Όταν ο Δήμαρχος δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς οφείλουμε να τον διαφωτίσουμε, γιατί άλλο 45 και άλλο 4

Γράφει η Λένα Μαρκή

Προσπάθεια να θολώσει το τοπίο και να θαμπώσει προεκλογικά τους κατοίκους κάνει ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, παρουσιάζοντας μια σειρά από αριθμούς που αντιστοιχούν σε χρηματοδοτήσεις που υποτίθεται ότι έφερε στο Δήμο.

Η όλη κίνηση θυμίζει τους παλαιάς κοπής πολιτικούς που γυρνούσαν από χωριό σε χωριό και υπόσχονταν να φέρουν ακόμα και … θάλασσα,  σε ορεινά μέρη. Θα μπορούσαμε πολύ άνετα να την προσπεράσουμε και να ασχοληθούμε με σοβαρά θέματα που απασχολούν τους συνδημότες και αναγνώστες μας. Όμως κάποια στιγμή αυτή η φαρσοκωμωδία πρέπει να σταματήσει. Το παραμύθι δεν αρμόζει στους δημότες της Αγίας Παρασκευής.

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του κ. Σταθόπουλου από την εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου

«Δες τε μέσα από την είδηση … δες τε αυτό που γίνεται στην πόλη ..»

και θα σας καλέσω να δούμε μαζί την αλήθεια μέσα από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑίου Δημάρχου. Να δούμε πως τα 45 εκ. € στην ουσία δεν είναι ούτε 4 εκ. € μέσα σε 5 έτη διοίκησης. Να δούμε πως στο ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές του Μαΐου, το λιγότερο των 3 μηνών, δεν θα προλάβει να υλοποιήσει αυτά που πιθανόν οραματίζεται. Να δούμε πως η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απλώς ένα προεκλογικό επικοινωνιακό τρικ, με στόχο την ψηφοθηρία και μια κίνηση υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών της Αγίας Παρασκευής.

Θα ζητήσουμε μόνο, οι αναγνώστες μας να έχουν υπόψιν τους τα εξής:

  • Σε λιγότερο από 3 μήνες θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές (Μάιος 2019). Επομένως τα έργα που δημοπρατούνται από 15 Φεβρουαρίου και έπειτα έχουν μόλις 2,5 μήνες να κινητοποιηθούν ώστε να υπογραφούν συμβάσεις. Αν αφαιρεθούν και οι εορτές του Πάσχα, ακόμη λιγότερο. (Η συνήθης προαπαιτούμενη διαδικασία διαρκεί άνω των 6 μηνών)
  • Ο Γιάννης Σταθόπουλος είχε την μεγαλύτερη θητεία ως Δήμαρχος από κάθε άλλον προηγούμενο. Είχε στη διάθεσή του 5 ολόκληρα  χρόνια.
  • Ο Γιάννης Σταθόπουλος στηρίχτηκε ολοφάνερα και δια στόματος Αλέξη Τσίπρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν η Περιφέρεια ήταν ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε πιστά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβερό αβαντάζ!
  • Εκτός από ελάχιστα έργα που έχουν ξεκινήσει, τα περισσότερα ποσά που ανακοινώνει ο κ. Σταθόπουλος αφορούν μόνο προεκλογικές υποσχέσεις, στη λογική του «ΘΑ».
  • Όλα τα δημόσια έργα έχουν τρομερές εκπτώσεις στο συνολικό ποσό, που μπορεί να φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις έως και 70%. (βλ. αντιπλημμυρικό 15 οδών)

Προς ενημέρωσή σας η ανακοίνωση του Δημάρχου έχει δημοσιευθεί ΕΔΩ.

Σκεπτόμενη δε με τα δεδομένα του Δημάρχου, θα έλεγα πως από μια άποψη αδικεί τον εαυτό του, μιας και στα 45 εκ. € δεν προσθέτει τα 38 εκ. € που έχει στον προϋπολογισμό της η Περιφέρεια για το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια και τα 2 εκ. € περίπου για το πράσινο σημείο, δηλαδή σύνολο 85.000.000 € !!! Άραγε γιατί δεν τα συνυπολογίζει αυτά;

.

