Ενημέρωση γονέων & κηδεμόνων για την συνάντηση με την Διοίκηση του Δήμου & του Ν.Π. ΠΑΙΣΔΑΠ

Ε

Την Πέμπτη  20/12/18 επιτύχαμε και μία 3η συνάντηση με την δημοτική αρχή, ως Σύλλογος Γονέων,  για την επίλυση των θεμάτων που προέκυψαν από την αρχή του σχολικού έτους 2018-2019.

Τα ερωτήματα μας είναι πλέον γνωστά καθώς και ότι αιτηθήκαμε να απαντηθούν  γραπτώς πριν την συνάντηση, αλλά δυστυχώς δε συνέβη κάτι τέτοιο για να τα παραθέσουμε απευθείας στους γονείς. Αιτία είναι ότι, για το Ν.Π. συνέπεσαν χρονικά με το φόρτο εργασίας για το κλείσιμο του οικονομικού έτους και για τον  κ. Σταθόπουλο δεν υπάρχει λόγος να απευθυνόμαστε σε εκείνον (!) για θέματα της ΠΑΙΣΔΑΠ, παρόλο που οι δύο προηγούμενες συναντήσεις ήταν κυρίως με τον ίδιο…

Ας θυμηθούμε όμως τα ερωτήματα που τα ακολουθούν οι απαντήσεις που λάβαμε.

1η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Ποια είναι η τύχη της απόφασης  του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Σεπτεμβρίου να γίνουν δεκτές 95 επιπλέον αιτήσεις παιδιών για φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας; Κι αν κρίθηκε παράνομη αυτή η απόφαση τι συνέβη με το «εντέλλεσθαι» του Δημάρχου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ:

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κρίθηκε παράνομη από την αποκεντρωμένη διοίκηση και  το “εντέλλεσθαι” του Δημάρχου δεν έγινε δεκτό από την Διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών καθώς η ευθύνη για την εκτέλεση της παράνομης απόφασης θα βάρυνε την ίδια. Ο κ. Σταθόπουλος μας εξέπληξε δυσάρεστα όταν μας είπε ότι αυτό το γνωρίζουν εδώ κι ένα μήνα κι εμείς δεν ενδιαφερθήκαμε να ενημερωθούμε!!!

2η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

 Σε ποιο στάδιο βρίσκεται  η διαδικασία των αλλαγών στον χώρο του  Γ΄ Βρεφονηπιακού σταθμού  (Πάρου) σχετικά με το υπεράριθμο τμήμα «πλανήτες». Γνωρίζουμε ότι  το  τμήμα συνεχίζει να λειτουργεί ως υπεράριθμο  και χρησιμοποιείται για την λειτουργία του η χαρακτηρισμένη από τον μηχανικό αίθουσα ύπνου. Επιπλέον θα θέλαμε να μας ενημερώσετε και για τις εργασίες στον προαύλιο χώρο, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα παιχνίδια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ:

Το θέμα το  έχει αναλάβει μηχανικός και η ιδιοκτήτρια του ακινήτου της Πάρου.  Όλες οι συναντήσεις για την τροποποίηση του χώρου έχουν γίνει παρουσία της Γραμματέως του Συλλόγου κας Ιωάννα Παππά, οπότε και θα πρέπει να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση. Η κα Παππά μας έχει ενημερώσει πως έχει βρεθεί μία ικανοποιητική χωροταξικά λύση αλλά παραμένει το ερώτημα αν θα δημιουργηθούν δύο τμήματα των 15 παιδιών αντί του ενός υπεράριθμου. Στο ερώτημα αυτό η κα Καβρουδάκη μας απήντησε πως ούτε η ίδια γνωρίζει κάτι σχετικά, αφού αυτό είναι απόφαση του μηχανικού.

Στο ίδιο θέμα ζητήσαμε να αλλάξει ο χαρακτηρισμός χώρων και σε άλλους σταθμούς (π.χ. στην Αισώπου υπάρχουν χώροι χαρακτηρισμένοι ως γραφεία ή αίθουσες ύπνου νηπίων οι οποίες μένουν κενές και θα μπορούσαν να φιλοξενούν επιπλέον παιδιά) , προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των σταθμών. Δυστυχώς η κα Καβρουδάκη μας ενημέρωσε ότι τροποποίηση άδειας δεν μπορεί να γίνει σε νεόδμητα κτίρια αλλά μόνο σε παλαιά… Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα των οργάνων παιδικής χαράς που δεν υπάρχουν πλέον στην Πάρου. Η απάντηση σε αυτό ήταν πως πρόκειται για μία διαδικασία η οποία έχει να κάνει με την καταλληλότητα και την ασφάλεια των οργάνων, με το χρόνο παράδοσης και τοποθέτησης τους, οπότε να υπολογίζετε ότι το αργότερο πριν το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί. Με την ευκαιρία παραπονεθήκαμε για το χαλίκι που έχουν οι σταθμοί και την επικινδυνότητα του αλλά υπάρχει προφορική ενημέρωση από συνεργάτη πως το δάπεδο ασφαλείας που  υπάρχει στις παιδικές χαρές θα κριθεί ως υλικό καρκινογόνο και ως πιο ασφαλές θα επιβληθεί στις  παιδικές χαρές και στους σταθμούς το απλό χώμα ή το αραιό γκαζόν ή το στρογγυλεμένο πετραδάκι. Επιμείναμε να προχωρήσουν σε αντικατάσταση στους σταθμούς με κάποιο άλλο ασφαλές υλικό όπως το αραιό γκαζόν και μας απάντησε ότι δυστυχώς στα παιδιά αρέσει πιο πολύ το χαλίκι.

3η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Πότε προβλέπετε εντέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημόσιου διαγωνισμού για την μίσθωση των δύο νέων ακινήτων (Προκήρυξη: 1/2018-26.09.2018). Το 20ήμερο δήλωσης ενδιαφέροντος έχει παρέλθει από τις 16/10/2018. Ο Δήμαρχος  στην 2η συνάντηση με το Σύλλογο και αγανακτισμένους γονείς διαβεβαίωνε ότι πριν τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα έως τις 15/12/18 θα λειτουργούσαν οι νέοι σταθμοί και η Πρόεδρος διατηρούσε-ορθώς- επιφυλάξεις. Τι έχει συμβεί και τι τελικά προβλέπεται να γίνει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ:

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού έχει πολύ γραφειοκρατία και θα περάσουν στην Β’ φάση, που η Πρόεδρος καλεί τους ενδιαφερόμενους σε δημοπρασία, μόλις ανοίξουν οι Παιδικοί Σταθμοί (περίπου 7/01). Άφησαν όμως πολλά ανοιχτά ενδεχόμενα  να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία λόγω πιθανής ασυμφωνίας με τους ενδιαφερόμενους. Ούτως ή άλλως πρόκειται για δύο σταθμούς που θα μπορούν να φιλοξενούν το πολύ 80 παιδάκια συνολικά οπότε το πρόβλημα δεν λύνεται. Η πρόβλεψη της κας Καβρουδάκη για λειτουργία των νέων σταθμών είναι για Σεπτέμβρη το νωρίτερο. Εύλογα ακολούθησε το ερώτημα μας, γιατί κανένας μέχρι τώρα δεν έχει αυξήσει την δυναμικότητα των παιδικών σταθμών αφού κάθε χρόνο οι αιτήσεις είναι από 1000 έως 1200. Η κα Καβρουδάκη μας εξήγησε ότι, βάσει της εμπειρίας της, οι θέσεις φιλοξενίας που χρειάζεται ο δήμος μας είναι 800 και αυτό γιατί οι επιπλέον αιτήσεις είτε είναι άκυρες (δεν έχουν όλα τα δικαιολογητικά και δεν τα φέρνουν οι γονείς όταν τους επισημαίνεται από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΝΠ), είτε καλύπτονται εντός Οκτωβρίου, γιατί γίνονται πολλές αιτήσεις που καταλαμβάνουν  τις θέσεις δοκιμαστικά οι γονείς οπότε και γρήγορα απελευθερώνονται, είτε είναι παιδάκια που δεν κατοικούν στην Αγία Παρασκευή, είτε ακόμη είναι αιτήσεις προ νηπίων που τελικά απορροφούνται από τα νηπιαγωγεία.

