Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Παπάγου Χολαργού για μεταμεσονύχτια λεωφοριογραμμή – Η επιστολή...

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ Παπάγου Χολαργού για μεταμεσονύχτια λεωφοριογραμμή – Η επιστολή προς την Αγία Παρασκευή

Έπειτα από πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτών Παπάγου-Χολαργού με επικεφαλής τον κ. Περικλή Ζήκα, το Δ.Σ. του όμορου Δήμου συμφώνησε να προτείνει στον ΟΑΣΑ  την εξυπηρέτηση του άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων τις νυχτερινές ώρες από τη γραμμή EXPRESS Χ 95 του Αεροδρομίου. Αυτό θα επιτευχθεί με την άρση του ειδικού καθεστώτος λειτουργίας τις μεταμεσονύκτιες ώρες, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι με νυχτερινές βάρδιες και η νεολαία των Δήμων της περιοχής.

Μάλιστα, η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Πολιτών στις 22 Ιουνίου 2019 απέστειλε επιστολή στους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων της Λεωφόρου Μεσογείων Δήμων (Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου) προτείνοντας να λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις και να υποβάλουν το ίδιο αίτημα στον ΟΑΣΑ.

Ακολούθως δημοσιεύεται η σχετική επιστολή και η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Παπάγου-Χολαργού.

Θεωρούμε απαραίτητη μια δημόσια ενημέρωση από τον απερχόμενο Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο για τις ενέργειες που έγιναν από το Δήμο Αγ. Παρασκευής προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σαφές ότι το θέμα αφορά άμεσα τους κατοίκους της πόλης, μιας και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που αναφέρονται ακολούθως.

********

Η επιστολή του Δικτύου Πολιτών προς τους όμορους δήμους

Προς
– Τον Δήμαρχο & το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αγίας Παρασκευής
– Τον Δήμαρχο & το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης
– Τον Δήμαρχο & το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού
– Τον Δήμαρχο & το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαλανδρίου

Χολαργός, 22 Ιουνίου 2019

Θέμα : Λειτουργία νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής στον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων

Αγαπητές /-οί συνάδελφοι,
Με την παρούσα επιστολή σας ζητώ να εξετάσετε την υποβολή αιτήματος στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) για τη λειτουργία νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής στον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων.
Οι υφιστάμενες 4 λεωφορειακές γραμμές και 1 γραμμή τρόλεϊ 24ωρης λειτουργίας (Χ14 Σύνταγμα – Κηφισιά, 040 Πειραιάς – Σύνταγμα, 500 Πειραιάς – Κηφισιά, 790 Γλυφάδα – Περιστέρι, Τρόλεϊ 11 Α. Πατήσια – Παγκράτι – Ν. Ελβετία) δεν καλύπτουν/εξυπηρετούν τον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε καταστήματα του κέντρου της Αθήνας με νυχτερινά ωράρια λειτουργίας, αλλά και οι νέοι/ες που βγαίνουν να διασκεδάσουν στο κέντρο της Αθήνας και είναι κάτοικοι στους όμορους της Λεωφόρου Μεσογείων Δήμους (Παπάγου – Χολαργού, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Παλλήνης), να υποχρεώνονται στη χρήση του ταξί με διπλή νυχτερινή ταρίφα, ή να αναμένουν την έναρξη των πρώτων πρωϊνών δρομολογίων των ΜΜΜ.
Το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας της γραμμής 3 του Μετρό κατά 2 ώρες κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, σίγουρα βοηθάει, αλλά δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Στο πλαίσιο της «Μελέτης – εμπειρογνωμοσύνης αξιολόγησης του υφιστάμενου συγκοινωνιακού δικτύου και προδιαγραφής παρεμβάσεων για την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς» που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΟΑΣΑ, χρειάζεται να ενταχθεί και ο σχεδιασμός και η λειτουργία νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής στον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων.
Εναλλακτικά, η γραμμή EXPRESS Χ 95 του Αεροδρομίου, με άρση των περιορισμών επιβίβασης – αποβίβασης για τις νυχτερινές ώρες, μπορεί να εξυπηρετήσει τον άξονα της λεωφόρου Μεσογείων.
Στις 24/05/2019 καταθέσαμε στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε.) επιστολή (αρ. πρωτ. 8234/24.05.2019) ζητώντας να εξετάσουν τη λειτουργία νυχτερινής λεωφορειακής γραμμής στον άξονα της Λεωφόρου Μεσογείων.
Η απάντηση του ΟΑΣΑ (αρ. πρωτ. 8714/04.06.2019) είναι καταρχήν αρνητική, πλην όμως αφήνει ανοιχτό το ζήτημα να εξεταστεί η πρόταση στο μέλλον.
Με δεδομένη την κατάσταση που περιγράφεται στην απάντηση του ΟΑΣΑ, σας προτείνω τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων της Λεωφόρου Μεσογείων Δήμων να λάβουν απόφαση και να υποβάλουν αίτημα στον ΟΑΣΑ για την εξυπηρέτηση του άξονα της λεωφόρου Μεσογείων τις νυχτερινές ώρες από τη γραμμή EXPRESS Χ 95 του Αεροδρομίου, με άρση του ειδικού καθεστώτος λειτουργίας, δηλαδή άρση των περιορισμών επιβίβασης – αποβίβασης τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Μετά τα μεσάνυχτα, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και η επιβατική κίνηση στη γραμμή EXPRESS Χ 95 είναι περιορισμένη. Η άρση λοιπόν των υφιστάμενων περιορισμών επιβίβασης – αποβίβασης είναι εφικτή, θα ενισχύσει τα έσοδα του ΟΑΣΑ και κυρίως θα εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Δήμων μας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού έλαβε ήδη, στη συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου 2019, ομόφωνη απόφαση για την υποβολή του αιτήματος στον ΟΑΣΑ. Θα σας κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση μόλις αναρτηθεί στη Διαύγεια.
Με κοινές και συντονισμένες ενέργειες μπορούμε να επιτύχουμε την ικανοποίηση του αιτήματος.
Με εκτίμηση,
Ο επικεφαλής του Συνδυασμού
«ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ Χολαργού – Παπάγου»
και Δημοτικός Σύμβουλος Παπάγου – Χολαργού
Περικλής Ζήκας

Συνημμένα αρχεία
1. Επιστολή στον ΟΑΣΑ ΑΕ με αρ. πρωτ. 8234/24.05.2019
2. Απάντηση του ΟΑΣΑ ΑΕ με αρ. πρωτ. 8714/04.06.2019

(πηγή: indobserver.gr)

********

Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Παπάγου – Χολαργού