Ποια είναι η αλήθεια για τα έργα που εξαγγέλλει ο Δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος;

Ας μετρήσουμε λοιπόν την πραγματικότητα.

Α. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

α. Όπως αναγράφεται και στην ανακοίνωση, το έργο ομβρίων των οδών Πεντέλης, Χίου και Ολυμπίας στο πλαίσιο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης οδών Κοντοπεύκου κόστους 950.000€ είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, οπότε δεν αποτελεί κατόρθωμα δικό του και κακώς υπολογίζεται στο σύνολο των 45 εκ. €. Μηδέν (0) λοιπόν.

β. Το ποσό των 4.850.000 € για το αντιπλημμυρικό έργο 15 οδών στον Τσακό, το Κοντόπευκο και τα Πευκάκια μετά την μεγάλη έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος (71%), για την οποία μάλιστα υπήρξαν ανησυχίες από όλες τις πλευρές για το αν θα καταφέρει να αποπερατωθεί το έργο, ανέρχεται περίπου στα 2.180.000€.

γ. Δημαρχείο. Καταρχάς το ποσό με την έκπτωση υπολογίζεται περίπου στο μισό δηλαδή κοντά στα 12.000.000€. Έγινε πράγματι η δημοπράτηση, αλλά όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ μόνο με θαύμα και όλους τους ανέμους ούριους υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να υπογραφεί η σύμβαση πριν τις εκλογές του Μαΐου και να κατοχυρωθούν τα χρήματα. Ερευνάται δε αν είναι εφικτό να προχωρήσει, αν πιστέψουμε τις φήμες που κυκλοφορούν. Τα εμπόδια είναι τρανά, οπότε εντάσσεται κι αυτό στα «ΘΑ». Μηδέν (0) προς το παρόν.

δ. Το 1.000.000€ για τις διανοίξεις μετά από 60% έκπτωση κατέβηκε στις 480.000€

ε. Παιδικός σταθμός στο ΟΤ 328, προς το παρόν δεν έχει γίνει καν η δημοπράτηση, ούτε έχει υπογραφεί η σύμβαση, άρα μηδέν (0) χρήματα στο Δήμο τουλάχιστον έως τις εκλογές. Μην ξεχνάμε επίσης ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον ισχύσει η χρηματοδότηση, με τον επόμενο Δήμαρχο και Περιφερειάρχη το έργο θα λάβει έκπτωση και το τελικό ποσό, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα είναι περίπου τα μισά χρήματα, 700 – 750.000€, όσα η προκαταβολή για την αγορά Ιόλα. Έχασε έτσι την ευκαιρία ο κ. Σταθόπουλος να χαράξει το όνομά του σε ένα έργο…

στ. Κολυμβητήριο: σύμφωνα με πληροφορίες που το APimages ερευνά αυτό το διάστημα και με κάθε επιφύλαξη, από την αρμόδια Αρχή ζητήθηκαν επιπλέον έγγραφα για την Μελέτη Αποπεράτωσης-Εφαρμογής Μηχανισμών Εξοικονόμησης Ενέργειας, τα οποία δεν τα έχει ο Δήμος να τα προσκομίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή στη χρηματοδότηση. Οπότε τα 1.200.000 € δεν θα έρθουν στο Δήμο σίγουρα μέχρι τις εκλογές και υπάρχει ενδεχόμενο να μην ισχύσουν καθόλου. Μηδέν (0) ευρώ δηλαδή.

ζ. Συνυπολογίζονται 2,5 εκ. € για έργο επέκτασης του δικτύου ομβρίων στα Πευκάκια. Η αλήθεια είναι ότι τώρα γίνεται προσπάθεια ένταξης του έργου σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και ως χρονικό διάστημα επίτευξης αναφέρεται το ερχόμενο φθινόπωρο. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα της αποτυχίας ένταξης, οπότε θα ελεγχθούν εναλλακτικές λύσεις. Άρα μηδέν (0) και εδώ.

