Βασίλης Ζορμπάς, βασικός στόχος η συναίνεση και η πραγματοποίηση έργου. Απαντήσεις ουσίας στα ΜΜΕ (VD)

Τοπικά και υπερτοπικά ΜΜΕ, αλλά και απλούς πολίτες συγκέντρωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο νεοεκλεγής Δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, όπου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 15/7/2019.

Οι πρώτες κουβέντες του κ. Ζορμπά αφορούσαν το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο παρόλο, όπως είπε, προβλήθηκε ως δημοκρατικό, οδηγεί τους δήμους που δεν διαθέτουν πλειοψηφία στην ακυβερνησία. Μιλώντας για συναίνεση, που υπήρξε και ο βασικός σκοπός αυτής της συνέντευξης, τόνισε πως για κείνον πρέπει να έχει ως βάση την εμπιστοσύνη και την καλή πίστη. Σκοπός είναι η λειτουργία του δήμου με διαφάνεια, συνεργασία με τις παρατάξεις και τους πολίτες.

«Συναίνεση, δεν σημαίνει απαραίτητα και συνδιοίκηση», τόνισε ο κ. Ζορμπάς.

Αναφέρθηκε στην νομοθετική ρύθμιση για τον «Κλεισθένη» που αναμένεται να ψηφιστεί στις 23 Ιουλίου, που θα δίνει τη δυνατότητα στον κάθε δήμαρχο να μπορέσει να διοικήσει. Ο ίδιος θα επιδιώξει την συνδιοίκηση είτε με παρατάξεις, είτε με μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους.   

Στη διάρκεια της θητείας ως Διοίκηση θα επιδιώξουν μια πόλη ασφαλή, λειτουργική, ζωντανή, οργανωμένη, καθαρή, αλληλέγγυα, υγιή, πολιτιστική, φιλόξενη, αθλούμενη, ψηφιακή, φιλική στο δημότη.

Ανακοίνωσε πως το 2023 θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος και τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την Ν.Δ. γιατί είναι φυσικό να στηρίξει έναν εν ενεργεία δήμαρχο.

Προέβη σε κάλεσμα προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους να προχωρήσουν μαζί στα εξής:

  • Στη δημιουργία δύο νέων παιδικών σταθμών, ένα στον Τσακό και έναν στα Πευκάκια
  • Τη δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας όπως έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα της παράταξης
  • Τη δημιουργία ουσιαστικής μελέτης του αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια
  • Μελέτη και έναρξη αξιοποίησης του πάρκου «Σταύρος Κώτσης» (στο πολιτιστικό μέρος)
  • Επανασχεδιασμός και αποπεράτωση του κολυμβητηρίου κατόπιν 3μηνης διαβούλευσης, γιατί το θέμα του κολυμβητηρίου πρέπει να λήξει με κάποιον τρόπο
  • Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή έξυπνη πόλη
  • Την ελεγχόμενη στάθμευση και την ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας με ταυτόχρονη 24ωρη φύλαξη του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία
  • Την ανέγερση ναΐσκου στο Κοιμητήριο με ταυτόχρονη ανάπλαση και εκσυγχρονισμό του (τα χρήματα υπάρχουν θα προχωρήσουν άμεσα σε μελέτη)
  • Την ανέγερση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
  • Δημιουργία δημοτικού οίκου φιλοξενίας ηλικιωμένων
  • Αναβάθμιση των δύο ΚΑΠΗ της πόλης
  • Δημιουργία κέντρου συμβουλευτικής για την ενδοοικογενειακή βία και κέντρο κακοποιημένων γυναικών στην ήδη υπάρχουσα δομή
  • Να επανασχεδιάσουν, ενδυναμώσουν  τις πολιτιστικές δομές και δράσεις της πόλης
  • Θα επανασυσταθεί το συμβούλιο νέων
  • Προγραμματισμός δράσεων επαγγελματικού προσανατολισμού
  • Θα επιδιωχθεί ευρεία συνεργασία με φορείς όπως οι σύλλογοι γονέων, τα μαθητικά συμβούλια και οι Διευθύνσεις των σχολείων
  • Δημιουργία Study Rooms και TEDx
  • Αναβάθμιση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
  • Για τη βίλα Ιόλα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την αποκατάστασή της και τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου (τόνισε δε ότι η τιμή αγοράς της ελέγχεται)
  • Το Δ.Σ. θα διεκδικήσει την επέκταση του Φυσικού Αερίου σε όλη την πόλη
  • Αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας με αγορά νέων μηχανημάτων
  • Το μέιζον θέμα της αντικατάστασης του δημοτικού φωτισμού με LED
  • Τη δημιουργία κωδικού μιας ανοιχτής εργολαβίας για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας καταστροφής της πόλης από τους εργολάβους των ΟΚΩ (Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας)
  •  Συνεχίζεται η προσπάθεια χρηματοδότησης του νέου Δημαρχείου από την Περιφέρεια

Ζήτησε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης τις γραπτές προτάσεις τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα Εργαστήρια Τέχνης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ωδείο, Δημοτική Φιλαρμονική, Δημοτική Μικτή Χορωδία, Λαϊκό Πανεπιστήμιο, Δημοτική ομάδα Θεάτρου. Επίσης έως 2 Σεπτεμβρίου καλούνται οι παρατάξεις να καταθέσουν όποιες άλλες προτάσεις θεωρούν για την πόλη, ώστε να ενταχθούν στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου.

Επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή του Δήμου είναι ότι δεν υπάρχουν διοικητικά περιγράμματα. Δηλαδή παρόλο που από το δήμο αποχωρούν υπάλληλοι είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω μετάθεσης, ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει υπαλλήλους προς αντικατάσταση αυτών. Αυτό πρέπει να αλλάξει και είναι αρκετά εύκολο.

Ζήτησε επίσης από τις Υπηρεσίες τον ισολογισμό του Δήμου και του απήντησαν ότι δεν μπορούν να τον ετοιμάσουν επειδή απουσιάζει μία υπάλληλος. Δεν είναι δυνατόν να αναλάβει τον Δήμο χωρίς να γνωρίζει την οικονομική του κατάσταση, σημείωσε, και επέκρινε γι’ αυτό τον κ. Σταθόπουλο. Αναρωτήθηκε τι ακριβώς θα του παραδώσει.

Στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που παρευρίσκονταν, τις οποίες μαζί με τις απαντήσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε στα βίντεο που δημοσιεύονται στο τέλος του άρθρου. Απήντησε επίσης και σε ερωτήσεις πολιτών που παραβρέθηκαν.

Οι ερωτήσεις που δέχτηκε από το aparaskeviimages.gr και οι απαντήσεις που εδόθησαν είναι οι ακόλουθες:

—- Κε Δήμαρχε θα ασχοληθώ κι εγώ λίγο με την Ν.Δ.. Είπατε ότι έχουμε υπουργούς, βουλευτές στον Βόρειο Τομέα, θα ζητήσετε πολλά, ευελπιστούμε να μας βοηθήσουν. Τι γίνεται όμως αν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαιτήσει ή ψηφίσει κάποιο νομοσχέδιο που δεν είναι «προς όφελος’ του Δήμου; Είστε διατεθειμένος να συγκρουστείτε;

Β. Ζορμπάς: Εγώ εκπροσωπώ τους δημότες δεν εκπροσωπώ τη Ν.Δ., είμαι Νέα Δημοκρατία δεν το έχω κρύψει, είμαι οργανωμένος από το 1974,  εννοείτε θα συγκρουστώ για το συμφέρον του Δήμου. Κάτι ακούγεται για το ΕΝΦΙΑ, να δούμε τι σημαίνει ΕΝΦΙΑ, πως θα εισπράξω τον ΕΝΦΙΑ, έχει δυνατότητα ο Δήμος να τον εισπράξει; Και αν ο ΕΝΦΙΑ είναι λιγότερος αναλογικά από αυτά που εισπράττονται από ΚΑΠ, δεν θα αντιδράσουμε; Και βέβαια θα αντιδράσουμε και δυναμικά. Εξάλλου όταν έκλεισε η ΕΡΤ δεν αντέδρασα; Όταν σταμάτησαν τη Δημοτική Αστυνομία κάτι που ήταν τραγικό λάθος, δεν αντέδρασα δημόσια;

