Σάρωσε η ΝΔ σε 12 από τις 13 Περιφέρειες – όλη η Ελλάδα στα μπλε!

Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο

Σε θρίαμβο της ΝΔ εξελίσσονται όπως όλα δείχνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, όσον αφορά τις Περιφέρειες, αφού οι 12 από τις 13 βάφτηκαν στα μπλε!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Singular Logic, σε έξι από τις επτά περιφέρειες οι εκτιμήσεις της δεν πρόκειται να διαψευστούν, με μοναδική εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου το αποτέλεσμα δεν επιτρέπει βεβαιότητα.

Επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και στις επτά Περιφέρειες προβλέπει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος, την οποία δημοσιοποίησε η Singular Logic.

Στην Αττική, ο Γιώργος Πατούλης εκτιμάται πως κερδίζει την Ρένα Δούρου με ποσοστό 66,2% των ψήφων.

Στην Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης εκτιμάται πως θα αποσπάσει το 56,4%, ενώ στην Πελοπόννησο ο Παναγιώτης Νίκας προβλέπεται πως θα κερδίσει το 52,7%.

Στην Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός εκτιμάται ότι θα επικρατήσει με ποσοστό 51,4% του Απόστολου Γκλέτσου.

Στα Ιόνια Νησιά η Ρόδη Τσαγκαροπούλου Κράτσα υπολογίζεται στο 59,1%, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης προβλέπεται πως θα βρεθεί στο 55,1%.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο Χρ. Μέτιος προηγείται με 51,1%.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, προηγείται ο Π. Νίκας με 54,00%.

Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Κ. Μουτζούρης με 55,1%.

Τα ρεκόρ της ΝΔ

Είναι η πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές που ένα κόμμα εκλέγει 5 από τους 13 περιφερειάρχες από τον πρώτο γύρο (Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Νότιο Αιγαίο).Είναι επίσης η πρώτη φορά που η ΝΔ κερδίζει την περιφέρεια Αττικής.

Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει το λεκανοπέδιο Αττικής σε αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το 1998 -δηλαδή πριν από 21 χρόνια- με τη νίκη του προερχόμενου από την Αριστερά Θεόδωρου Κατριβάνου για την Υπερνομαρχία. Σε όλες τις επόμενες αναμετρήσεις (2002, 2006, 2010, 2014) η ΝΔ είχε ηττηθεί, ενώ το 2014 δεν είχε περάσει καν στο Β’ γύρο.Είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνών κόμμα όχι μόνον συντρίβεται σε όλες ανεξαιρέτως τις περιφέρειες, αλλά στις περισσότερες αποκλείστηκε και από το δεύτερο γύρο.

Στην Αν. Μακεδονία- Θράκη, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τρίτος, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο πέμπτος.Στην Αττική, η απερχόμενη περιφερειάρχης και κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, στο πρώτο γύρο έχασε με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες του υποψηφίου της ΝΔ, Γιώργου Πατούλη.

Πρόκειται για διαφορά ρεκόρ σε όλες τις αυτοδιοικητικές εκλογές β’ βαθμού στην Αττική.Στους δήμους τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικές νίκες για Μπακογιάννη, Ζέρβα, Πελετίδη και  Μώραλη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Πειραιά αντίστοιχα.

Η εικόνα στους Δήμους: Θρίαμβος του Κώστα Μπακογιάννη

Δήμος Αθηναίων: Κωνσταντίνος Μπακογιάννης 65,3%

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κωνσταντίνος Ζέρβας 66,8%

Δήμος Πατρέων: Κωνσταντίνος Πελετίδης 71,4%

Δήμος Ηρακλείου: Βασίλης – Γεώργιος Λαμπρινός 51,3%

Δήμος Πειραιώς: Ιωάννης Μώραλης 57,6%

Δήμος Λαρισαίων: Απόστολος Καλογιάννης 57,3%

Πηγή: eleftherostypos.gr