Ο Αντώνης Νάτσικας καταθέτει απόψεις και προτάσεις σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης

Ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον συνδυασμό «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» η υποψηφιότητα του κ. Αντώνη Νάτσικα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Πρόκειται για ένα από τα νέα στελέχη της παράταξης με λαμπρό βιογραφικό που μας εξέπληξε. Όπως θα διαπιστώσετε, κατείχε σημαντικές διευθυντικές θέσεις σε νευραλγικούς τομείς, τόσο κυβερνητικούς όσο και κομματικούς. Η προσωπικότητά του και η εμπειρία του σε θέματα τεχνικά, ως Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα, μας έδωσε το έναυσμα να κάνουμε μια συζήτηση μαζί του για σοβαρά προβλήματα της πόλης και όχι μόνο.

Στη συνέχεια του άρθρου μπορείτε να παρακολουθήσετε τα όσα αναλύθηκαν και να διαβάσετε το συνοπτικό βιογραφικό του που δημοσιεύουμε στο τέλος.

*****

Κε Νάτσικα μετά από μια σημαντική πορεία σε κυβερνητικές και υψηλές κομματικές θέσεις, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό* σας, τι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Α. Νάτσικας:
Ουσιαστικά δεν σταμάτησα ποτέ να ασχολούμαι γενικότερα με τα κοινά.
Οι αυξημένες επαγγελματικές μου υποχρεώσεις τα τελευταία χρόνια, ως Γενικού Διευθυντού στην ΔΕΠΑ και ως Προέδρου του ΔΣ του ΔΕΣΦΑ μέχρι το 2016, δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αποφάσισα να ασχοληθώ από την στιγμή που υπάρχει πλέον ο απαραίτητος χρόνος και πιστεύω ότι η πολυετής επαγγελματική μου εμπειρία ως Πολιτικός Μηχανικός και η γνώση της Δημόσιας Διοίκησης που απέκτησα από τις θέσεις που υπηρέτησα στο παρελθόν, θα μου δώσουν την δυνατότητα να βοηθήσω το έργο του κ. Ζορμπά, όταν αναλάβει την διοίκηση του Δήμου της Αγίας Παρασκευής.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής και η ύπαρξη στο Δήμο της Αγίας Παρασκευής αρκετών υποψηφίων δημάρχων επίσης από το χώρο της Κεντροδεξιάς, τι ποσοστό πιστεύετε ότι δίνει στην παράταξή σας να κερδίσει στις εκλογές του Μαΐου;

Α. Νάτσικας:
Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική κυρίως για να παρεμποδίσει την εκλογή Δημάρχων  προερχόμενων ή υποστηριζόμενων από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ή από τα άλλα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης  και για να μπορέσει να εκλέξει έστω και έναν ελάχιστο αριθμό δημοτικών συμβούλων σε κάθε Δήμο.
Τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η απλή αναλογική θα βοηθήσει στις συγκλίσεις και στην σύνθεση των προγραμμάτων για το καλό των Δήμων, πείθουν μόνο τους αφελείς.
Η ύπαρξη πολλών υποψηφίων  από τον χώρο της Κεντροδεξιάς δυσκολεύει  σε κάποιο βαθμό την εκλογή του κ. Ζορμπά από την πρώτη Κυριακή, όμως πιστεύω ότι κατά την δεύτερη Κυριακή η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών  της Αγίας Παρασκευής θα τον εμπιστευθούν και πάλι, αναγνωρίζοντας το θετικό έργο που παρήγαγε ως Δήμαρχος κατά την περίοδο 2010-2014 αλλά και την συνεχή και αδιάκοπη παρουσία του στα δημοτικά πράγματα και τις προτάσεις που έχει καταθέσει για μείζονα θέματα του Δήμου.

Κε Νάτσικα, η παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» έχει δημοσιοποιήσει έως τώρα αρκετές προτάσεις από το πρόγραμμά της, π.χ. για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τα 23 στρ. στα Πευκάκια, την Παιδεία, κ.λπ..

Πιστεύετε ότι εφόσον εκλεγεί θα μπορέσει να τα υλοποιήσει και με ποια χρηματοδότηση;

Α. Νάτσικας:
Η υλοποίηση των προτάσεων προϋποθέτει την πολιτική βούληση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και κυρίως του Δημάρχου, την αναγκαία χρηματοδότηση, την επιλογή κατάλληλων και έμπειρων συνεργατών σε θέσεις «κλειδιά», την κατάλληλη Οργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου και την αξιοποίηση των προσβάσεων  της νέας Δημοτικής Αρχής στην Περιφέρεια και στα κρίσιμα Υπουργεία της Κυβέρνησης.

Ο κος Ζορμπάς και τα στελέχη της Παράταξης «Αγία Παρασκευή – Η Πόλη μας» ικανοποιούν τις πιο πάνω προϋποθέσεις και είμαι βέβαιος ότι θα εξασφαλίσουν  εύκολα την απαραίτητη χρηματοδότηση.
Υπάρχουν πολλά προγράμματα στο ΕΣΠΑ, μέσα από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε τις απαραίτητες πιστώσεις, αρκεί να έχει ολοκληρωθεί η λεγόμενη «ωρίμανση» των σχετικών φακέλων, δηλαδή να έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και να έχουν δοθεί οι σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις.

Είστε Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα.
Θα μπορούσατε να μας πείτε την άποψή σας ως επαγγελματίας, αλλά και ως δημότης, για ορισμένα σοβαρά θέματα της πόλης;

α)Βίλα και κτήμα Ιόλα

Είναι δυνατόν να βρεθεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και άρτια λειτουργία της; Ήταν προτεραιότητα ή μπορούσαν τα χρήματα της αγοράς να διατεθούν διαφορετικά;

Α. Νάτσικας:
Κατά την γνώμη μου η Βίλα Ιόλα δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Δήμο.
Ο Δήμαρχος θα μπορούσε να απαιτήσει η αγορά της Βίλας Ιόλα και στη συνέχεια η σύνταξη των μελετών και η εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης του Μνημείου αυτού να γίνουν  με χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού
Ας μη ξεχνάμε ότι η Βίλα Ιόλα χαρακτηρίσθηκε ως νεότερο μνημείο από το Υπουργείο και όχι από τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής.
Αυτό που μπορεί να κάνει η νέα Δημοτική Αρχή του κου Ζορμπά είναι να προσπαθήσει να αντλήσει εκ των υστέρων τους απαραίτητους πόρους από το Υπουργείο, ώστε να ανακουφισθεί λίγο ο προϋπολογισμός του Δήμου.

β) Δημαρχείο
Έγινε η δημοπράτηση. Από την εμπειρία σας ως Πολιτικός Μηχανικός, εφόσον η παράταξή σας κερδίσει τις εκλογές, πως θα κινηθείτε για την αποπεράτωση;

Α. Νάτσικας:
Το Δημαρχείο δημοπρατήθηκε και αναμένεται η ολοκλήρωση του  προ-συμβατικού  ελέγχου του φακέλου και η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να υπογραφεί η σύμβαση του έργου.
Αυτά υποτίθεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί από την Δημαρχία Σταθόπουλου.
Στη συνέχεια απαιτείται  στενή παρακολούθηση και επίβλεψη της κατασκευής προκειμένου να τηρηθούν οι συμβατικές προθεσμίες εκτέλεσης του έργου.
Να είστε  βέβαιοι ότι το Δημαρχείο θα αποπερατωθεί κατά την περίοδο 2019-2023 και θα εγκαινιασθεί από τον επόμενο Δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά.

γ) Κολυμβητήριο  ή κάτι άλλο στον Τσακό;
Για 9 χρόνια υπηρετήσατε στην Γ.Γ.Α. Τι προτείνετε;

Α. Νάτσικας:
Έχω ενημερωθεί για το ιστορικό του «Κολυμβητηρίου».
Είναι μία πολύ παλιά και μπερδεμένη υπόθεση.
Η αποπεράτωση του υπάρχοντος στοιχειωμένου «γιαπιού» είναι μεν τεχνικά εφικτή αλλά με δυσανάλογα μεγάλη δαπάνη και  διάρκεια υλοποίησης, καθώς θα πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνουν πλήρεις μελέτες για τον βαθμό διάβρωσης και την απομένουσα αντοχή του Φέροντος Οργανισμού (ΦΟ) από οπλισμένο σκυρόδεμα και στην συνέχεια οι αναγκαίες εργασίες για την καθαίρεση ή την ενίσχυση  κάποιων τμημάτων.
Η πρόταση που έγινε από τον κο Ζορμπά για την κατασκευή ενός κολυμβητηρίου ενταγμένου στο Αθλητικό Κέντρο των 23 στρεμμάτων στα Πευκάκια είναι ρεαλιστική και υλοποιήσιμη.
Νομίζω όμως ότι παράλληλα με την μελέτη  και την κατασκευή του Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια,  θα μπορούσε να δρομολογηθεί ένας ευρύτατος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς που ασχολούνται με τον αθλητισμό (αθλητικά σωματεία, σύλλογοι γονέων, κάτοικοι της περιοχής, δημοτικές παρατάξεις, περιφέρεια, ΓΓΑ, κλπ) για την αναζήτηση της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των υπαρχουσών ημιτελών και εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων, όπως πχ η δημιουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου, με ένα υπαίθριο μικρό θέατρο, γήπεδα αθλοπαιδειών , μία παιδική χαρά, κλπ.


δ) Δημοτική συγκοινωνία
Είναι αναγκαία ή είναι άσκοπο έξοδο;

Α. Νάτσικας:
Είναι κατά την γνώμη μου αναγκαία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων πολλών περιοχών της Αγίας Παρασκευής που σήμερα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και δεν καλύπτονται από το δίκτυο του ΟΑΣΑ.
Η Παράταξη «Αγία Παρασκευή-Η Πόλη μας»  έχει ήδη καταθέσει την πρότασή της.

ε) Δημοτική αστυνομία
Η επανασύσταση μπορεί να λύσει προβλήματα;

Α. Νάτσικας:
Νομίζω ότι η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας είναι απαίτηση και επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Αγίας Παρασκευής.
Θα είναι νομίζω από τα πρώτα θέματα που θα επιληφθεί ο κος Ζορμπάς, μόλις αναλάβει την Δημαρχία.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα τρία πιο σημαντικά έργα για την Αγία Παρασκευή και ποιες είναι οι τρεις βασικές πρωτοβουλίες που θα προτείνατε στον κ. Ζορμπά για τις πρώτες 100 ημέρες της Δημαρχίας του, εάν εκλεγεί Δήμαρχος;

Α. Νάτσικας: Θα πρότεινα στον κ. Ζορμπά να δρομολογηθούν μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της Δημαρχίας του και να αρχίσει η υλοποίηση των πιο κάτω έργων:

Του νέου Δημαρχείου.

  • Του νέου Δημαρχείου.
  • Των δύο νέων  Βρεφονηπιακών Σταθμών
  • Του Αθλητικού Κέντρου στα Πευκάκια.
  • Της πλήρους αξιοποίησης του χώρου και των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα 39 στρέμματα, στο πρώην Στρατοπέδου Σπυρούδη.

Θα πρότεινα επίσης στον κ. Ζορμπά να δρομολογηθούν μέσα στις πρώτες 100 ημέρες οι ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  • Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας και η προώθηση της ελεγχόμενης στάθμευσης στα πολυσύχναστα σημεία της πόλης.
  • Η πλήρης ανάπτυξη των εφαρμογών της πληροφορικής (ηλεκτρονική διακυβέρνηση)  για τις Υπηρεσίες του Δήμου και για τους πολίτες.
  • Η δημιουργία ενός παραρτήματος μέσα στο υπάρχον ΚΕΠ, στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμένο με όλο τον απαραίτητο  ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση όσων δημοτών δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό ή δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.
  • Η δημιουργία μιας ειδικής υπηρεσίας του Δήμου (Υπηρεσία Βοήθειας και Υποστήριξης Δημοτών τρίτης ηλικίας κατ’ οίκον) η οποία θα αναλαμβάνει, με ένα απλό τηλεφώνημα,  να επισκέπτεται τα άτομα που ζουν μόνα τους ή έχουν προβλήματα υγείας ή έχουν δυσκολία να  μετακινούνται και να τους παρέχει βοήθεια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
  • Η έναρξη της  διαβούλευσης και του διαλόγου για την βέλτιστη αξιοποίηση του στοιχειωμένου «γιαπιού» του κολυμβητηρίου.