Β. ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (ΚΤ.ΥΠ ΑΕ)

α. Το ΕΠΑΛ (πρώην Μπαρμπίκα) δεν είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑίου κ. Σταθόπουλου, αλλά των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) που ξεκίνησε και εξελίχθηκε από προηγούμενους δημάρχους, είχε χρηματοδοτηθεί και σταμάτησε λόγω χρεοκοπίας του εργολάβου και απέμενε προς υλοποίηση έργο κόστους περίπου 1,5 εκ. €.  Αφού ξεμπλόκαρε νομικά το θέμα, οι ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ έλαβαν δάνειο για το ποσό αυτό, ακολούθησε η τυπική διαδικασία, με αποτέλεσμα να αποπερατωθεί επί Δημαρχίας Σταθόπουλου, αλλά όχι από τον κ. Σταθόπουλο. Ήταν υποχρέωση των ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ και θα υλοποιούνταν ασχέτως ονόματος δημάρχου. Τα 5.000.000€ αφορούν το σύνολο του έργου, από το οποίο το 80% είχε γίνει επί Δημαρχίας Γιαννακόπουλου. Υπάρχει μεγάλη διαφορά και κακώς πιστώνεται ο ίδιος το κόστος κατασκευής και μάλιστα ολόκληρο το ποσό.  Σχετικά ΕΔΩ

β. Όσον αφορά το 14ο Νηπιαγωγείο στα Πευκάκια (ΟΤ 328) που δημοπρατείται μέσα στο Φεβρουάριο, ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί ανωτέρω για τα δημόσια έργα και τους χρόνους υλοποίησης, περί υπογραφής σύμβασης, ενστάσεων και έκπτωσης. Μηδέν (0) για το παρόν.

Γ. ΕΣΠΑ

Για πολλοστή φορά είμαστε αναγκασμένοι να αναφέρουμε ότι για να λάβει ο Δήμος τα 2,5 εκ. από το ΕΣΠΑ για το κτήμα Ιόλα, θα πρέπει να διαθέτει, αποδεδειγμένα, για το έργο ακόμη 2,5 εκ. από ιδίους πόρους. Διαφορετικά θα χάσει τη χρηματοδότηση. Μέχρι στιγμής αυτά τα χρήματα δεν φαίνονται πουθενά, αφού ακόμα κι αν γίνει η δημοπράτηση της μελέτης άμεσα, θα ισχύσουν από την κατακύρωση της σύμβασης και έπειτα.  Σχετικά ΕΔΩ

Δ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» είναι ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης δήμων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου 300.000.000 € μοιράστηκαν σε όσους δήμους της Ελλάδας υπέβαλαν αίτηση και δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη διεκδίκηση. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «τους επέβαλε, τους υποχρέωσε» το Υπουργείο να συμμετέχουν.

Ε. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Προς δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με την μεταλλική πεζογέφυρα Ευαγγελιστρίας – Χίου αναφέρει το ποσό κόστους και των 6 γεφυρών δηλαδή 12.350.000 €. Έλαβε έκπτωση 52,20% και κατέληξε στα 5.921.486,81€. Διαιρώντας το συνολικό ποσό δια 6 το κόστος που αναλογεί στην συγκεκριμένη γέφυρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι 987.000€ περίπου. Μάλιστα στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπήρξαν διαμαρτυρίες χαρακτηρίζοντας πολύ ακριβές και άστοχες από άποψη τοποθεσίας τις συγκεκριμένες γέφυρες. Να σκεφτείτε ότι η πεζογέφυρα Γελαδάκη που είναι από μπετό στοίχισε πολύ λιγότερο. Σχετικά ΕΔΩ.

ΣΤ. ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Στις 25 Φεβρουαρίου δημοπρατήθηκε η ανάπλαση της οδού Αιγαίου Πελάγους με το ποσό των 470.000€ να προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο. Δεν αμφισβητούμε ότι θα δοθούν τα χρήματα, αλλά υπάρχουν ουσιαστικά μόνο 40-50 μέρες για την γραφειοκρατική διαδικασία και την υπογραφή της σύμβασης που κατοχυρώνουν τη χρηματοδότηση. Αν κινηθεί η διαδικασία «πιεστικά» μπορεί και να προλάβουν (; ). Η λογική όμως λέει πως δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, άρα μηδέν (0).