Ο απερχόμενος Δήμαρχος και κάποια στελέχη του αναφέρθηκαν ευθέως ότι σας έχουν αφήσει «στρωμένο τραπέζι». Εσείς συζητήσατε με κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες απ’ ότι είδαμε. Έχετε αυτή την εντύπωση, ότι όντως σας έχουν αφήσει «στρωμένο τραπέζι»;

Β. Ζορμπάς: Αναγνωρίζω ότι το θέμα του Δημαρχείου το έσπρωξε ο Σταθόπουλος και έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει. Θέλει και άλλο τρέξιμο. Να θυμίσω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν εντάχθηκε το Δημαρχείο ήτανε αρνητικό από άκρη σε άκρη, εκτός της παράταξης της κ. Δούρου, με το σκεπτικό ότι δεν είναι αναπτυξιακό έργο. Για να ολοκληρωθεί θα πρέπει και η καινούργια Διοίκηση της Περιφέρειας, δηλαδή ο κ. Πατούλης, να συμφωνήσει. Ήδη τον έχω δεσμεύσει δύο φορές και έχει συμφωνήσει σε συγκεντρώσεις εδώ στην Αγία Παρασκευή ενώπιον κόσμου. Να σας πω για το «στρωμένο τραπέζι». Έφτιαξαν μια μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Ιωάννου, κόστους 1.500.000€. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πουθενά. Η Τεχνική και η Οικονομική Υπηρεσία αν προχωρήσει αυτό το έργο δεν θα έχουν του χρόνου «να κλείσουν ούτε λακκούβα»! Αν αυτό είναι «στρωμένο τραπέζι», εντάξει. Δεύτερον, υπέγραψε σύμβαση 445.500€ για τις παιδικές χαρές, όπου είχαν καταθέσει ηλεκτρονικά τέσσερις (4) προμηθευτές για όργανα για τις παιδικές χαρές, στην πορεία του διαγωνισμού οι τρεις εξαφανίστηκαν. Έμεινε ένας ο οποίος έδωσε έκπτωση για το έργο … 1%!!! Ο διαγωνισμός αυτός δεν μπορεί να προχωρήσει, δεν έχω ακούσει ποτέ δήμαρχο να υπογράψει με 1% έκπτωση. Έπρεπε να τον καλέσει και να ζητήσει μεγαλύτερη έκπτωση.

Μην ξεχνάτε ότι το «τραπέζι» επάνω έχει και ένα χρέος, ένα μνημόνιο, το μνημόνιο του Ιόλα. Το οποίο για το 2020 είναι 450.000€ η δόση και άλλα 400.000€ περίπου η μελέτη. Όταν μέχρι σήμερα το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι 600 – 700.000€, δηλαδή γύρω στο 10% από αυτά που προϋπολογίζονται, ποιο «στρωμένο τραπέζι»;

Τα χρέη του Δήμου είναι πάρα πολλά. “Εξάλλου ότι παραλάβω θα σας το παρουσιάσω με υπογραφές των αρμόδιων υπαλλήλων“. Αναφερόμενος στον ΠΑΟΔΑΠ, είπε, ότι κανείς δεν ξέρει τι θα βρουν εκεί. «Οικονομικό χάος» κατά την ακριβή του έκφραση. Και θα πρέπει να γίνει έλεγχος.

Για την οδό Γιαβάση είναι στην πρόθεσή σας να την πεζοδρομήσετε ή να γίνει ήπιας κυκλοφορίας; Και αν θα γίνει άμεσα;

Β. Ζορμπάς: Δεν το έχει δημοπρατήσει το έργο. Εμείς είχαμε μια άλλη άποψη ως αντιπολίτευση. Θα το δούμε. Όμως στο κομμάτι από την οδό Ειρήνης μέχρι την πλατεία πρέπει να γίνει ανάπλαση να μπορεί να κυκλοφορήσει ο κόσμος. Θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο η Αιγαίου Πελάγους και έχω δεσμευτεί οπωσδήποτε να αποκατασταθεί και η οδός Ειρήνης (όμβρια, πεζοδρόμια, άσφαλτος).

Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνέντευξη.