Ποιους δεν θα ψηφίσω. Του Γιώργου Οικονόμου

Με ρωτούν πολλοί φίλοι μου ποιους να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Δεν διανοήθηκα ποτέ να υποδείξω συγκεκριμένα πρόσωπα που με τιμούν με την μακρόχρονη φιλία τους, αλλά και νέα που επίσης εκτιμώ, γιατί με τα υποκειμενικά μου κριτήρια πιθανόν να αδικήσω πολλά αξιόλογα στελέχηπου συμπεριλαμβάνονται ως υποψήφιοι στις λίστες των κομμάτων.
Μπορώ όμως δημόσια να περιγράψω τι με ενοχλεί και τι δεν θα ψηφίσω στις εκλογές που έρχονται.

Δεν μπορώ να ψηφίσω και να εμπιστευθώ:

  • Τους “επαγγελματίες” ανεπάγγελτους που παρασιτούν στην κοινωνία και στα κόμματα.
  • Αυτούς που δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο…
  • Αυτούς που θεωρούν πάντα ότι το κόμμα τους χρωστάει και πρέπει να τους βολέψει σε κάποια “θεσούλα,”συμπτωματικά υψηλά αμειβόμενη και άσχετη με το γνωστικό τους αντικείμενο.
  • Αυτούς που πολιτεύονται για να βολευτούν συνήθως σε θέσεις ουσιαστικής αργομισθίαςή ακόμη και σε κρίσιμες θέσεις για να μπορούν να ανοίγουν την κερκόπορτα της συναλλαγής.Αυτούς που έχουν όνειρο τις καρέκλες της κρατικής εξουσίας και έχουν αλλεργία με τον ιδιωτικό τομέα και την εργασία.

Με ενοχλεί η παλαιοκομματική νοοτροπία που τάζει διορισμούς, κομματικές θέσεις και αξιώματα προεξοφλώντας υπουργικές καρέκλες!!!
Με ενοχλούν αυτοί που δήθεν μιλούν εξ ονόματος του αρχηγού τον οποίον μάλιστα τον “πουλάνε” και τον αναφέρουν σχεδόν σε κάθε τους φράση γιατί δεν έχουν κάτι προσωπικό να προβάλλουν.
Επίσης, με ενοχλούν αυτοί που απαιτούν συστηματικά και πιεστικά ακόμη και στην περίπτωση που είναι αποτυχόντες, να στελεχώνουν δημόσιες θέσεις τεχνοκρατών χωρίς να έχουν τα προσόντα. Αυτό το θέμα ακούμε ότι τελειώνει κάθε φορά που έχουμε εκλογές, αλλά δυστυχώς το βλέπουμε να αναβιώνει αμέσως μετά τις εκλογές
Όπως έχω πει πολλές φορές στους φίλους μου, όταν ένα δημόσιο πρόσωπο δεν κατάφερε μέχρι τα σαράντα ή τα πενήντα του χρόνια να δουλέψει, δεν πρόκειται να δουλέψει ποτέ. Θα “δουλεύει” το κόσμο και την κοινωνία.
Γνωρίστε επομένως καλά τους υποψηφίους, διαβάστε με προσοχή τα βιογραφικά τους, αναζητήστε την εργασιακή εμπειρία και την διαδρομή τους πέραν των  κομματικών διορισμών -αν υπάρχουν- και αν είναι όλα αυτά συμβατά με την κρίση σας, την συνείδησή σας και τις αξίες σας προχωρήστε.
Να ξέρετε όμως ότι οι φελλοί μπορεί να επιπλέουν στους κομματικούς σωλήνες και στις υπόγειες διαδρομές των κομματικών διορισμών, αλλά αποβάλλονταισυλλήβδην από τον μη κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Πέρασε και η εποχή των εθνικών προμηθευτών που έκαναν τα χατήρια των κομμάτων. Ποιος σοβαρός επιχειρηματίας σήμερα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον  θα τους εμπιστευθεί;
Τώρα θα με ρωτήσετε πώς αναρριχώνται τέτοιοι άνθρωποι σήμερα στα κόμματα εξουσίας και είναι υποψήφιοι, χωρίς να γίνονται έστω και εν μέρει αντιληπτοί στην ηγεσία τους;
Η απάντηση είναι σύνθετη, αλλά μπορώ μετά βεβαιότητας να υποστηρίξω ότι τέτοια άτομα έχουν όλα τα χαρακτηριστικά του πολιτικού απατεώνα, δηλαδή καλό περιτύλιγμα, καλή διαφήμιση, κάποιους που σπρώχνουν και απαιτούν εξαργυρώνονταςυποσχέσεις και γραμμάτια και κυρίως διαθέτουν μηχανισμούς που προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο. Πολιτικοί νταραβεριτζήδες παλαιάς κοπής χωρίς ουσία και χωρίς προοπτική.
Με λίγη προσπάθεια θα τους ξεχωρίσετε γιατί ευτυχώς δεν είναι πολλοί.
Τέλος, θα ήταν οδυνηρό για την προσπάθεια που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό η Βουλή των Ελλήνων με νέα πρόσωπα που πρώτη φορά πολιτεύονται και εκπροσωπούν ουσιαστικά και όχι “επαγγελματικά ” την κοινωνία.
Θα κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα από το Πολιτικό ημερολόγιο του Γιώργου Σεφέρη  “Είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν την ζωντανή Ελλάδα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε και υπάρχουν άγνωστοι, πολλοί που δεν ξέρουν αλλά που αξίζουν, που σε φωνάζουν. “

* Γιώργος Οικονόμου

Αντιπτέραρχος ε.α.

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

«Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή»