Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Δεν υπήρξε συμφωνία στη διακομματική επιτροπή – Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση να γίνει η τηλεμαχία την 1η Ιουλίου παρά τη Σύνοδο Κορυφής – Ο διάλογος που διημείφθη μεταξύ των κομμάτων

Σε οριστικό αδιέξοδο οδηγήθηκαν τα μέλη της διακομματικής επιτροπής αναφορικά με την εξεύρεση εναλλακτικής ημερομηνίας διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

Πλέον, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει τηλεμαχία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καθώς τα κομματικά επιτελεία έχουν ήδη σχεδιάσει το προεκλογικό τους πρόγραμμα και δεν είναι διατεθειμένα να τον ανατρέψουν για μια ακόμα φορά.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στην 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, ημερομηνία ωστόσο που ανατράπηκε λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα συγκληθεί την 30 Ιουνίου για την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίσουν την νέα ηγεσία της Ε.Ε.

Υπο αυτά τα δεδομένα τα μέλη της διακομματικής προσήλθαν σήμερα με δύο βασικές ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου, στις οποίες φαίνεται να συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά να διαφωνούν οι εκπρόσωποι των μικρότερων κομμάτων.

Ενδεικτικά, στις 27 Ιουνίου ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει προγραμματίσει κεντρική ομιλία στην Πάτρα και οι εκπρόσωποι του Περισσού δεν προτίθενται να την ακυρώσουν, καθώς ήδη ακύρωσαν την ομιλία στην Θεσσαλονίκη που ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου.

Επίσης, την ερχόμενη Παρασκευή η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά θα περιοδεύσει στην Αιτωλοακαρνανία.

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο ο κ. Ηλιόπουλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και επανέφερε την 1η Ιουλίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει… «αργά το βράδυ, μετά τις 10».

Στην πρόταση αντέδρασε το ΚΚΕ εξηγώντας ότι ήδη έχει ανατρέψει δύο φορές το πρόγραμμά του για την συγκεκριμένη ημέρα προκειμένου να διευκολύνει την διεξαγωγή της τηλεμαχίας και δεν προτίθεται να το αλλάξει για τρίτη φορά. Να σημειωθεί ότι αρχικά ο Περισσός είχε ακυρώσει την ομιλία του κ. Κουτσούμπα στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να διευκολύνει την τηλεμαχία. Όταν η 1η Ιουλίου βγήκε από το κάδρο λόγω συνόδου κορυφής, το ΚΚΕ επανατύπωσε αφίσες και φυλλάδια για την ομιλία του γενικού γραμματέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος που διημείφθη έχει ως εξής:

Ν. Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Θα ήθελα να μου επιτρέψετε μια επικοινωνία με το Μ. Μαξίου… (επιστρέφοντας) ο πρωθυπουργός δέχεται να ορίσουμε το debate την 1η Ιουλίου, αργά, στις 10 το βράδυ.

Κ. Ζούλας (ΝΔ): Εμείς αποδεχόμαστε την 1η Ιουλίου.

Μ. Οθωνας (ΚΙΝΑΛ): Γιατί δεν το προτείνατε αυτό την Παρασκευή που γνωρίζατε το πρόγραμμα του καθενός;

Γ. Γκιόκας (ΚΚΕ): Αποκλείεται! Έχουμε αλλάξει ήδη δύο φορές την Θεσσαλονίκη και έχουμε τυπώσει και υλικό.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απροθυμία να αλλάξουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα και κάλεσε την ΝΔ «να μην κρύβεται για να γίνει η τηλεμαχία μεταξύ των Τσίπρα – Μητσοτάκη».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κωνσταντίνος Ζούλας εξήγησε ότι «το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή.

»Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ο Μανώλης Οθωνας σχολίασε: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ.Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».


Αχτσιόγλου: Ο πρωθυπουργός θα πάει και κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο για να γίνει το ντιμπέιτ

Ο πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση, ανέφερε λίγο μετά το αδιέξοδο στην διακομματική η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου.

Ολόκληρη η δήλωσή της: 
«Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός.
»Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate.
»Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.
»Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου».


Ενωση Κεντρώων: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά 

Τη λύπης της για το «ναυάγιο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη λύπη της για το “ναυάγιο” του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

www.protothema.gr