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για τον Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο; Ανέπτυξε έργο στα 5 χρόνια Διοίκησης του Δήμου;
Διαδίδονται φήμες στην πόλη για πιθανή συνεργασία του κ. Ζορμπά με τον κ. Σταθόπουλο, ένεκα «Κλεισθένη» και δημοτικών εκλογών.
Ποια είναι η θέση σας;

Α. Νάτσικας:
Έχω την εντύπωση ότι ο κος Σταθόπουλος απέτυχε να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί, για το καλό του Δήμου, την χρυσή ευκαιρία και την τύχη που είχε να είναι Δήμαρχος επί 5 χρόνια, με «ομογάλακτη» προς αυτόν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Περιφερειάρχη κα Δούρου.
Εκτιμώ ότι η ευθύνη είναι 100% δική του διότι δεν φρόντισε να δρομολογήσει όλα τα έργα και τις πρωτοβουλίες του κατά τον πρώτο χρόνο της Δημαρχίας του (2015) και στη συνέχεια να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει την χρηματοδότησή τους και την υλοποίησή τους.
Δεν είχε ο ίδιος τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες και δεν φρόντισε να πλαισιωθεί με τους κατάλληλους συνεργάτες, με αποτέλεσμα να «χάσει το τρένο» και ο ίδιος αλλά και η Αγία Παρασκευή.

Ο  κος Σταθόπουλος θα καταψηφισθεί  για το μηδενικό σχεδόν έργο που υλοποίησε για την  Αγία Παρασκευή, σε 5 χρόνια.
Όσον αφορά τις φήμες σχετικά με  μία δήθεν μετεκλογική συνεργασία του  κου Ζορμπά με τον κ. Σταθόπουλο, νομίζω ότι αυτές  διαδίδονται από αυτούς που επιδιώκουν να ανακόψουν την δυναμική που έχει σήμερα ο κος Ζορμπάς.
Εκτιμώ ότι οι δημότες της Αγίας Παρασκευής θα δώσουν μία πολύ ισχυρή στήριξη, μία καθαρή νίκη στον κ. Ζορμπά, για να μπορέσει να διοικήσει τον Δήμο χωρίς να εξαρτάται ή να παρεμποδίζεται από μικροπολιτικές ή προσωπικές σκοπιμότητες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως η Παράταξή μας είναι υπέρ της συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις και με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ώστε να αναζητηθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις για τα μείζονα προβλήματα της Πόλης μας.

Τέλος κε Νάτσικα θα θέλαμε να αναφερθούμε  και σε έναν αρκετά ευαίσθητο τομέα πιθανόν.
Κατάγεστε από τις Σέρρες, δηλαδή είστε Μακεδόνας.
Πως αισθάνεστε μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ποια είναι η άποψή σας για τη Συμφωνία; Θα συνεχίσετε να αποκαλείστε «Μακεδόνας» ή τίθεται θέμα αλυτρωτικών σκέψεων;


Α. Νάτσικας:
Είμαι Μακεδόνας από τις Σέρρες και θα συνεχίσω να αποκαλώ τον εαυτό μου  Μακεδόνα.
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία κακή συμφωνία.
Υπαγορεύθηκε στον κ. Τσίπρα από τον ξένο παράγοντα, χωρίς καμία ουσιαστικά διαπραγμάτευση.
Ήταν μία συμφωνία που ικανοποιούσε τα συμφέροντα των ξένων και όχι τα συμφέροντα της χώρας μας.
Ο πολύ «σκληρός» διαπραγματευτής κος Τσίπρας, αποδείχθηκε ο μεγαλύτερος «Yes Man» πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.
Για ένα μείζον εθνικό θέμα δεν έκανε ούτε δημοψήφισμα ούτε ζήτησε την έγκριση της Βουλής με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
Επομένως διαφωνώ με αυτή την συμφωνία.
Νοιώθω προδομένος, όπως νοιώθουν προδομένοι και οι Έλληνες στην  συντριπτική τους πλειοψηφία.