Οι αστικές δημοκρατίες χρειάζονται «Δημαρχοκεντρικό σύστημα». Του Νίκου Ζόμπολα

Βγήκαν τελικά (επιτέλους), τα οριστικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, οι σταυροί, όλα.Μερικοί τα καταφέραμε να εκλεγούμε, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων, μερικοί όχι, μερικοί θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης, μερικοί όχι, μερικοί θέλουν αλλά δεν μπορούν και άλλοι μπορούν αλλά δεν θέλουν.

Ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης μας δεν βγήκε, αλλά βγήκε αυτός που στηρίξαμε επίσημα, και κάποιοι στήριξαν ή δεν στήριξαν ανεπισήμως και άλλοι άλλα είπαν κι άλλα έκαναν.Εγώ θεωρώ προσωπικά, ήμουν πολιτικά πολιτισμένος με όλους και συνεπής και η παράταξη μας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι, ποιος, με ποιους, για ποιον και γιατί.Ο «Κλεισθένης» είναι μια θολούρα, όσο και ευέλικτος, είναι όπως η απογείωση του αεροπλάνου, που έχει αναταράξεις μέχρι να ανέβεις πάνω από τα σύννεφα, μετά βλέπεις μόνο γαλάζιο ουρανό.Δηλαδή, σε βραχυκυκλώνει, αλλά αν είσαι ευέλικτος και έξυπνος και ικανός, σε διευκολύνει κιόλας.
Και τώρα τι;Πόσους σταυρούς έχεις εσύ, εσύ ποιον στήριξες και ποιανού είσαι εσύ, έτσι θα πορευτούμε.Μεγάλο το βάσανο για τον εκλεγμένο δήμαρχο, όποιος κι αν ήταν.
Η Αστική Δημοκρατία καθιερώθηκε πάνω σε εξουσίες με «απόλυτες» πλειοψηφίες, έτσι λειτούργησε και εδραιώθηκε.Βέβαια, υπάρχει η εξής παγίδα, όταν μιλάμε για πλειοψηφίες, εννοούμε το εκλέγειν ή το εκλέγεσθαι ;Ευτυχώς, θα σταλούν ερμηνευτικές εγκύκλιοι του νόμου, σύντομα εντός καλοκαιριού, που θα ενισχύουν τις εξουσίες του Δημάρχου και θα ξεδιαλύνουν λίγο το τοπίο.
Κατά τα άλλα, θα ακούσουμε πολλά, θα γίνουν λιγότερα και το αποτέλεσμα θα φανεί σύντομα.
Καλή αρχή σε όλους μας την 1/9, να εξυψώσουμε την πόλη μας!

Νικόλαος Αθ. Ζόμπολας

Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Μια γενιά μπροστά