Κάναμε ακόμη πολλές προτάσεις για την αύξηση των φιλοξενούμενων παιδιών ηλικιακά αλλά και χωροταξικά, βρήκαμε θετική ανταπόκριση για το θέμα φιλοξενίας βρεφών από 6 μηνών στην Αισώπου με την προμήθεια ειδικού σχολικού λεωφορείου για βρέφη, ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι περιοχές από τον σταθμό. Πρόκειται  να προχωρήσει και η κατασκευή του νέου παιδικού σταθμού στα Πευκάκια και του νέου Νηπιαγωγείου, αλλά ο Δήμαρχος μας διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι έτοιμο ούτε το 2020! Στην συζήτηση μας με παρέμβαση του ο κύριος Γκόνης μας ενημέρωσε ότι πρόκειται να ενοικιαστούν 4 κτίρια για νηπιαγωγεία στις περιοχές Αϊ Γιάννης, Τσακός, Κοντόπευκο, Πευκάκια οπότε και θα απορροφηθούν τα προνήπια!!!

Και οι απαντήσεις γεννούν κι άλλα ερωτήματα, για παράδειγμα, πώς  θα βρεθούν 4 κτίρια όταν τόσο καιρό δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο για την κάλυψη των αναγκών των παιδικών σταθμών; Η   κα Καβρουδάκη αναφέρθηκε στο νέο νόμο κτιριακών υποδομών ο οποίος αύξησε τις απαιτήσεις για την καταλληλότητα των κτιρίων για τους παιδικούς σταθμούς, ενώ αντίθετα λειτούργησε “εκπτωτικά” στις κτιριακές προδιαγραφές για τα κτίρια των νηπιαγωγείων, μας έλυσε την απορία προσωρινά.

Αφού συναντήσαμε μία θετική ανταπόκριση στο να γίνουν πράγματα με την νέα χρονιά, να βρεθούν λύσεις, να ανακουφιστούν οι γονείς, ζητήσαμε από την κα Καβρουδάκη να μας υποδείξει που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό του Ν.Π.  έστω τα κονδύλια για την μίσθωση των νέων κτιρίων, του από 26/09/18 διαγωνισμού. Στην εισήγηση που λάβαμε ως μέλη του ΔΣ, οι κωδικοί του προϋπολογισμού του Ν.Π. έχουν μικρότερη χρηματική πρόβλεψη για το νέο έτος από ότι είχαν στο τρέχων ή μηδενική. Η απάντηση ήταν ότι όταν ένας διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει δικαίωμα το Ν.Π. να το εντάξει ως κονδύλι στον προϋπολογισμό του και θα προχωρήσει σε αναμόρφωση όταν χρειαστεί.

Οπωσδήποτε αυτό δεν είναι κάτι που ευσταθεί αφού ο προϋπολογισμός και η στοχοθεσία είναι δύο έννοιες που από μόνες τους αναιρούν την απάντηση της Προέδρου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας σχετικά με τα όσα απαντήθηκαν και να σας αφήσουμε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Η παράβλεψη των προβλημάτων των προηγούμενων ετών δεν έδωσε έμπνευση για καλύτερο σχεδιασμό ούτε εφόδια για την προσπάθεια επίλυσης τους. Αντίθετα τροφοδότησε μετάθεση ευθυνών ακόμα και εμμέσως στην διευθύντρια των παιδικών σταθμών που δεν θέλησε να παρανομήσει ή και να ρισκάρει την ασφάλεια των φιλοξενούμενων παιδιών με υπεράριθμα τμήματα όπως της Πάρου.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα της μείωσης των φιλοξενούμενων παιδιών καθώς οι ελπίδες να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού φαίνονται φρούδες!

Ανησυχούμε πλέον ξεκάθαρα ότι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αρκετά παιδιά Αγιοπαρασκευιωτών θα αποκλειστούν από τους Παιδικούς Σταθμούς.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου

Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών

Αγίας Παρασκευής