Χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αγία Παρασκευή ή ευκαιριακές προτάσεις;

Μακροχρόνιος σχεδιασμός ή αυτοσχεδιασμοί;

 

Επειδή στη μικρή δημόσια σφαίρα της πόλης μας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ουσιαστικά ένας δημόσιος διάλογος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και με δεδομένη πλέον την αδυναμία αλλά και τη μη πρόθεση της δημοτικής αρχής να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για έναν ουσιαστικό και όχι ένα εικονικό διάλογο, τα μέλη του δημοτικού συνδυασμού «Αλλάζουμε» επιθυμούμε να συνεισφέρουμε σε αυτή τη προσπάθεια καταθέτοντας απόψεις και προβληματισμούς.

Είναι προφανές ότι το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων σε μια πόλη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού που θα οδηγεί στη χωροθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ειδικά αν θα πρέπει να μελετηθεί η αξιοποίηση ενός νέου χώρου (Πευκάκια) ή και ταυτόχρονα να επιλυθούν ανοικτά ζητήματα, όπως το κολυμβητήριο και το πρώην Στρατόπεδο Σπυρούδη (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Σ. ΚΩΤΣΗΣ).

Στο παρελθόν η διοίκηση του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού (με πρόεδρο τον σημερινό υποψήφιο δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Γιάννη Μυλωνάκη), από τις αρχές του 2007 και με ορίζοντα το 2010, εκπόνησε μια αρχική πρόταση στα τέλη του 2007 (αφού συγκεντρώθηκαν τα βασικά στοιχεία και τέθηκαν οι στόχοι του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού ως προς τα προγράμματα) και η οποία, μετά από εξαντλητική συζήτηση στο πλαίσιο του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού,  οδήγησε στη δημόσια παρουσίαση της πρότασης, παρόντων κατοίκων και δημοτικών παρατάξεων, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, το καλοκαίρι του 2009.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα αυτό που δεν αλλάζει είναι η μεθοδολογία και τα κριτήρια που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, 10 χρόνια μετά  πολλά από τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή δημοτική αρχή αρνήθηκαν ουσιαστικά – παρότι το είχαμε προτείνει – να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω  και να επικαιροποιήσουμε δεδομένα, στόχους και προτεραιότητες.

Μια υπεύθυνη και με όραμα δημοτική αρχή πρέπει να συζητήσει με την αθλητική κοινωνία της πόλης αρχικά και στη συνέχεια με όλους τους φορείς με στόχο να συνταχθεί μια νέα πρόταση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης μας, που δεν αφορά μόνο εμάς σήμερα, αλλά κυρίως τις νέες και μελλοντικές γενιές, το αύριο.

Θα πρέπει επίσης να επισημανθούν:

(α) Το έλλειμμα μακροχρόνιου σχεδιασμού υπάρχει εκτός από την πλευρά του Δήμου,  και από την πλευρά της Περιφέρειας, η οποία δεν δέχεται ή προωθεί αποσπασματικά λύσεις που εισηγούνται δημοτικές αρχές ή άλλοι φορείς (είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανεπιτυχής προσπάθεια προώθησης λύσης για τα Πευκάκια, που ουσιαστικά θα παραχωρούσε τον χώρο στην Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, για την κατασκευή βαριών αθλητικών εγκαταστάσεων).

(β) Η αποσπασματική επίλυση κάποιου θέματος εκτός του πλαισίου ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού επηρεάζει όλο το υπόλοιπο οικοδόμημα, όπως για παράδειγμα ενδεικτικά αναφέρουμε το κολυμβητήριο, το οποίο δεν θα πρέπει να εξεταστεί μεμονωμένα αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου αθλητικού σχεδιασμού για τις εγκαταστάσεις και τους πόρους που διαθέτει ο Δήμος.

Αν δε στα παραπάνω προστεθούν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Πευκάκια και το δημοσιονομικό αποτύπωμα αυτών, πιστεύει ειλικρινά κανείς ότι χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευρείες συναινέσεις και συνεργασίες, θα επιτύχουμε κάτι άλλο εκτός από το… χιλιοπαιγμένο «απόψε αυτοσχεδιάζουμε», αλλά και τίποτα δεν κάνουμε;

Βασίλης Κάκκος

Διδάκτωρ Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού,

π. Συντονιστής Γενικός Διευθυντής ΟΑΚΑ, μέλος της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε»