Οι εκλογές αυτές είναι μουγκές, αλλά Δεξιά κάνουν πάταγο με τη σιωπή τους

foto: poimin

Γράφει η Λένα Μαρκή

Οι εκλογές αυτές είναι μουγκές, έλεγε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος όταν ετοιμαζόταν να βάλει στην άκρη τον Γκόρτσο για τη χάρη ενός νέου υποψηφίου. Τα παραπολιτικά και παρασκηνιακά δρώμενα ήταν πολλά και όλα για χάρη του σεναρίου.

Κι αν στον σινεμά οι εκλογές ήταν μουγκές, στην Αγία Παρασκευή φαίνεται πως ούτε ακούνε, ούτε βλέπουνε, ούτε μιλάνε. Το πανηγύρι των δημοτικών παρατάξεων καλά κρατεί, αν και για μερικές αρχίζει και ξεθολώνει το τοπίο. Αρχίζοντας από το τέλος θα λέγαμε ότι Λαϊκή Συσπείρωση και Φυσάει Κόντρα ακολουθούν την πεπατημένη. Από την άλλη με μια κίνηση που αποτελούσε μονόδρομο επί της ουσίας, η Κεντροαριστερά μαζεύει τα κομμάτια της, συσπειρώνεται αντιλαμβανόμενη ότι δεν την παίρνει να χάσει ούτε έναν. Οπότε Συμμαχία Ευθύνης και Αλλάζουμε προχωρούν χέρι-χέρι με τον Γιάννη Μυλωνάκη να κρατά το τιμόνι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του, νυν δημάρχου, μετά τις τρομερές απώλειες που είχε και το χάσιμο της πλειοψηφίας στο Δ.Σ., φαίνεται διατεθειμένος να μαζέψει ότι μπορεί και από οποιονδήποτε πολιτικό χώρο. Χωρίς να εξαιρείται αυτός της Δεξιάς, αφού ήδη έχει δύο – τρία ακόμα Δεξιά στελέχη στους κόλπους του και ο επικεφαλής γυροφέρνει σε τοπικές εκδηλώσεις του γαλάζιου κόμματος με μεγάλη άνεση.

Εκεί που βρίσκεται το σασπένς είναι στην πολυδιάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη υπάρχουν 4 αμετακίνητοι υποψήφιοι δήμαρχοι, που επιδιώκουν τη νίκη στις εκλογές του Μαΐου. Παρά τις προσπάθειες από πλευράς κόμματος, κανείς δεν προχωρά σε κίνηση καλής θέλησης και συμπόρευσης με άλλον. Εξάλλου, όπως είπε και ο ευρωβουλευτής  Μανώλης Κεφαλογιάννης σε συγκέντρωση της ΔΗΜ.Τ.Ο., «φιλοδοξίες υπάρχουν» και η Νέα Δημοκρατία μπροστά στο αδιέξοδο επέλεξε να μην δώσει στήριξη σε δήμους όπου κατεβαίνουν στις εκλογές πάνω του ενός υποψηφίου. Ευελπιστεί μόνο στη δεύτερη εκλογή, εφόσον χρειαστεί, να βρεθούν όλοι ενωμένοι ώστε να κερδηθεί η Δημαρχία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ενώ οι Ζορμπάς και Μουστόγιαννης δημόσια έχουν εκφραστεί υπέρ της συναίνεσης και της απόδοσης στήριξης σε όποιον υποψήφιο της Δεξιάς προωθηθεί εκ των εκλογών, οι άλλοι δύο, Οικονόμου και Τσιαμπάς, τηρούν σιγή ιχθύος. Και δεν αναφερόμαστε στα περί γενικής συναίνεσης που εκφράζουν και που θα αναγκαστούν να προβούν λόγω της απλής αναλογικής, αλλά στη δέσμευση που μπορούν να δώσουν στους ιδεολογικά συναγωνιστές.

Φυσιολογική απόρροια είναι η ανησυχία των ψηφοφόρων για το τι μέλει γενέσθαι και πως θα προχωρήσουν οι 4 μέχρι τις εκλογές. Η συνολική διάθεση όπως εκφράζεται από τις υποψήφιες γαλάζιες παρατάξεις είναι η προσπάθεια για αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου. Αυτό που ακούγεται συνεχώς είναι η επιθυμία να μην υπάρξει πόλωση, αν και τα δείγματα και η αίσθηση που επικρατεί είναι μάλλον αποθαρρυντικά. Χωρίς ομόπνοια υπάρχει δυσκολία στο τελικό αποτέλεσμα και συνήθως όταν ξεμακραίνουν τα έρμα τα τρώει ο λύκος. Μάλιστα υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι κάποιος/οι ενδέχεται να κυλήσουν προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική.

Το καμπανάκι κρούστηκε στην εκδήλωση – ομιλία της ΔΗΜ.Τ.Ο. της Ν.Δ. στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου, όταν διατυπώθηκε από πολίτη ξεκάθαρα η ερώτηση γιατί ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν τους μαζεύει …

Προφανώς δεν είναι δυνατόν κανείς να επιβάλει σε άλλον την μη κάθοδό του στις εκλογές στα πλαίσια της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας του ατόμου. Ο καθείς οφείλει από μόνος του να αντιληφθεί το κοινό καλό και όταν βλέπει γύρω του συσπειρωτικές τάσεις, να μην οδηγεί ο ίδιος σε διχαστικές. Ενίοτε η νίκη δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση, αλλά στον αγώνα που κάνει κανείς στη διαδρομή προς αυτήν.

Εν πάση περιπτώσει ας ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία. Το σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε και ευελπιστούμε ως δημότες και ψηφοφόροι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί τους να βρουν εν τέλη το δρόμο τους.