Ζ. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Το κόστος για τα γηπεδάκια 5Χ5 μετά την έκπτωση ήταν 27.000€, τα οποία σημειωτέο δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στον εργολάβο. Ας μην ξεχνάμε ότι παραλίγο να χαθεί η χρηματοδότηση αν δεν επενέβαινε στέλεχος της παράταξης Ζορμπά και το APimages. Μάλιστα πάρθηκε απόφαση Δ.Σ. δια περιφοράς στη λήξη του έτους ώστε να μην χαθεί η χρηματοδότηση, για την οποία αναρωτηθήκαμε δημοσίως κατά πόσο τηρεί τα νόμιμα. Σχετικά ΕΔΩ.

.

Οικειοποίηση έργων προηγούμενων δημάρχων και υποσχέσεις για να καλυφθεί το κενό των 5 ετών

Επί της ουσίας ο Δήμος Αγίας Παρασκευής επί Δημαρχίας του ΣΥΡΙΖΑίου Ιωάννη Σταθόπουλου και έως τη στιγμή που αναγράφονται τα ανωτέρω, έχει επιχορηγηθεί πάνω-κάτω με 4 εκ. πραγματικά ευρώ. Το σίγουρο είναι ότι θα λάβει και τα 145.000€ από τον Φιλόδημο ΙΙ που δεν έχει εισπράξει ακόμη. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν υποσχετικές εντυπώσεις λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών και με το σκεπτικό ο κ. Σταθόπουλος να εκμαιεύσει την ψήφο των δημοτών. Είναι απορίας άξιο ότι, εφόσον ο κ. Σταθόπουλος μπορούσε να φέρει τόσο μεγάλα ποσά στον Δήμο, δεν το έπραξε τα προηγούμενα 4 έτη της θητείας του, που θα είχε το περιθώριο να ολοκληρώσει τα έργα και να βγει κερδισμένος. Στην περίπτωση αυτή θα είχε αλλάξει τη μορφή της πόλης στα μάτια των κατοίκων της και κανείς δεν θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει. Προφανώς ο κ. Σταθόπουλος δεν ήταν σε θέση να αναλάβει τόσο μεγάλη ευθύνη. Και το χειρότερο είναι ότι είχε μαζί του αξιόλογα και ικανότατα στελέχη στα οποία όμως έδρασε ως τροχοπέδη και ακύρωσε την όποια προσπάθειά τους. Το μόνο όνειρο όπως αποδείχτηκε του Δημάρχου ήταν η αγορά του κτήματος και της βίλας Ιόλα. Και εκεί όμως στην ουσία απέτυχε να δείξει έργο, αφού στα μάτια των δημοτών παραμένει το ίδιο ερείπιο που ήταν και πριν την αγορά.

Βλέποντας λοιπόν αυτό που γίνεται στην πόλη, όπως μας προέτρεψε ο κ. Σταθόπουλος, παρατηρούμε ότι όχι απλώς δεν άλλαξε κάτι, αλλά ξεκίνησε μια παρακμή που οδηγεί σε κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο. Αν δούμε μέσα από την είδηση (δικά του λόγια και αυτά) θα αντικρύσουμε έναν δήμαρχο που δημιουργεί επίπλαστα σκηνικά, προσπαθώντας να παραμυθιάσει (έτσι νομίζει) τους υποψήφιους ψηφοφόρους.

Όμως οι καιροί της εύκολης χειραγώγησης του πλήθους έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Ο κάθε πολίτης έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα να αποφύγει κάθε εικονική πραγματικότητα και να δει την ουσία.

Από την άλλη είναι γνωστό το μεγάλο αρχείο που διαθέτει το APimages καθώς και ο αγώνας διασταύρωσης των νέων πληροφοριών που κάνει και μπορεί να στοιχειοθετεί και να αποκρούει κάθε ψευδή πληροφόρηση από όπου κι αν προέρχεται.

Εν τέλη στη δημοσίευση της δημοτικής Αρχής επιβάλλεται να αντικατασταθεί το ρήμα «εξασφάλισε» με το «υπόσχεται» για να έχει πιθανότητες να αναγνωρίσουν οι δημότες την σοβαρότητα της.