Επήρε η γειτονιά φωτιά ανήμερα του Αϊ Γιάννη του Ριγανά

Οι γειτονιές της πόλης μας ξέρουν να διασκεδάζουν με απλά πράγματα και να διατηρούν αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας. Ακολουθεί μια συγκινητική περιγραφή δημότη και φωτογραφίες της αναβίωσης του εθίμου του Αϊ Γιάννη του Ριγανά (Κλήδονα)* στην περιοχή των Πευκακίων.

Οδός Βοιωτίας, Πευκάκια Αγίας Παρασκευής

“Ήμασταν όλοι εκεί, στη μικρή μας γειτονιά. Η οδός Βοιωτίας στα Πευκάκια της Αγίας Παρασκευής γέμισε χαμόγελα από μικρά και μεγάλα παιδιά το βράδυ της Δευτέρας. Μπορεί η γειτονιά μας να είναι μικρή, αλλά είναι πολύ μεγάλη και γεμάτη αγάπη και συναισθήματα όλων όσων μένουμε εκεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις παιδικές μας αναμνήσεις ήταν να αναβιώσουμε όλοι μαζί το έθιμο της φωτιάς ανήμερα του Αι Γιάννη του Ριγανά.                                 

Με αγωνία περιμέναμε ο ήλιος να κρυφτεί μέχρι να ανάψει η φωτιά στη γειτονιά μας. Όλα ήταν στη θέση τους, τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια ξεκρεμάστηκαν από τις πόρτες των σπιτιών και έπεσαν κι αυτά με τη σειρά τους στη σωρό που ήταν έτοιμη να ανάψει. Στις 21.30 η φωτιά άναψε κι όλοι μας πηδούσαμε, ο ένας πίσω των άλλων τη φωτιά όπως ορίζει το έθιμο.

Κοιτάζοντας τις φλόγες της φωτιάς και βλέποντας τα χαμόγελα και τη χαρά των μικρών μας παιδιών, ο χρόνος γύρισε πίσω κι όλοι μας αρχίσαμε να αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια. Άλλος ήταν στη Σίφνο άλλος στον Ωρωπό, άλλος στη Μεγαλόπολη κι ο γραφών στην αγαπημένη του Τρίπολη, εκεί στα τρένα στη παλιά του γειτονιά στην οδό Ηρώων όπου το άναμμα της φωτιάς δεν ήταν απλό έθιμο ήταν μια ιεροτελεστία. ΕΠΡΕΠΕ να έχουμε τη μεγαλύτερη και τη ψηλότερη φωτιά απ’ όλες τις γειτονιές.                                 

Η ώρα πέρασε, οι φωνές και τα γέλια σταμάτησαν, η φωτιά έσβησε αλλά έμεινε όμως κάτι … η μεγάλη αγκαλιά με τη γειτονιά.

Και του χρόνου Αι Γιάννη μου Ριγανά να μας έχεις καλά να σε γιορτάσουμε πάλι!!!”

Όλοι μαζί μια αγαπημένη γειτονιά!

*Για το έθιμο του Κλήδονα διαβάστε ΕΔΩ.