφού όμως πρώτα οι κάτοικοι βγάλουν τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν από εκεί. Για το «Μακρή» δήλωσε ότι εάν προσφύγουν οι ιδιοκτήτες, τότε ο Δήμος θα δανειστεί τα χρήματα από την τράπεζα. Για τα υπόλοιπα θέματα υπήρξαν προθέσεις και υποσχέσεις και λοιπές γνωστές αναφορές σε δράσεις διαχείρισης που εκφωνούνται το τελευταίο διάστημα σε κάθε δοθείσα ευκαιρία από το Δήμαρχο.

Η κ. Ριζοπούλου αναφέρθηκε σε σοβαρά προβλήματα του σχολείου, το κτιριακό, στο ότι πλημμυρίζει το προαύλιο όταν βρέχει λόγω υψομετρικής διαφοράς με το ΟΤ 118 και το ότι το σχολείο γίνεται τόπος χρήσης ναρκωτικών ουσιών τις νυχτερινές ώρες με αποτέλεσμα το πρωί να μαζεύουν σύριγγες.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Οικονόμου προχώρησε ξεκάθαρα σε μηδενισμό του έργου των προηγούμενων και νυν Δημάρχων. Όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι, κατ’ αυτόν, έδιναν μόνο υποσχέσεις. Έκανε αναφορά στο ΟΤ 118 όπου συμφώνησε με το δήμαρχο, ότι θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι, στο δάνειο για το «Μακρή» που θα επιβαρύνει «τις τσέπες» των δημοτών και δεν πρόκειται άμεσα να αποκτηθεί νέο σχολείο, στο κολυμβητήριο που εδώ και 35 χρόνια αποτελεί την ντροπή της πόλης, στο ΕΠΑΛ που είναι ένα ενεργοβόρο σχολείο και επιβαρύνει το δημότη και στην παραβατικότητα που επικρατεί στην πόλη. Όταν του ζητήθηκε από το ακροατήριο να καταθέσει προτάσεις, απάντησε ότι θα κατατεθούν και απηύθυνε πρόσκληση για τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου.

 

Να επισημάνουμε τα εξής:

Άραγε από τους υπόλοιπους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, έχει προβεί κανείς στη διαδικασία να αποστείλει φάκελο στην Περιφέρεια, ώστε να λάβει έγκριση για τις επιχορηγήσεις από το Δήμο;

Κατά τη συνέλευση ο κ. Σταθόπουλος ρωτήθηκε αν νομιμοποιείται ο Δήμος να περιφράξει χώρο – οικόπεδο που δεν του ανήκει και έχει ιδιοκτήτες (βλπ. Ο.Τ. 118). Η απάντηση που έδωσε ήταν πως «όποιος έχει εγκαταλείψει ένα σπίτι, ένα κτίριο, εγώ θα το περιφράσω. Δεν θα πάρω την άδεια από κάποιους που εγκατέλειψαν και γίνεται σκουπιδότοπος, με σύριγγες, δεν θα τον παρακαλέσουμε να μας δώσει την άδεια». Η καταπάτηση ξένης ιδιοκτησίας (ακόμη κι αν αυτή έχει καταντήσει κίνδυνος για τους περίοικους) δεν έχει προνομιακή μεταχείριση για το Δήμο ή το Δήμαρχο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι συνετισμού, νόμιμοι, για τη λύση του προβλήματος. Να μην φτάσουμε να μας ζητήσουν και τα ρέστα στο τέλος και πάει η «νομιμότητα» του Δημάρχου περίπατο.

Όσον αφορά τον κ. Οικονόμου. Στην τοποθέτησή του αναφερόμενος σε δημοσιεύσεις που έχει κάνει μέσω του τοπικού Τύπου είπε πως «ο κ. Αγγελής δεν με φιλοξενεί τώρα». Να του εξηγήσουμε λοιπόν, ότι δεν τον φιλοξενεί «ο κ. Αγγελής», αλλά η ιστοσελίδα “aparaskevi-images.gr” και κανένας κ. Αγγελής. Επίσης, όσον αφορά το συγκεκριμένο άρθρο που δεν δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του aparaskevi-images.gr, αν το σκεφτεί καλύτερα θα καταλάβει πως ήταν προς όφελος δικό του και της ιστοσελίδας, η οποία ακολουθεί πάντα τη νομιμότητα. Καλό θα ήταν όταν κάποιος επιθυμεί να αναλάβει μια θέση ευθύνης, να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του.