«Παλιές» και «Νέες» Δημοτικές Παρατάξεις : Η αξιολόγηση και η τελική κρίση ανήκει στους πολίτες

Διαβάζοντας άρθρα τοπικής ιστοσελίδας, διαπίστωσα μια έντονη και, θα μπορούσε να πει κανείς, αγωνιώδη προσπάθεια διατύπωσης μιας θεωρίας, ενός αφηγήματος.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, οι «παλιές» παρατάξεις έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και γι’ αυτό θα πρέπει οι δημότες να στραφούν προς τις «νέες».

Βέβαια, το ποιες είναι «νέες» σηκώνει πολύ κουβέντα, αφού κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι, με «νέα» παράταξη, είναι πιο παλιοί σε χρόνια και ίσως σε νοοτροπία, σε σχέση με κάποιους άλλους, τους οποίους αυθαίρετα κατατάσσουν στις «παλιές», αυτές που δήθεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.

Η άποψη αυτή περί «παλαιών» και «νέων» είναι ισοπεδωτική, γενικευμένη, εμπεριέχει μία δόση  «ηλικιακού ρατσισμού» και τελικά είναι άδικη.

Υπάρχουν «παλιοί» που είναι έμπειροι και δοκιμασμένοι, που έχουν ακόμη να δώσουν πολλά στην πόλη τους, με τις γνώσεις και την σοφία τους.

Υπάρχουν και «νέοι», οι οποίοι, ναι μεν στερούνται μεγάλης εμπειρίας στην διοίκηση και στα «κοινά», όμως έχουν δυναμισμό, έχουν «ενέργεια» μέσα τους, έχουν «όρεξη» για δουλειά και προσφορά.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο «μείγμα» «παλιών» και «νέων».  

Έχω κάνει γνωστό εδώ και καιρό, ότι στηρίζω τον Βασίλη Ζορμπά για επόμενο δήμαρχο.

Οδηγήθηκα στην απόφασή μου αυτή, εκτιμώντας πρώτα απ΄όλα την εντιμότητα και την ευθύτητά του αλλά και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε στην τρίχρονη θητεία του (την μικρότερη απ΄ όλους τους δημάρχους).

Στα 3 χρόνια που διοίκησε το Δήμο, το έργο που παράχθηκε, ειδικά σε δομές, ήταν πολύ μεγάλο σε σχέση με το χρόνο της θητείας του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε και αναμφισβήτητα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν.

Σε σχέση δε με το «έργο» της σημερινής δημοτικής αρχής, είναι συντριπτικά μεγαλύτερο σε όγκο και σε ποιότητα.

Από την άλλη, στα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, η παράταξή μας («Αγία Παρασκευή – Η Πόλη μας») διδάχτηκε από τα πιθανά λάθη της, προσαρμόστηκε στις καταστάσεις, λειτούργησε  και λειτουργεί ομαδικά και συλλογικά και παρακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις.

Δεν είναι τυχαίο, ότι είναι η μοναδική έως σήμερα παράταξη, που έχει προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα προβλήματα της πόλης και όχι απλά θεωρητικές υποσχέσεις και «αφηγήματα».

Και αυτό, είναι πραγματικά «νέο» για την πόλη.

Σε κάθε περίπτωση από τις προσεχείς εκλογές, που θα γίνουν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα προκύψει ένα δημοτικό συμβούλιο που θα είναι υποχρεωμένο να λειτουργήσει με συγκλίσεις, με σύνθεση θέσεων και προγραμμάτων και με μεγάλη διάθεση συνεργασίας και συναίνεσης, από όλους.

Η τελική κρίση και η αξιολόγηση των Παρατάξεων και των Υποψηφίων («παλιών» και «νέων») ανήκει στους Δημότες της Αγίας Παρασκευής.

Αντώνης Νάτσικας
Πολιτικός Μηχανικός
Πρώην Γενικός Διευθυντής ΔΕΠΑ
Πρώην Νομάρχης Χανίων
Τέως Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΣΦΑ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στην Παράταξη
«Αγία Παρασκευή – Η Πόλη μας»
Υποψήφιος Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς