Περιφέρειες: Θρίαμβος της ΝΔ σε 12 από τις 13 – Οι περιφερειάρχες που εκλέγονται από τον α΄ γύρο

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών αποτυπώνει την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ και την συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας – Μόνο στην Κρήτη κατάφερε να εκλεξει περιεφερειάρχη το κυβερνών κόμμα υποστηρίζοντας τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ

Το σύνθημα που ακούστηκε σίγουρα σε πολλές γωνιές της χώρας το βράδυ της Κυριακής είναι το κατά τι ποδοσφαιρικό «Όλη η Ελλάδα είναι μπλε, είναι μπλε, ε, ε!!, όλη η Ελλάδα είναι μπλε!!», το οποίο όμως ταίριαζε απόλυτα στον εκλογικό θρίαμβο της γαλάζιας παράταξης.

Εκτός από τις Ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία σάρωσε με τους υποψηφίους της και στις περιφερειακές εκλογές επικρατώντας σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Πέντε εξ αυτών, μάλιστα, εκλέχτηκαν από την πρώτη κιόλας Κυριακή με τον Απόστολο Τζτζικώστα να συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό ποσοστό άνω του 60% στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πρώτη Κυριακή εκλέχτηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης με ποσοστό που ξεπέρασε το 52%, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης με πάνω από 56%, ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο με πάνω από 55% και στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός με πάνω από 55%.

Έτσι παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να «σπρώξει» τους εκλεκτούς της, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να υλοποιήσει το σλόγκαν της «καμία περιφέρεια στα χέρια Συριζαίου» σχεδόν ολοκληρωτικά.

Μόνο στην Περιφέρεια Κρήτης κατόρθωσε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει αφού υποστήριξε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη που είχε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και ο οποίος εξελέγη με ποσοστό άνω του 60,00%.

Σε όλες τις άλλες μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας όλοι οι υποψήφιοι που στήριζε ήρθαν δεύτεροι, τρίτοι ή και τέταρτοι.

Αναλυτικότερα από τις 13 περιφέρειες, οι υποψήφιοι της Νέας Δημαοκρατίας προηγούνται στις 12 και με ενσωματωμένο το 70% το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής: